Draadloze luidsprekers zijn een geweldig concept: eindelijk verlost van kabels, en je kunt zelf bepalen waar de luidsprekers komen te staan.
De werkelijkheid is anders: de lange luidsprekerkabels worden alleen maar vervangen door meer kortere kabels (netsnoeren, versterker aansluiting, kabels van ontvanger naar luidspreker…). Maar het grootste probleem is de kwaliteit: de draadloze verbinding geeft een aanzienlijk kwaliteitsverlies, en meestal zit je vast aan de luidsprekers die meegeleverd worden.
[showad_300x250]
Het zou mooi zijn om je bestaande luidsprekers te ‘upgraden’ naar draadloos. En KEF maakt dat nu mogelijk met behoud van kwaliteit met de KEF Universal Wireless.
Vergeleken met goedkopere systemen die ook beschikbaar zijn heeft dit pakket twee voordelen: in plaats van een enkele ontvanger waar de twee luidsprekers op worden aangesloten heeft de KEF Universal Wireless er twee, zodat de kabels zo kort mogelijk kunnen blijven, en de plaatsing flexibel.
Maar het belangrijkste verschil – en daar betaal je dan ook meer voor – is de geluidskwaliteit. De term ‘cd kwaliteit’ is de afgelopen 25 jaar heel vaak misbruikt, maar nu blijkt KEF dit echt waar te kunnen maken, of in ieder geval beter dan ieder ander draadloos systeem tot nu toe.
Ontwerp en Installatie
Het KEF Universal Wireless Systeem bestaat uit drie onderdelen: een zender en twee ontvangers. Voor alle drie units is een aparte voeding aanwezig, en in het pakket zijn ook de kabels aanwezig om de ontvangers te verbinden met de luidsprekers, en de zender aan de audiobron.
De installatie is eenvoudig: verbind de luidsprekerkabel tussen je AV-receiver en de KEF zender, en daarna de luidsprekerkabels tussen de KEF ontvangers en de luidsprekers. Zodra alle units zijn aangesloten op netstroom zoekt de zender automatisch verbinding, en binnen een paar seconden klinkt er al muziek uit de luidsprekers.
De Techniek
KEF maakt bewust geen gebruik van bestaande technieken (zoals WiFi), maar heeft een eigen draadloos systeem ontwikkeld op de 2.4GHz band. De techniek heeft een bijzonder lange afkorting: HFADPCM: High Fidelity Adaptive Differential Pulse Code Modulation. Deze eigen ontwikkeling heeft een beveiliging tegen fouten, en maakt gebruik van ‘freqency hopping’ (AAFHSS – Advanced Adaptive Frequency Hopping Spread Spectrum), dat automatisch van frequentie wisselt om storingen te voorkomen, nog voordat ze hoorbaar zijn.
Dit is noodzakelijk omdat heel veel andere apparaten in huis – zoals magnetron, draadloze telefoons en WiFi – ook gebruik maken van dezelfde frequentie.
Beide ontvangermodules hebben een 50W digitale eindversterker om de luidsprekers aan te sturen. De luidsprekerkabels kunnen worden aangesloten door middel van banaan-stekers, spades of gewoon losse draad.
De zender wordt op de AV-receiver of versterker aangesloten door middel van een speciale kabel, en zou moeten passen op vrijwel iedere luidsprekeraansluiting. Je hoeft niet gebruik te maken van een versterker: op de 3,5mm plug kun je ook direct een iPod of ander audio-apparaat aansluiten, zolang deze maar voorzieningen heeft om het volume te regelen (de audio-uitgang van de meeste televisies is niet gekoppeld aan de volumeregeling van de afstandsbediening, en is dus helaas niet geschikt).
Behalve voor surround-luidsprekers of ‘gewoon’ stereo biedt het KEF Universal Wireless een perfecte derde mogelijkheid: zonder kabels te trekken door/langs muren en deuren is het nu heel eenvoudig om een tweede kamer van hoogwaardige muziek te voorzien.
