• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
AVblog

AVblog

AVblog

  • Home
  • Woordenboek
  • Contact

DVI: Digital Video Interface voor PC en Hometheater

6 december 2007 By Johan de Groot

DVI ConnectorTegenwoordig draait alles om digitale verbindingen; het maakt niet uit welk apparaat, alles behoort gewoon een hdmi in- of uitgang te hebben. Maar bij pc’s wordt de dvi-verbinding het meest gebruikt voor digitale overdracht, terwijl de formaten veel op elkaar lijken. Daarom eerst een artikel over dvi, en binnenkort het vervolg over hdmi.

DVI – digitale videoverbinding voor monitoren

In 1998 werd de ‘Digital Visual Interface’ bedacht door de ‘Digital Display Working Group’ als interface voor computermonitoren. Het analoge VGA formaat bestond (toen al) lang, maar het was tijd voor een digitale verbinding tussen computer en (lcd-)monitor.De belangrijkste eigenschappen zijn een hoge bandbreedte en 24 bits kleurinformatie per pixel. En als dit niet genoeg is, dan is het mogelijk om met een dubbele link (‘Dual-Link’) hogere resoluties en/of framerates te behalen. Als je een hoge framerate wilt, blijft de maximale resolutie beperkt (bijvoorbeeld 1920 × 1080 op 85 Hz), maar hoge resoluties zijn mogelijk bij een lagere frequentie (3840 × 2400 op 33 Hz bijvoorbeeld).

Om de overgang van analoog VGA naar digitaal DVI zo makkelijk mogelijk te maken, zijn er drie varianten bedacht, om met dezelfde soort stekker meerdere dingen te kunnen doen:

DVI-A: VGA in een dvi-connector

‘DVI-ADVI-Analoog’ is geen digitale verbinding, maar het analoge VGA signaal met een DVI connector. Deze verbinding is bedacht om de overgang van de VGA-connector naar DVI-connector eenvoudig te maken.

DVI-I: analoog èn digitaal

DVI-I single LinkEen praktische oplossing tussen analoog VGA en digitaal DVI is DVI-I: één connector die zowel vga als dvi signalen kan vervoeren. Veel grafische kaarten van PC’s hebben een DVI-I uitgang: afhankelijk van de aangesloten monitor wordt een digitaal of een analoog signaal verstuurd.

DVI-D: puur digitale videoverbinding

DVI-D Single LinkDe DVI-interface met ‘alleen’ maar een digitaal videosignaal.

De term DVD-HDCP heeft niets te maken met de connector; dit is mechanisch gezien exact hetzelfde als DVI-D, alleen zijn apparaten met ‘HDCP’ in staat om met de HDCP-kopieerbeveiliging om te gaan. Meer over HDCP in het komende artikel over HDMI.

Waarom zijn al die pinnen voor ?

Een volledig bedrade DVI kabel heeft 29 pinnen. Dit heeft twee redenen: de kabel ondersteunt drie verschillende videoverbindingen (2 x digitaal, 1 x analoog), en voor iedere kleur (rood, groen, blauw) is ook weer een afscherming/ground noodzakelijk. Daarnaast worden een aantal pinnen gebruikt voor communicatie tussen display en videoprocessor.

Data voor Link 1: Pin 1, 2, 9 10, 17.18
respectievelijk rood -/+, groen -/+, blauw -/+

Afscherming: Pin 3, 11, 19, 22

Data voor Link 2: Pin 4,5,12,13,20,21
respectievelijk rood -/+, groen -/+, blauw

Plug en Play: Pin 6,7,14,14,16
voeding, klok, hot plug

Analoge Verbinding: Pin C1, C2, C3, C4 en 8
respectievelijk rood, groen, blauw, horizontale sync, verticale sync

Een korte tijd was DVI wel aanwezig op dvd-spelers en projectoren, maar dit zijn allemaal vervangen door HDMI . DVI naar HDMIEn waar in consumenten-electronica de nieuwere hdmi-connector gemeengoed is geworden, blijft voor pc’s DVI voorlopig nog de meest gebruikte digitale videoverbinding. Dat komt onder andere omdat DVI al vanaf het begin hogere resoluties en framerates ondersteunt – noodzakelijk voor computermonitoren – maar HDMI heeft voor hometheater weer andere specifieke voordelen, zoals audio en video in één kabel.

HDMI zal niet de opvolger worden voor DVI bij computers, daar is inmiddels DisplayPort voor geïntroduceerd.

In een komend artikel over HDMI zal ik de verschillen en overeenkomsten tussen DVI en HDMI verder uitlichten, en mogelijke ‘concurrerende’ en toekomstige formaten.

