Bij Pioneer hebben ze voor het eerst in drie jaar een nieuwe Flagship Elite-receiver. Producten met deze naam zijn nog een stapje beter dan de “gewone” Elite. En ze hebben dan ook alles uit de kast gehaald: 1080p upscaling, HDMI 1.3, auto-calibratie genaamd MCACC, ondersteuning voor onder andere DTS-HD en Dolby TrueHD, en een zeer solide opbouw.
Opvallend is het dat in het uitgebreide Pioneer persbericht vrijwel niet gesproken over de video-capaciteiten, maar des te meerover de alle inspanningen die ze gedaan hebben om het geluid perfect te laten klinken.
THX Loudness Plus zullen we steeds vaker zien op receivers: dit is een systeem om alle details te laten horen als je een keertje het volume niet voluit wilt – of kunt – zetten.
Maar als je dit een keertje wèl wilt doen, dan is er behoorlijk wat vermogen beschikbaar: alle zeven kanalen zijn in staat om 200 watt continue te leveren door middel van een ‘ICEPower klasse D versterker.
Aan de voorzijde zit een groot LCD scherm waarmee je door de menu’s kunt navigeren en alle functionaliteiten bedient. Om daadwerkelijk als ‘ultramodern’ betiteld te kunnen worden heeft de Pioneer SC-09TX de mogelijkheid om video, audio en foto’s direct vanaf je PC te halen via het netwerk.
Audio – omzetting, versterking en calibratie
Om de SC-09TX het beste geluid te kunnen geven wat mogelijk was heeft Pioneer de ICEpower klasse D versterker techniek van Bang & Olufsen gebruikt, in combinatie met bestaande eigen technieken.
De exclusieve Direct Energy HD versterker zorgt voor een indrukwekkende hoeveelheid vermogen (7 maal 200Watt), om jezelf te kunnen baden in surround-geluid. De ICEpower techniek begint behoorlijk aan te slaan op allerlei gebieden: niet alleen in hifi/high-end versterkers, maar ik zag dat Samsung deze techniek ook gebruikt in mobiele telefoons. Bang & Olufsen heeft van deze techniek zelf een meerkanaals versie gemaakt, en deze is dus ingezet in de SC-09TX.
Calibratie begint behoorlijk standaard te worden op av-receivers: met een druk op de knop worden de geluidsinstellingen aangepast aan de ruimte. De Flagship receiver kijkt hierbij niet alleen naar de akoestiek van je huiskamer of thuisbioscoop, maar ook naar het fasegedrag van de luidsprekers en subwoofer.
De Pioneer SC-09TX claimt de allereerste A/V receiver te zijn met een Sample Rate Converter. Door alle audiosignalen te oversamplen naar 192kHz wordt er zeer nauwkeurig omgegegaan met de audio, om onder andere jitter te voorkomen. Dit is enigszins te vergelijken met het upscalen van dvd-video: de resolutie wordt hoger gemaakt.
Voor de individuele componenten heeft de fabrikant goed geshopt bij diverse chip-fabrikanten. Voor de digitaal- naar analoog conversie wordt gebruik gemaakt van zes Wolfson WM8741 192kHz/24bits circuits.
De Pioneer SC-09TX kan overweg met alle surroundformaten die je tegenwoordig kunt vinden bij een film; ook de lossless DTS-HD Master Audio, Dolby TrueHD en Dolby Digital Plus, allemaal via HDMI.
Video
Na goed zoeken is er toch meer informatie te vinden over de video-capaciteiten van de SC-09TX, en die zijn – zoals te verwachten – ook geweldig.
- HDMI 1.3a – 6 In-, 2 uitgangen
- Deep Color / 30-bit / 36-bit 4:4:4 kleur-diepte
- Alle kanalen kunnen worden omgezet naar HDMI
- Video Scaler van Marvell: 1080p / 60Hz
- Component Video: maar liefst 5 ingangen, en 2 uit: je kunt er één gebruiken als tweede zone
Er is weing meer te wensen op dit gebied.
Behuizing en Opbouw
High-end apparatuur onderscheidt zich niet alleen door indrukwekkende features en specificaties; de manier waarop dit alles is gebouwd is ook belangrijk. Een stevige behuizing zorgt ervoor dat er geen trillingen in- of uit komen. De gescheiden voeding zorgt ervoor dat het digitale gedeelte de versterkers zo min mogelijk storen. De behuizing is zelfs zo opgezet, dat digitaal, analoog, audio en video hun eigen secties hebben.
Home Media Gallery en andere koppelingen met de buitenwereld
Door middel van een eigen thuisnetwerk-systeem is het mogelijk om mediabestanden die op je pc staan vanaf de receiver te selecteren en af te spelen. Naast dit Pioneer systeem is de SC-09TX ook compatible met de populairder wordende standaarden Digital Living Network Alliance (DLNA), Windows Media Connect en Microsoft playsforsure DRM technologie.
In de Benelux nutteloos, maar in Amerika wel populair: satellietradio van Sirius en XM. Door middel van deze dienst (waarvoor een maandelijks bedrag betaald moet worden) kan er naar veel zenders in goede kwaliteit geluisterd worden, inmiddels zijn er zelfs HighDef surround (5.1) uitzendingen op XM HD.
De iPod wordt natuurlijk ook niet vergeten; deze is te beluisteren en te bedienen vanaf receiver en afstandsbediening.
Deze winter zal de Pioneer SC-09TX beschikbaar zijn. Voor de Elite top-receiver moet wel een elite prijs worden betaald: voorlopig staat een prijs van $7000 gepland.
[…] top receiver zal een geduchte concurrent zijn voor het Pioneer vlaggenschip, aangezien de Yamaha DSP-Z11 met een stuk “goedkoper” is ($ 5500), terwijl het op het […]