In een tijd waarin alles digitaal en draadloos gaat, is de eerste ‘draadloze’ techniek behoorlijk verouderd: de infrarood afstandsbediening. Het zou mooi zijn als we van dit stukje antiek afkomen, en kunnen vervangen door een universeel systeem gebaseerd op radiogolven.
Het zou wel eens binnenkort zover kunnen zijn.
Er is een speciaal consortium opgericht om dit voor elkaar te krijgen: het Radio Frequency for Consumer Electronics consortium, RF4CE. Voor de technische basis is gekozen voor het ZigBee protocol.
ZigBee is een robuust en goedkoop ‘mesh’-netwerktechniek, dat al langere tijd wordt gestimuleerd door domotica/huisautomatiseringsbedrijven zoals AMX, Control4, Crestron, Denon, Niles en Russound. Maar tot een echte doorbraak heeft het nooit geleid – ZIgBee is in geen enkele televisie of dvd-speler aanwezig. De huidige toepassingen werken daarom met ‘converters’, die het ZigBee signaal weer omzetten naar infrarood. Dat is natuurlijk zonde, omdat een aantal interessante voordelen van het RF signaal teniet worden gedaan.
In een persbericht heeft het RF4CE duidelijk gemaakt waar ze mee bezig zijn:
“Het consortium is opgericht om een nieuw protocol te ontwikkelen dat de adoptie van radiofrequent afstandsbedieningen voor audio-visuele appareten bevordert. De oprichters werken samen met technische bedrijven als Freescale Semiconducters, OKI en Texas Instrument om een gestandaardiseerde specificatie op te stellen voor deze afstandsbedieningen voor een betere communicatie, betrouwbaardere verbindingen en flexibeler gebruik.”
Nadelen van Infrarood
Wat is er dan mis met infrarood ? In de aloude situatie waarop je op de bank de televisie bediend misschien niet zo veel, maar met de huidige integratie van apparaten komen zwakheden van het systeem naar boven zoals:
- Richtings-gevoelig: je moet perse op het apparaat richten
- Storings-gevoelig: in fel licht wordt het infrarood-signaal teniet gedaan
- Merkcodes: de markt van programmeerbare afstandsbedieningen leeft tierig, maar de onderlinge verschillen tussen de merken maakt het zeker niet gemakkelijk
- Beperkte reikwijdte: de afstandsbediening moet binnen een straal van enkele meters van het apparaat zijn, anders dan komen de commando’s niet aan
- Geen tweeweg communicatie: het zou prettig zijn als de afstandsbediening ‘weet’ of een commando ook daadwerkelijk is uitgevoerd. Met een schermpje in de remote zou je daarmee de status kunnen uitlezen (volume, play, track, etcetera)
Met Zigbee worden onder andere deze nadelen weggenomen. Binnenkort hoop ik wat gegevens bijelkaar te sprokkelen om de mogelijkheden van Zigbee op te schrijven.
De RF4CE specificatie wordt in de tweede helft van dit jaar verwacht; we zijn erg benieuwd wanneer de eerste consumenten-apparaten hiermee worden uitgerust.
Geef een reactie