In een compacte presentatie met vier verschillende smarthome merken (in een brede zin van dat begrip…) Op dit event (dat ieder jaar net voor de opening van de IFA beurs in Berlijn wordt gehouden) worden de meest belangrijke ontwikkelingen op het gebied van Smart Homes gepresenteerd door een aantal merken. Een aantal jaren geleden ging dit nog met name om de individuele producten, maar dit jaar was de samenwerking tussen de merken duidelijk belangrijker dan ooit.
In het kort een beschrijving per merk:
CSA
De Connectivity Standards Alliance – tot voor kort de Zigbee Alliance genoemd – is een organisatie voor de promotie en uitrol van smarthome standaarden Zigbee en Matter. Met name deze laatste standaard is belangrijk, omdat er zeldzaam veel merken hier mee willen gaan werken, inclusief Apple, Google en Samsung.
Ze vertelden over de ontwikkelingen van Matter – met iedere versie uitgebreider. Na de lancering in 2022 zijn er belangrijke stappen gezet om zo breed mogelijk platform te bieden waarop iedereen die wil kan aansluiten Voorbeelden zijn de nieuwe categorieën in versie 1.2 (zoals airco’s, vrieskasten en rookmelders) en nieuwe energie-functionaliteiten in 1.3 (om per aangesloten apparaat de verbruikte energie door te geven). Hier blijft het niet bij: met Matter wil de CSA bijvoorbeeld ook waterverbruik gaan meten, en verder met zoveel mogelijk apparaten te kunnen “praten”.
WiZ Slimme verlichting
Wiz is (nog) niet zo’n bekende naam, maar het is het directe zusje van Philips Hue. Met een net iets andere insteek biedt Wiz ook slimme verlichting aan, gebaseerd op de Matter standaard. Behalve de ‘bekende’ functionaliteit als aan/uit en dimmen van lichten, geeft een Wiz lamp ook door wat het energieverbruik is per lamp. Ze zijn zelfs bezig om van hun lampen aanwezig-sensoren te maken: met de eigen ‘Space Sense’ techniek kan een lamp detecteren of er iemand in een kamer is, en daarmee energie te besparen door alleen ‘aan’ te gaan als er iemand in de buurt is.
IBC Solar
IBC Solar is een leverancier van maatwerk zonnepaneel oplossingen. Met een technische uitleg vertelde zij hoe ze te werk gaan. Onder andere met een eigen app is het voor iedereen mogelijk om zelf te bepalen hoeveel en welke zonnepanelen waar op je dak gelegd kunnen worden voor je eigen behoefte
GO-E
Smart Living is ook smart laden voor auto’s Het Zwitserse GO-E biedt laders voor consumenten aan die in de gaten houden hoeveel energie je verbruikt, en daar de laadsnelheid op aanpast, maar denkt ook groter.
Om een goede laad-infrastructuur aan te bieden voor de steeds groter groep elektrische rijders denkt GO-E verder. Omdat niet iedereen thuis een elektrische auto kan laden moeten er op alle plekken waar auto’s tenminste 30 minuten staan heel laagdrempige laders worden geïnstalleerd – en ook veel. Denk aan zo’n 500 laders bij een winkelcentrum, met een kostprijs van slechts 20 tot 50 euro per stuk, die centraal worden aangestuurd. Op die manier kan iedereen makkelijk laden zonder thuis te laden. Het aandeel ‘Superchargers’ – laders voor onderweg – ziet GO-E in e toekomst niet meer dan 4%.
tado – met Panasonic
Tado is het grote merk van ‘smart’ thermostaten. Hun grootste aankondiging voor dit event is niet de nieuwe hardware, maar met name de software.
Met tado°’s diensten wordt zelfs voorspeld wanneer zonnepanelen in de komende dagen het meeste stroom zullen opwekken, IIn de meeste voordelige perioden worden warmtepomp en/of de lader van een elektrische auto ingeschakeld om zo voordelig mogelijk uit te zijn.
Panasonic – als leverancier van warmtepompen – was op het event aanwezig om de nieuwe samenwerking met tado aan te kondigen.
Maar naast software heeft tado heeft ook een nieuw product: de Draadloze Slimme Thermostaat X. Dit is een alternatief voor de mensen waarbij er geen kabel ligt naar een logische plek voor de thermostaat – en de reeds bestaande bedrade Thermostaat X dus geen optie is.
Geef een reactie