• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
AVblog

AVblog

AVblog

  • Home
  • Woordenboek
  • Contact

Bryston’s handgemaakte BCD-1 CD speler

27 september 2007 By Johan de Groot

Tussen al het hometheater-geweld zijn er nog diverse fabrikanten die met veel liefde producten uitbrengen voor stereo-muziek.

Bryston heeft de BCD-1 cd-speler uitgebracht. Inderdaad, een cd-speler. Geen SACD, DVD, zeker geen HD DVD of Blu-Ray. Gewoon de beste cd-speler die de Canadezen bij Brystron kunnen maken.

Bryston BCD-1 cd speler lade

De opbouw is indrukwekkend: high-end analoog/digitaal omzetters, gescheiden voedingen voor het analoge en het digitale gedeelte, volledig discreet opgebouwde uitgang in klasse A, en zowel gewone als SPDIF, gebalanceerde XLR en AES/EBU uitgangen. Maar ook zonder de cd-speler open te maken of de specificaties te bekijken maakt deze al veel indruk: hij weegt ruim 9 kilogram. De prijs geeft ook een indicatie van de kwaliteit: $ 2.395.

Voor zo’n prijs zou je bijna verwachten dat het loopwerk en de d/a converter in losse behuizingen zitten, maar Bryston wijst een dergelijke benadering af.

Het nadeel van een losse behuizingen is het gevaar voor jitter. Jitter is het niet synchroon lopen van een digitaal signaal met het klok-signaal, om de ééntjes en nulletjes van het digitale signaal in de juiste pas te laten lopen; ze moeten op dezelfde manier vertaald worden naar muziek als dat het voor het eerst digitaal werd opgenomen.

Bryston BCD-1 achterzijde

Voor optimale prestaties moeten zowel het loopwerk als de d/a converter exact dezelfde klok-signalen gebruiken, anders dan ontstaat er jitter. Als een externe converter wordt toegepast dan moet het digitale ingangs-signaal opnieuw geklokt worden om jitter te elimineren.
Omdat in de Bryston cd-speler het signaal van de ‘master’-klok en het afleesgedeelte perfect gesynchroniseerd zijn, wordt iedere kans op jitter, en dus de kans op een slechtere geluidskwaliteit, weggenomen.

Bryston BCD-1 cd speler

De DAC – het gedeelte dat het digitale signaal van de cd omzet naar digitaal – is de Crystal CS4398, een hybride multi-bit delta-sigma DAC. Een mond vol, maar het is een zeer geavanceerde chip die meerdere methodes gebruikt om het conversie-proces uit te voeren met 128 x oversampling. Het uitgangssignaal van deze chip is een zeer gevoelig analoog signaal, waarbij de timing van het proces bijzonder afhankelijk is van een lage jitter.

DAC chips hebben ook een zeer stabiele en storingsvrije voeding nodig om maximaal te kunnen presteren. Ruis op het voedingssignaal kan extra jitter, ruis en vervorming veroorzaken op het audiosignaal. Daarom heeft het digitale gedeelte van de BCD-1 een eigen geregelde en gefilterde voeding

Bryston BCD-1 cd speler binnenzijdeHet analoge gedeelte van een D/A converter heeft ook een voeding van hoge kwaliteit nodig, omdat het gegenereerde analoge signaal zeer zwak is. Als er hier ruis of storingen worden toegevoegd zal dit verder in het proces alleen maar versterkt worden meegenomen. En dus daarom heeft dit analoge gedeelte ook zijn eigen geregelde en gefilterde voeding.

Bovendien is er nauwkeurig voor gezorgd dat digitale en analoge signalen niet te dicht bij elkaar komen te liggen, om beïnvloeding te voorkomen, en net dat beetje minder ruis en vervorming te krijgen dat goede van uitstekende apparaten onderscheidt.

Ook voor de opbouw van het analoge gedeelte heeft Bryston een goed verhaal. Zodra het signaal de DAC verlaat, wordt het gebufferd en versterkt. Bryston kiest ervoor om deze discreet op te bouwen, dus met individuele transistors, weerstanden en condensatoren. Normaal gesproken wordt dit gedaan door geïntegreerde chips, maar die zijn nooit perfect omdat ze zijn gemaakt om in zoveel mogelijk apparaten toegepast te kunnen worden. Met discrete componenten kun je het schema exact aanpassen aan de D/A converter, en individuele componenten testen. Bovendien hoef je je minder druk te maken om de warmte die gegenereerd wordt (en de kwaliteit beinvloed), in tegenstelling tot een chip die alle warmte in een kleine behuizing kwijt moet zien te raken.

En dit mooi uitgedachte concept wordt nog met de hand gebouwd ook met geselecteerde en gepaarde componenten. Door deze aandacht van zowel het ontwerp als de uitvoering krijg je waarschijnlijk een van de beste cd-spelers ter wereld.

Bryston BCD-1 cd speler

Aansluiten kan dus op meerdere manieren: de standaard RCA (tulp) uitgang, maar ook gebalanceerde XLR uit. Op digitaal niveau heeft de BCD-1 een SP/DIF en een AES EBU (digitaal gebalanceerd) . En natuurlijk wordt een afstandsbediening meegeleverd.

Dit is zo’n apparaat wat je graag even zou willen zien – en daarna uitgebreid beluisteren. De prijs van 2395 dollar is natuurlijk hoog, maar het is tegelijkertijd ook waarschijnlijk de laatste cd-speler die je ooit nog zult kopen.

Bij de importeur van Bryston voor Nederland en Belgie staat deze nog niet op de website, maar dat zal ongetwijfeld niet lang meer duren.

Gerelateerd:

Bryston SP-3 AV-voorversterker/processor Oppo BDP-95 – audiofiele blu-ray speler Marantz SA8004 cd-speler Bryston BDP-1: de opvolger van het cd-loopwerk NAD C545BEE CD speler

Categorie: Algemeen, Bryston Tags: Bryston, CD speler

Primaire Sidebar

Zoek door AVblog

populaire artikelen

V-Moda’s M-200 ANC draadloze noise cancelling hoofdtelefoon

Samsung introduceert The Premiere: een ultra-short throw 4K laser projector

Meridian DSW600 in-wall subwoofer

Amazon Prime nu ook met meerdere profielen

Spotify met realtime songteksten – maar nog niet in Nederland

Veel Denon en Marantz apparatuur zijn nu ‘Roon Tested’

Sennheiser MOMENTUM Wireless 3 – nu ook in ‘zandwit’

Sony WF-XB700 – volledig draadloze hoofdtelefoon met EXTRA BASS

Infographic van 10 jaar Samsung TV’s

NVIDIA Shield Pro komt er aan

Copyright © 2021 · AVblog