Vorige week woensdag werd door Bang & Olufsen officieel de laatste telg aan de stijlvolle B&O familie gepresenteerd: de BeoSound 5. In een bijzonder sfeer- en smaakvolle omgeving werd uit de doeken gedaan wat deze muziekserver van B&O nu zo bijzonder maakt.
De bediening gaat via de BeoSound 5 controller – een soort afstandsbediening van ruim 2,5 kilo die je op een tafel, tegen de muur of op een losse stand plaatst.
De BeoSound 5 controller
Alle aandacht gaat uit naar de controller, waarmee je heel makkelijk door je muziek kunt bladeren om deze af te spelen. Deze controller bestaat uit een 10,4 inch (26,5 cm) lcd scherm met een resolutie van 1024×768 pixels, en drie aluminium scroll-wielen die onder elkaar geplaatst zijn.
Hoe hip als touch-screens tegenwoordig ook zijn, Bang & Olufsen doet het (natuurlijk) op haar eigen manier. Ze kiest voor een bediening van deze muziekserver met behulp van drie aluminium navigatiewielen (plus drie knoppen), waarbij het scherm wordt beschermd door een dikke glasplaat.
Met het bovenste wiel scroll je razendsnel door al je albums, artiesten, tracks of radiostations heen, die je aan de rechterzijde van het scherm ziet. Albums kunnen zowel als tekst als plaatje getoond worden.
Het middelste wiel kiest de manier van zoeken – op album, artiest, radiozender, etc – die aan de linkerkant van het scherm staan.
De onderste schijf is voor het volume – dat prachtig wordt weergegeven als een blauwe lijn parallel aan de bedienings schijven.
Uit het zicht staat de BeoControl 5 – de muziekserver met een capaciteit van 500Gb, die ook verbinding maakt met het internet. Door middel van MOTS (‘More Of The Same’) wordt het leven je in muzikaal opzichte gemakkelijk gemaakt.
“Meer van het zelfde”
Normaal is een dergelijke uitspraak niet echt lovend. Bij Bang & Olufsen gebruiken ze deze wel positief: het is een principe om een tijdlang ‘ongeveer dezelfde muziek’ te beluisteren – bijvoorbeeld tijdens een etentje, of een gezellige avond.
Een speciaal ontwikkeld algoritme genaamd MOTS – More Of The Same – analyseert alle aanwezige muziektracks op ritme, syncopen, toonhoogte en harmonie in de vocalen, en creëert automatisch playlists/speellijsten van muziek die muziek-technisch lijken op wat je aan het luisteren bent.
Het is bijna niet mogelijk om uit te leggen hoe effectief dit MOTS systeem werkt in vergelijking – maar als je er even mee speelt hoor je vanzelf dat het een stuk beter werkt dan veel vergelijkbare systemen.
Bang & Olufsen is nog bezig om MOTS te verfijnen, omdat bepaalde combinaties voorkomen moeten worden. ‘My Way’ bijvoorbeeld is door ruim 100 artiesten vertolkt – en je wilt niet de hele avond naar hetzelfde nummer luisteren gezongen door andere artiesten. Verder zijn ze bezig om genres te herkennen – erg handig om te voorkomen dat kerstmuziek in het midden van de zomer voorbijkomt tijdens een feestje.
De BeoMaster 5 server
Alle muziek is opgeslagen op een echte ‘black box’ – de BeoMaster 5. Dit apparaat is een computerkast waarop Windows XP Embedded als besturingssysteem draait, en normaal gesproken ergens verborgen wordt weggezet.
De BeoSound 5 ondersteund muziekbestanden in formaten wma, wma lossless, mp3, wav, asf en aac. Standaard worden cd’s geripped naar het wma lossless formaat, maar ondersteuning voor lossless flac bestanden is al voorzichtig toegezegd. Internet radio-zender van over de hele wereld die werken met wma of mp3 kunnen ook beluisterd worden, en standaard heeft B&O heel veel van dergelijke stations ingeprogrammeerd, gesorteerd op land.
Vanaf de server kun je ook video-bestanden afspelen: mpeg, mpe, mpg, avi, wmv en vfw zijn mogelijk. HD films kunnen direct op een tv worden afgespeeld, maar omdat dergelijke videobestanden nogal wat schijfruimte in beslag nemen die anders voor muziek gebruikt zou kunnen worden, wordt dit niet aangeraden. Als je de opslag puur gebruikt voor muziek dan kunnen op die 500Gb ruim 28.000 tracks opgeslagen worden – in lossless kwaliteit.
De aansluitingen op deze server zijn: infrarood, analoog audio uit, S/PDIF digitaal audio uit, DVI-I (om om een tv aan te sluiten), DVI-D (gaat naar de BeoSound 5 Controller), component, s-video, composiet video, drie usb poorten (waarvan één gebruikt wordt door de controller), ethernet en natuurlijk de B&O MasterLink, om de BeoSound te integreren in het Bang en Olufsen concept. De BeoSound Controller zelf heeft aansluitingen voor voedingen, HDMI/DVI en USB.
Het Bang & Olufsen BeoSOund 5 systeem komt in maart 2009 op de markt voor 4.825 euro. Inbegrepen hierin zijn zowel de controller, de server en alle bekabeling.
Zoals met de meeste Bang & Olufsen producten is ook de BeoSound 5 niet echt te vergelijken met een ander merk. Het gaat niet om òf kwaliteit, òf design, òf gebruiksvriendelijkheid – het gaat om het lifestyle-concept.
Amfion Fotografie zorgde voor de foto’s tijdens de introductie -meer informatie over de BeoSound 5 vind je op BeoSound5.com.
[…] wat shots van vandaag: Voor meer info over de Beosound 5 verwijs ik uiteraard naar Johans blog: http://www.avblog.nl. Voormalig Postkantoor Rotterdam Trappenhuis voormalig Postkantoor Rotterdam Tegeltjes Lampje […]