• Skip to main content
  • Skip to secondary menu
  • Skip to primary sidebar

AVblog

  • Home
  • Woordenboek
  • Contact
>> Home / Woordenboek / V / VC-1

VC-1

VC-1 is de naam die meestal gebruikt wordt voor de “SMPTE 421M” video codec standaard. Deze video-coderings methode komt voor uit de DCT-gebaseerde technieken, die ook in H.261, H.263, MPEG-1, MPEG-2 en MPEG-4 worden gebruikt. In het algemeen kun je zeggen, dat deze codec de grootste concurrent is voor de MPEG-4 standaard.

SMPTE logoVC-1 ondersteund zowel interlaced als non-interlaced (progressive) coderen van video. Het belangrijkste doel voor het ontwikkelen van VC-1 is het comprimeren van interlaced videomateriaal, zonder het eerst te converteren naar non-interlaced. Dit zou het interessant moeten maken voor omroepen en de video-industrie.
Hoewel het in principe een Microsoft product is, zijn er 15 bedrijven betrokken bij het patent van VC-1. Nu het een standaard is (sinds april 2006) kan iedereen het gebruiken voor implementaties.
Zowel HD-DVD en Blu-Ray schijven hebben het formaat opgenomen in hun vereiste specificaites, dus beide formaten kunnen dergelijk materiaal afspelen.

Op de PC is het al geruime tijd mogelijk om VC-1 te bekijken: sinds Windows Media Player 9 was een VC-1 decoder aanwezig, maar vanaf Windows Vista is het ook mogelijk om HD-DVD’s met VC-1 af te spelen (Microsoft is geen fan van Blu-Ray).
Op Linux heeft het FFmpeg project een vrije/gratis implementatie van deze codec.

Microsoft heeft VC-1 als officiele video-codec voor de Xbox 360 aangewezen, en sinds een firmware-update (31 oktober 2006) kan de Xbox 360 dergelijke films afgspelen vanaf schijf, USB-stick of via het netwerk.

Primary Sidebar

Zoek door AVblog

populaire artikelen

NVIDIA Shield Pro komt er aan

X-Fi 2019: foto impressie

Gerucht: Sonos Move bluetooth luidspreker

Beste luidsprekers – EISA awards 2019/2020

Beste TV’s – EISA awards 2019/2020

Marantz AV-receivers SR5014 en SR6014

Apple zet iTunes op Samsung TV’s

Automatiseer Sonos met IFTT

Cyrus One HD: digitale versterker met DAC

Modulaire AV processor NAD M17 v2

Copyright © 2019 · AVblog