De televisies van dit jaar moeten zich op veel meer vlakken onderscheiden dan een paar jaar geleden. Twee jaar geleden was een goede beeldkwaliteit nog ‘genoeg’, maar inmiddels wordt bij de keuze van een tv ook scherp gekeken naar met name energieverbruik en extra mogelijkheden.
De LG LH5000 serie valt hierbij zeker op. In de specificaties staat dat het een snel lcd scherm met 200Hz TruMotion, slim om kan gaan met energie, en bovendien foto’s, muziek èn films vanaf usb kan afspelen. Hoogste tijd om het 109cm model te testen: de LG 42LH5000.
Het uiterlijk
Eenmaal uit de doos valt de gelijkenis op met LG7000 serie die vorig jaar op de testbank stond, maar wel met duidelijke verschillen. De voorzijde is hoogglans zwart – chique, en besmettelijk voor vingerafdrukken.
De randen zijn semi-doorzichtig met een blauwe gloed, maar wel op een subtiele manier. Rechtsonder zit in een kleine uitstulping de status-indicator en de standby toets verwerkt. Helemaal in lijn met de ‘groene’ gedachte zit verborgen maar goed bereikbaar een echte aan/uit schakelaar.
De status-indicator is standaard rood, en gaat over in blauw als je hem aan zet. Ik vind het prettig dat je in het setup-menu deze lampjes ook helemaal uit kunt zetten.
Instellingen
Wil je wel verder tweaken dan biedt deze televisie een enorme hoeveelheid aan instelmogelijkheden, met name onder de twee ‘expert’ posities alles bieden om het scherm ISF-gecalibreerd te krijgen. De instellingen zijn per ingang vast te zetten, zodat bijvoorbeeld de ‘game’-preset standaard aan staat als je wilt Wii’en, of ‘film’ bij je blu-ray speler.
Aansluitingen
Je kunt in totaal vier HDMI apparaten aansluiten: drie aan de achterzijde, één aan de zijkant. Verder zijn er 2 SCART, een component, een VGA en een s-video aansluiting aanwezig, naast nog een digitaal (coax/optisch) audio en hoofdtelefoon aansluiting. Aan de zijkant zit ook nog een usb-aansluiting, maar hou er rekening mee dat deze toch moeilijk te bereiken is als je de tv aan de muur hangt.
Bediening – menu en afstandsbediening
Eén van de hele kleine ‘handigheidjes’ die je snel op prijs gaat stellen is de ingangskeuze: door het klikken op een knop van de afstandsbediening loop je langs alle ingangen – maar alleen waarop ook daadwerkelijk een apparaat is aangesloten.
Het beeld
Qua specificaties is de 200Hz technologie de absolutie blikvanger van deze televisie, genaamd TruMotion 200Hz. LG onderscheid zich met deze techniek van Sony die ook 200Hz biedt. Maar in plaats van tussen iedere frame drie geïnterpoleerde beeldje te plaatsen, zet LG er zwarte frames tussen door het backlight snel uit te schakelen tussen de beelden; hiermee wordt bewegings-onscherpte verminderd en het contrast verhoogd.
Helaas is deze techniek niet zo perfect als het klinkt. Van de twee opties ‘hoog’ en ‘laag’ (naast ‘uit’) werkt ‘laag’ bijna altijd goed, maar voor sportuitzendingen kan ik me voorstellen dat de verminderde bewegingsonscherpte opweegt tegen de dan optredende storings-effecten.
De kleurweergave is duidelijk beter dan die van eerder modellen – ook bij redelijk daglicht – maar ik vond ze niet echt van het scherm af ‘spatten’ zoals sommige andere tv’s doen. Nadat je wat tijd hebt gestoken in de beeldinstelling kun je uiteindelijk wel een goed resultaat halen.
Als er een zwak punt aangewezen moet worden in de beeldkwaliteit dan is het de zwart-weergave. Met name in een donkere omgeving valt op dat het zwart eerder ‘donkergrijs’ is. Niet hinderlijk, maar als je kritisch bent dan bekruipt je het gevoel dat dit beter moet kunnen.
Geluid van de tv
LG besteed zeer veel aandacht aan de geluidsweergave van televisies. Met behulp van audio-guru Mark Levinson zijn ze nu zo ver dat het hele scherm het geluid weergeeft (in de 7000 serie was het nog ‘alleen maar’ de rand).
