De ‘Wife Acceptance Factor’. Deze vrouwonvriendelijke term is bedacht om die argumenten te beschrijven, waarom een of ander technisch apparaat aangeschaft zou mogen worden van de partner. En twee zaken zijn daarbij belangrijk: het gebruikersgemak, en het uiterlijk.
Nu zijn het niet alleen de vrouwen van de mannen die de term WAF gebruiken, maar ook veel normale mensen die niet alleen naar de kwaliteit van het voortgebrachte geluid of getoonde beeld. Buizenversterkers worden ook niet alleen gekocht vanwege het ‘buizengeluid’…
E-acoustic heeft een lijstje gemaakt van 10 apparaten met een – volgens hen – hoge WAF factor. De ‘geslachts-onafhankelijke’ term zou zijn Significant Other Acceptance Parameters (SOAP). Maar waarschijnlijk zal deze term niet snel aanslaan.
Over het genoemde fototoestel, de spelcomputer en het digitale fotolijstje zal ik geen mening geven, maar bij de de AV-gerelateerde noteringen zijn wel een aantal kanttekeningen te plaatsen:
Met de Sony VPL-VW50 start het lijstje: ‘Niets platter dan een muur – of een muur met een thuistheater scherm. En dus is er niets met een zo grote WAF factor als een projector‘.
Helaas, maar een projecor is in de praktijk toch niet zo makkelijk te beschrijven. Ten eerste moet een projector gemonteerd worden aan het plafond of muur. Opmerkingen als ‘is dat een airco’ zijn dan niet van de lucht. En het kost ook veel moeite om een projectiescherm (oprolbaar natuurlijk) echt mooi weg te werken.
De bekabeling. Een stroomkabel naar het ‘dichtsbijzijnde’ stopcontact, en dan nog de videoaansluitingen. Liefst alleen HDMI of DVI, maar waarschijnlijk ook component-kabel, s-video, vga, composite, en misschien wel rs232 of andere besturingskabels.
Een oplossing hiervoor heeft SIM2 in een aantal (duurdere) projectoren: een aparte behuizing voor alle video-aansluitingen, die via een lange glasvezelkabel aangesloten wordt op de projector. Maar het is nog steeds een kabel…
En dan de bediening. Zonder een zeer goed geprogrammeerde afstandsbediening of huisautomatisering is een projector niet ‘zomaar’ te bedienen. Als je pech hebt, moet je los dvd-speler, de surround-versterker, de projector en het projectiescherm één voor één aanzetten.Geen hoge Partner Acceptance Factor dus.
Een plasma-tv is in dat geval gemakkelijker te verkopen. Makkelijker te integreren in je woning, en minder (lange) kabels zijn noodzakelijk. Maar $2.000 voor een televisie die ook nog eens behoorlijk wat stroom verbruikt heeft geen bijzonder hoge acceptiewaarde.
De SlingBox is iets heel anders: hiermee kun je vanaf je computer – thuis of ergens onderweg – je eigen televisie of digitale videorecorder bedienen.De motivatie voor de notering op de WAF-lijst is, dat ‘je vrouw’ op een zakenreis of vakantie nog steeds naar Grey’s Anatomy kan kijken, op haar laptop. Door middel van een programma op de laptop (of pc, of zelfs smartphone) is het mogelijk om het apparaat wat thuis staat te bedienen. En met een vertrouwde bediening: het ziet er uit als de ‘echte’ afstandbediening zelf !
Maar de waarschuwing staat er meteen bij: Als jij thuis zit, maar je vrouw op 1000 kilometer afstand, hebben jullie hiermee allebei de afstandsbediening in handen…
De Apple iPod Nano voldoet aan alle ‘WAF’ eisen: sexy kleine behuizing, weinig kabels, eenvoudige bediening.Maar de WAF-factor is alleen van belang bij apparatuur die je ‘deelt’.Waarom zou je je er zorgen over maken, als je dit apparaat toch altijd in je broekzak hebt zitten ?
Het Sonos Digital Music System ZP80 muzieksysteem is wel bedoeld voor meerdere personen tegelijkertijd, en is bijna zo eenvoudig te bedienen als een iPod. Om dit te benadrukken hebben ze de Apple-bediening gekopieerd, en ook de kleurstelling hierop aangepast.Maar het blijft mooi…En een mooi uiterlijk, en draadloos, en klein: deze notering beschouw ik wel terecht.
Compacte all-in-one systemen zijn nu een aantal jaren op de markt, met een sterke marketinggedachte richting de WAF factor. Systemen als de Yamaha YSP 800 Sound Projector, de KEF KIT100 (en afgeleiden) of het Bose 1-2-3 systemen vereisen veel minder kabels en luidsprekers, omdat het surround-geluid niet uit 5 of 6, maar uit 2 of 3 luidsprekers komen. De schijnbaar ontbrekende kanalen komen uit de zijluidsprekers, en worden gereflecteerd naar de achterkant van kamer. Bovendien zijn deze setjes meestal ook goed gestyled.
Maar ondanks deze factoren toch nog een belangrijk punt van aandacht: de kwaliteit van het geluid is meestal niet zo goed als een ‘echt’ surroundsysteem, en het effect van de virtuele achterluidsprekers kan geheel verdwijnen in een goed gestoffeerde kamer…
De digitale videorecorders hebben in vergelijking met de analoge (videotapes) een heel groot voordeel: het is mogelijk om de bediening veel eenvoudiger te maken.
De combinatie van veel mogelijkheden (MAF ?) en een groot bedieningsgemak door middel van slimme menus op scherm (WAF) maakt de TiVO al jaren een populaire tech-gadget voor zowel mannen als vrouwen in de US. En met een dual-tuner is het mogelijk om de Gilmore Girls op te nemen, en tegelijkertijd voetbal te kijken. Vul zelf in wie wat kijkt.