Goed nieuws: de betrouwbaarheid van lcd- en plasma flatscreens is behoorlijk goed. Een Amerikaanse consumentenorganisatie, Consumer Reports, vind zelfs dat de ‘verlengde garantie’ zonde van het geld is.
Drie procent van de nieuwe televisies gingen kapot tijdens het onderzoek. Het meest voorkomende defect aan lcd-televisies was een kapotte achtergrondverlichting, en dat gebeurde vrijwel altijd tijdens de standaard garantieperiode.
Het meest betrouwbare model televisie uit de test was de Panasonic’s 50-inch plasma televisie TH-50PZ700U, waarvan er twee procent terug moesten voor reparatie. Andere betrouwbare merken waren op het gebied van lcd televisies Samsung, Sony, JVC en Toshiba, en de plasma televisies van Pioneer en Samsung. LCD televisies van Hitachi en Dell (die overigens inmiddels geen eigen tv’s meer verkopen) kwamen minder goed uit de test, net als de plasma’s van Philips. Het onderzoek omvatte bijna 97.000 televisies, die tussen 2004 en 2007 zijn gekocht.
Als er iets gerepareerd moest worden dan was het dus meestal gratis, omdat het binnen de garantie viel. Degene die moesten betalen voor een reparatie waren rond 264 dollar kwijt voor een LCD, of 395 dollar voor een reparatie van een plasmascherm.
In Europa zie je ze niet veel, maar ‘rear-projection’ televisies zijn in de US wel gemeengoed. Deze techniek is veel gevoeliger voor storingen, en moesten ook veel vaker gerepareerd worden, namelijk in 18% van de gevallen. In de meeste gevallen was dit het vervangen van de lamp (bij rear-projection wordt gebruik gemaakt van een interne projector, met lamp dus). Ook bij dit type televisies viel de reparatie binnen de garantie. Ander kostte de reparatie ongeveer 300 dollar.
Maar zelfs bij rear-projection raadt de organisatie het af om de relatief dure verlengde garantie en servicecontracten te nemen. Hierop worden twee uitzonderingen gemaakt:
- als je van plan bent om een rear-projection televisie te nemen waarbij de kans groot is dat deze kapot gaat, omdat deze goedkoop is.
- als je verwacht dat je binnen de uitgebreide garantieperiode meer dan 5.000 uur televisie gaat kijken, zodat de vervanging van de lamp (die meestal 5.000 uur meegaat) binnen deze garantie valt.
Het is erg goed om te horen dat nieuwe technologie niet automatisch minder betrouwbaar betekend, iets dat veel technofoben en andere zuinige mensen regelmatig verkondigen. Maar staar je niet blind op dergelijke resultaten, en zeker niet op de betrouwbaarheid van de individuele merken: sommige modellen hebben specifieke problemen, maar generaliseer dat niet voor alle producten van die fabrikant.
Via InformationWeek
Geef een reactie