Ondanks alle inspanning is het geluid ‘redelijk’. Wel beter dan van een gemiddelde tv, maar zonder soundbar of surround-set blijft het geluid plat, waarbij met name het laag er bekaaid van af komt. De setup-optie om stemmen beter verstaanbaar te maken kun je beter uit laten staan, omdat dit tot vreemde effecten kan leiden.
Groen, groener, groenst.
LG roept het niet van de daken, maar deze tv is voorzien van diverse milieu-vriendelijke snufjes. De meest energie-besparende optie is de aan/uit knop zoals eerder genoemd. Een hele fijne andere is de mogelijkheid om het beeldscherm helemaal uit te zetten – zeer praktisch als je alleen maar muziek wilt luisteren via de tv. Jammer is wel dat zodra je het volume harder of zachter zet het beeldscherm weer aan springt, en zelf weer de optie ‘beeld uit’ op moet zoeken. De Intelligent Sensor houdt het omgevingslicht in de gaten, en past de helderheid van het scherm hierop aan. Voor ‘puur’ kijken is deze optie ook uit te schakelen.
… en dan de extraatjes
Een tv kocht je vroeger om ’televisie’ en ‘video’ (tape, dvd, blu-ray) mee te kijken – maar tegenwoordig bieden de tv-fabrikanten meer functionaliteiten.
De meest interessante is het afspelen van foto’s, films en muziek vanaf een usb stick. Op de USB poort aan de linkerzijde van de tv (nog net bereikbaar als je de tv aan de muur hebt hangen) sluit je een usb-stick of usb-harde schijf aan. Veel formaten worden ondersteund – inclusief mkv en divx voor films.
Conclusie
Het uiterlijk is goed, geluidskwaliteit acceptabel (en met een beetje surround-set of soundbar te negeren), en de beeldkwaliteit is ook goed – waarbij de 200Hz techniek zijn werk goed verricht als je hem maar niet te hoog zet. Door het Picture Wizard heb je al heel snel een keurige beeldkwaliteit, maar met wat extra moeite in de ‘Expert setup’ krijg je deze helemaal naar je eigen smaak.
De introductieprijs was ongeveer 1100 euro, maar inmiddels is deze al sterk onder de 1000 euro gedaald in veel winkels. Qua prijs-kwaliteitsverhouding zal de LH5000 serie, en specifieke het 42LH5000 model, één van de beste scorende tv’s van dit moment zijn.
Deze tv winnen?
Van LG mogen we deze televisie weggeven aan één van de AVblog lezers. Hou de site in de gaten, schrijf je in voor nieuwsbrief, binnenkort maken we bekend hoe jij kans maakt op deze tv!
Beer Meijer says
Ik heb deze tv reeds besteld, hij is nog onderweg. Ik kaan alleen op geen enkele site behalve deze vinden dat deze tv beschikt over bluetooth! Heeft ie nou wel of geen bluetooth?
MvG
Beer Meijer
F. Sijtsma says
Hij heeft dus geen Bluetooth zoals je op de website van LG kan lezen bij de specificaties van dit toestel.
http://nl.lge.com/products/model/detail/lcdtv_42lh5000.jhtml#
F.Sijtsma
sven says
ik kijk vaak films van de usb stick af maar ik vraag me af of ik dan ook mijn geluid dan ook via mijn suround kan krijgen.weet iemand dit?
Martijn says
Muziek op USB stick maar geen geluid op tv.Wij hebben de tv ook op suroud set.
Kan iemand mij vertellen wat ik moet doen?
Skybird says
Het maakt niet uit van welke drager je het beeld of geluid afspeelt. Of het nu een externe of interne hdd is een stick het maakt niet uit. De speler waar je het bestand mee opent die bepaald dmv zijn instellingen wat er word weergegeven.
Dus kijk bij de instellingen welke geluidskaart er geselecteerd is. Als je bijvoorbeeld vlc player nieuw installeert dan staan de basis instellingen (bij mij standaard al goed) tenzij je met oa, asio drivers wil werken deze dien je zelf te selecteren. Dit telt ook voor windows in het algemeen (hoofd instellingen) en dus ook voor windows mediaplayer.
Ps. Dit gaat om mediaplayers die op de pc geïnstalleerd zijn, dus niet voor externe mediaplayers die zelf alle software en hardware aan board hebben. Lees dan de gebruikers handleiding.
Succes.
Vrg, Skybird.
AH Kooij says
Reciever NAD T765 is een perfect apperaat toppie.