Gerelateerd:

X-Fi 2019: foto impressie Digital ToP-ART [Yamaha] Rotel 15 serie hometheater componenten Hoe sluit ik mijn laptop of PC aan op mijn tv ? JVC NX-BD3 Sophisti: Hometheater-set met Blu-ray speler

Categorie: Home Cinema, Hometheater, Technologieën Tags: DVI, Techniek

Lees Interacties

Reacties

  1. Michael zegt

    7 december 2007 om 01:12

    Super!

    Eerst analoog subliem uitgewerkt en nu digitaal in 2 delen

    HDMI zal ook flink uitvogelen zijn.. maarjah uiteraard weet ik hier al meer over dankzij:
    http://www.avblog.nl/2007-wordt-het-jaar-van-hdmi-13/

    Ben benieuwd hoe je Dvi en Hdmi gaat vergelijken.. kan hier namelijk maar schaars (of in een te technische taal) wat over vinden

    1.3 heeft flinke vooruitgang. Niet dat ze het 2.0 noemen, zou je verwachten (zoals USB 2.0).
    Beeld: Hogere bit-doorvoer; x.v.Colour; 24p True Cinema ??
    Geluid: Master! (

  2. Menno zegt

    12 november 2008 om 22:22

    Hey.

    Ik denk eraan een nieuwe laptop te kopen. Laptop heeft DVD-I poort en mijn huidige monitor een DVD-D poort. Zijn die compatibel?

    bedankt voor jullie antwoord.

    • Johan de Groot zegt

      12 november 2008 om 22:31

      Dat mag geen probleem opleveren.
      DVI-I (ik neem aan dat je dat bedoeld) biedt zowel het analoge VGA als het digitale DVI-D aan in één stekker, zodat een DVI-D stekker tussen laptop en monitor gewoon zal werken.

  3. Christophe zegt

    21 december 2008 om 14:13

    @ Johan de Groot:
    Bedankt alvast voor je reaktie. Ik was hier al bang voor.
    Gezien het feit dat mijn tv toestel toch al een oud beestje is en eigenlijk wel mag vervangen worden is hierbij de knoop doorgehakt.
    Ik ga geen euros spenderen aan een converter. De euros die ik daar aan kwijt ben kan ik beter houden voor de aanschaf van een nieuwe tv, met HDMI of DVI aansluiting, want laptop heeft beide.

  4. jan kunst zegt

    3 februari 2009 om 21:39

    Ik ben er nog niet uit:
    Mijn laptop heeft een VGA aansluiting (die blauwe met 15 gaatjes/pins) en moet naar de nieuwe LCD-tv.(met HDMI en een reeks andere aansluitingen)
    Wat is nu de oplossing?

    • Johan de Groot zegt

      3 februari 2009 om 22:50

      Alleen als je lcd-tv een VGA aansluiting heeft kun je je laptop met een vga-kabel aansluiten – andere oplossingen zijn er (vrijwel) niet.
      Een vga-naar-component omzetter zou een mogelijkhe3id kunnen zijn, maar prijzig en niet gemakkelijk te vinden.

      • Cinzia zegt

        6 mei 2009 om 08:55

        Hoi heb een vraagje? als je eenmaal een VGA kabel hebt aangesloten hoor je dan ook de audio?? Ik heb namelijk het probleem dat ik geen audio heb maar wel geweldig geluid??

        • Johan de Groot zegt

          6 mei 2009 om 09:04

          VGA vervoert alleen beeld, en geen geluid.
          Waarschhijnlijk moet je nog een kabeltje trekken tussen je geluidskaart/hoofdtelefoon-uitgang naar je tv.
          Kijk ook eens op http://www.avblog.nl/aansluiten-laptop-pc-tv/

          • Cinzia zegt

            6 mei 2009 om 13:33

            Hoi, dat heb ik gedaan…maar nog steeds geen geluid. Ik heb het aan de koptelefoonaansluiting van de pc aangesloten en een rood en wit stekkertje (audio) naar de tv. Moet ik iets aan de instellingen veranderen??

            Bedankt!

            Cinzia

  5. Peter zegt

    19 februari 2009 om 21:41

    Ik wil graag mijn Samsung LE 32 A456 32 inch LCD TV gebruiken met een Samsung 1080P8 DVD-speler en een Logitech Z-5500 geluidsset.

    De Z-5500 kan zowel optisch, coaxiaal als (3x) analoog aangesloten worden.

    Audiogedeelte:
    Ik wil het als volgt aansluiten: mijn laptop wil ik via de optische aansluiting verbinden met de Z-5500, vervolgens de DVD-speler coaxiaal met de Z-5500 en als laatste de TV zelf gewoon analoog met de Z-5500.