Nog minder kabels: de KHT 5005.2W Wireless
De KEF Wireless is geschikt voor (vrijwel) iedere luidspreker, maar de perfecte integratie is mogelijk met KHT5005.2. Als je toch al kijkt naar deze luidspreker koop dan de KHT 5005.2 Wireless Kit erbij. Hiermee integreer je de ontvangers KHT Wireless in de voet van de luidsprekers, zodat alleen maar de het netsnoer uit de luidspreker zichtbaar is: bijna draadloos dus.
[de ontvangers zijn verwerkt in de luidsprekers links en rechts, alleen de zender is zichtbaar]
Kwaliteit
CNet heeft de tijd gehad om de KEF Wireless aan te sluiten en goed te beluisteren, en waren zeer tevreden. De installatie was inderdaad zeer eenvoudig, zonder tijdrovende processen die horen bij een WiFi netwerk.
Het systeem werkt volledig stil: geen ruis of sissen, iets wat bij veel goedkope systemen voorkomt. Het wisselen tussen de frequenties – ‘hoppen’ – schijnt wel licht hoorbaar te zijn – maar alleen als je goed luistert. En ik vermoed dat in een ‘rustige’ omgeving – dus zonder al te veel magnetrons – dit maar weinig voor zal komen.
Gebruikt als puur-stereo systeem is het een perfect systeem: de 50 W versterkers sturen met gemak de luidsprekers aan, met een strak laag, natuurlijk midden en een helder hoog. Ook de kanaalscheiding is zoals het moet zijn.
In een surround-opstelling wordt het eigenlijk alleen maar beter, omdat je dan niet meer specifiek naar de luidsprekers zit te luisteren, maar puur zit te genieten van muziek en/of film. En dan vergeet je op te letten naar imperfecties.
De prijs
De KEF Universal Wireless staat op de prijslijst voor 650 euro. Dit bedrag is pittig, maar daarvoor krijg je een high-end draadloos luidsprekersysteem, dat bovendien zeer gemakkelijk te installeren en gebruiken is.
En gezien de cijfers die reviewers er aan geven (een 8.0 van Cnet, en zelfs een 9.8 van The Perfect Vision) is dit systeem gewoonweg de beste draadloze oplossing van het moment.
a.holten says
Geachte mevrouw, mijnheer,
Kunt u mij informeren of in de omgeving Eindhoven een bedrijf de draadloze luidsprekerset in de collectie heeft. Wil me graag persoonlijk vertuigen van de kwaliteit.
antoinette holten
Johan de Groot says
Antoinette,
Ik weet niet of deze set al daadwerkelijk leverbaar is, maar bij Transtec (de importeur) heb ik ze wel zien staan.
Remkes (Aalsterweg) lijkt me een goede optie, bel anders even Transtec op
ard sizoo says
Ik heb zelf kefboxen uit 1974
met draad uiteraard en daar komt
echt suprgoed geluid uit. Maar
650 euro vind ik wel heel erg duur.
Ik heb nu 4 draadloze speakers bij de lidl gekocht voor in totaal 80 euro.
en ik vind het geluid prima
a
Cuijvers Theo says
Is dit systeem al in de handel en zo ja waar in Belgisch of Nederlands Limburg te krijgen.
Eventueel ook een prijs opgeven a.u.b.
Groetjes
Theo
datajunky says
Dit lijkt me voor hifi freaks niet erg goed. Zij luisteren elke speaker nauwkeurig. Ik heb een gloeiende hekel aan knisperende speakers als er onder een lamp word aangedaan.
Ik vertrouw het niet omdat ik een 2.4 ghz systeem bezit die kraakt en knarst als een bezetene.
Vandijck Jean-Pierre says
Hallo
Waar kan ik dit systeem vinden in Belgie ?
Bedankt
R,van Ee says
Is het mogelijk draadloze achtergrond speakers te laten communiceren met het bestaande audiosysteem en zo ja, wat zijn de mogelijkheden ?
vanbiervliet says
Graag wil ik weten of er bij draadloze luidsp. altijd een netsnoer per luidspr. moet geplaats worden
Bij Kef spreekt men van een netsnoer per luidspreker.
Kan dit ook wel anders via de zender.