Draadloze luidsprekers zijn berucht. Het aanvankelijke voordeel van het gebrek aan kabels wordt meestal overschaduwd door een slecht geluid met ruis, ploppen en sissen.
Met de komst van een echte standaard moet draadloze audio alsnog doorbreken.
In een samenwerking genaamd WiSA (Wireless Speaker and Audio) wordt een standaard gedefinieerd voor draadloos 7.1 surround audio. Een van de krachten achter WiSa is Silicon Image, dat ook een belangrijke factor was achter HDMI.
De president van de WiSA verwacht dat de standaard voor een flinke boost van kwalitatief hoogstaande audio zal zorgen.
Commercieel is het natuurlijk ook interessant: met draadloze audio kunnen er ook meer luidsprekers verkocht worden.
Summit technologie
De voorgestelde standaard is gebaseerd op technologie van Summit Semiconductor.
Dat bedrijf heeft nog niet echt veel succes gehad: in drie jaar tijd heeft nog maar één fabrikant (Aperion) hiervan gebruik gemaakt.
Reden is onder andere dat het nogal duur was, maar met een nieuwe chipset schijnen de kosten met 60% verlaagd te zijn.
De techniek
De WiSA technologie ondersteunt 16 en 24 bits audio met een samplingfrequentie tot 96kHz. In totaal kunnen 8 kanalen audio draadloos worden verstuurd, dus alles tussen mono en 7.1 surround.
Het is een lossless formaat – wat betekent dat er geen data verloren gaat in compressie.
De vertraging van WiSA is volgens zeggen slechts 160 nanoseconden, waarmee lip-sync of andere synchronisatie problemen niet aan de orde zijn. Als maximale afstand tussen zender en ontvanger wordt 10 meter genoemd.
Voor het versturen wordt gebruik gemaakt van de 5 GHz band, en dus niet van de populaire en daardoor druk bezette 2.4GHz. Storingen zouden hierdoor veel minder aan de orde zijn.
Partners
Een techniek alleen is niet genoeg – er moeten ook fabrikanten zijn die hier gebruik van willen maken. En wat dat betreft zitten er een aantal interessante namen in het WiSA adviesorgaan: luidspreker-fabrikanten Polk en Klipsch, plus Pioneer en Sharp.
In maart 2012 moet de standaard af zijn; hopelijk zal dit het image van draadloze luidsprekers eindelijk gaan verbeteren.
Geef een reactie