    Beeldgedeelte:
    Vervolgens wil ik mijn DVD-speler middels HDMI aansluiten op de TV.

    Probleemkwestie:
    Is het dan zo dat mijn beeld + geluid automatisch wordt meegezonden naar m’n TV of wordt het opgevangen doordat ik m’n Z-5500 coaxiaal aangesloten heb? Als het beeld en geluid namelijk allebei naar de TV wordt gezonden en het geluidssignaal niet afgevangen wordt dan betekent dat, dat ik met analoog geluid films zit te kijken in plaats van via coaxiaal (én dus digitaal wat voordelen als Dolby Digital, DTS etc met zich meebrengt).

    Mijn probleem is dus: de tv heeft alleen optische aansluiting. M’n laptop ook alleen optisch. En dus wordt het kiezen geblazen als de DVD-speler zowel beeld als geluid naar de TV stuurt. Want dan kan ik het geluid alleen nog maar middels optisch naar m’n Z-5500 krijgen (en laat die nou net ‘gereserveerd’ zijn voor m’n laptop).

    Ik heb gehoord dat bepaalde DVD-spelers in het menu instelbaar zijn dat ze het geluid niet meezenden over de HDMI-kabel, maar dus overlaten aan (in mijn geval) de coaxiale aansluiting. Eigenlijk moet ik dus zo’n DVD-speler hebben, is dat inderdaad zo? En vraag 2 indien ja, welke DVD-spelers zijn daarvoor geschikt?

  6. alex zegt

    2 januari 2010 om 13:42

    kan iemand mij vertellen ik heb een DVD home set van samsung die wil geen DVD`s meer af spelen van een duure kwalietijd en wil een van twee euro word gek van dat ding.

  7. Philippe Roussel zegt

    26 juli 2010 om 10:38

    Deze niet-helemaal computer-nerd heeft toch weer wat bijgeleerd van deze webpagina, waarvoor dank.

    Maar jongens, wat een storende taalfouten:
    “bedraadde” waar “bedrade” hoort te staan, “bedoeld” i.p.v. “bedoelt” (tegenwoordige tijd), ondersteund i.p.v. ondersteunt. Kunnen jullie misschien ook nog wat tijd besteden aan een wat meer verzorgde taal?

Trackbacks

  1. DVI > AVBlog Woordenboek schreef:
    13 december 2007 om 12:36

    […] uitgebreid over wat is DVI is kun je vinden in dit AVblog […]

  2. HDMI - Wat is het, en wat kan het ? > AVblog schreef:
    27 december 2007 om 21:28

    […] beetje de digitale variant van SCART geworden. HDMI heeft veel met DVI te maken (lees de uitleg in DVI: Digital Video Interface voor PC en Hometheater). De digitale videoverbinding is namelijk dezelfde, inclusief de HDCP kopieerbeveiliging. Tot […]

  3. Composiet, S-Video, RGB, Component: video verbindingen uitgelegd | AVblog - hifi, audio, video, luidsprekers, HDTV, tv, HDMI schreef:
    20 augustus 2008 om 22:37

    […] vind je alle informatie over wat HDMI is en kan, meer informatie over DVI heb staat in ‘DVI: Digital Video Interface voor PC en Hometheater‘. 29 reacties google_ad_client = “pub-3991799446472467”; google_ad_width = 468; […]

  4. Hoe sluit ik mijn laptop of PC aan op mijn tv ? | AVblog - hifi, audio, video, luidsprekers, HDTV, tv, HDMI schreef:
    17 november 2008 om 00:53

    […] aan: digitaal DVI gecombineerd met analoog VGA in één connector. Lees daar meer over in dit artikel over DVI. Met een goedkope adapter (vaak meegeleverd bij losse videokaarten) kun je alsnog van VGA gebruik […]

Primaire Sidebar

Zoek door AVblog

populaire artikelen

Nieuwe ‘kleine’ Sonos wordt 9 maart onthuld

V-Moda’s M-200 ANC draadloze noise cancelling hoofdtelefoon

Samsung introduceert The Premiere: een ultra-short throw 4K laser projector

Meridian DSW600 in-wall subwoofer

Amazon Prime nu ook met meerdere profielen

Spotify met realtime songteksten – maar nog niet in Nederland

Veel Denon en Marantz apparatuur zijn nu ‘Roon Tested’

Sennheiser MOMENTUM Wireless 3 – nu ook in ‘zandwit’

Sony WF-XB700 – volledig draadloze hoofdtelefoon met EXTRA BASS

Infographic van 10 jaar Samsung TV’s

Copyright © 2021 · AVblog