Sony heeft twee nieuwe kleine draadloze luidsprekers geïntroduceerd. Zowel de SRS-X2 als de SRS-X3 bieden een goede geluidsweergave in een draagbare behuizing met Bluetooth en NFC, zijn ontworpen met draagbaarheid en laagweergave werken met Bluetooth en NFC, maar de ‘X2’ is net iets meer portable, waar de X3 een langere accuduur en een beter laagweergave biedt.
Sony SRS-X3 – Draagbaar met bas
Sony heeft met de SRS-X3 een mooie vormgegeven luidspreker gemaakt met hoekige vormen – zowel de behuizing als de bedienings-knoppen.
Voor de laagweergave heeft de SRS-X3 twee passieve bas-radiatoren. Met Sony-specifieke technieken als ClearAudio+ en Sound Mode wordt een beter geluid gecreëerd dan je normaal zou verwachten uit een dergelijke kleine luidspreker. De SRS-X3 levert 20 watt – volgens Sony het meeste van alle draadloze luidsprekers die momenteel op de markt zijn.
De ingebouwde batterij wordt opgeladen via een micro-USB kabel, en levert een totale draadloze afspeeltijd op van zeven uur. De koppeling van je telefoon (tablet, laptop, …) naar de luidspreker gaat via Bluetooth; NFC maakt dit koppelen eenvoudig. Tot slot kun je ook nog handsfree bellen met dit apparaatje.
Sony SRS-X2 – Lichtgewicht met power
De ‘2’ is net een maatje kleiner, met een gewicht van 500 gram en een ovaal-rond ontwerp (ook de knoppen). Sony heeft desondanks nog steeds een vermogen van 20 watt kunnen stoppen in de draagbare luidspreker. Het laag wordt versterkt door een basreflex-poortje.
Technisch gezien is de draadloze verbinding geavanceerder met Bluetooth 3.0 (2.1 bij de SRS-X3); mogelijk draagt dit er toe bij dat er nog steeds 5 uur muziek gespeeld kan worden voordat de interne batterij helemaal leeg is.
Testen & Luisteren
De twee luidsprekers zijn de kleinste telgen in de Sony SRS serie draagbare luidsprekers.
Qua design zijn ze allebei mooi gebouwd: de X2 is inderdaad handzaam, net als de X3 maar die is wel iets zwaarder. Bij de SRS-X3 hoort ook een bijzonder leuk ’tasje’, dat als een soort origami in elkaar te vouwen is.
Vanwege het kleine formaat kun je geen wonderen verwachten uit het kastje van 18cm breed en 6cm hoog. Eenmaal gekoppeld aan een smartphone – dat ging makkelijk dankzij NFC – komt er een behoorlijk geluid uit zowel de SRS-X2 als de SRS-X3. De geluidskwaliteit is ‘netjes’ voor een dergelijke luidspreker, maar inderdaad niet wereldschokkend. Een dynamisch en vol hifi-geluid wordt zeker niet gehaald; eerder een beetje schel.
Als er een via andere – groter familielid uit de Sony SRS serie muziek wordt afgespeeld dan weet je welke compromissen er gesloten moeten worden bij een compactere luidsprekers: de grotere varianten zijn een stuk beter in staat om een vol, dynamisch geluid neer te zetten met een strakker laag. Maar dat gaat dan weer sterk ten koste van de draagbaarheid: de SRS-X3 en met name de SRS-X2 zijn wel heel makkelijk overal mee naar toe te nemen.
Prijs en beschikbaarheid
De rechthoekige SRS-X3 is vanaf juni te koop voor 149 euro in de kleuren wit, zwart en rood. De ronde SRS-X2 komt een maandje later in de winkels te liggen in dezelfde kleuren. voor 99 euro.
Geef een reactie