Dali’s eerste hoofdtelefoon serieus aan de tand gevoeld.
Dali heeft veel, heel veel ervaring met het maken van luidsprekers. De DALI iO6 (en broertje iO4) zijn de eerste hoofdtelefoons van het Deense merk, maar dat zou je zeker niet zeggen – niet op het eerste gezicht, en al helemaal nadat je deze een tijd hebt mogen gebruiken.
Bouw & Comfort
De hoofdtelefoon is niet klein, maar ook niet ‘bulky’. De oorschelpen zijn groot, en vallen plezierig over de oren heen. De gebruikte drivers zijn 50mm groot, en gemaakt door Dali zelf. In deze drivers wordt gebruik gemaakt van papier/fiber cones, wat de oorsprong als luidspreker-fabrikant weer verraad. De behuizing is stevig, waarbij de beide drivers 180 graden kunnen draaien voor een goed comfort, maar ook om makkelijk ‘plat’ meegenomen te kunnen worden in een tas of aan je nek te hangen. De hoofdtelefoon is overigens niet in te vouwen (zoals veel andere merken zoals Sony wel bieden), waardoor de meegeleverde – overigens chique – etui redelijk groot is.
De afwerking is ‘solide’ – met een stevige oorschelp, en een hoofdband die niet snel kapot gaat. Bij de introductie van de iO6 in Nederland werd ook duidelijk gemaakt dat de hoofdtelefoon is gemaakt voor Scandinavische omstandigheden: koude, nattigheid, en zelf rekening houdend met luchtdruk verschillen in de vele tunnels…
Het formaat en stevigheid komt niet naar voren in het gewicht van het geheel.
De Dali iO6 is met gemak de meest plezierige noise-cancelling hoofdtelefoon die ik op heb gehad. Dankzij het relatief lage gewicht, en de bijzonder comfortabele (zacht maar toch stevige) oorkussens is het geen probleem om deze hoofdtelefoon lang op te houden.
De bediening is eenvoudig: met de buitenste ring regel je het volume, de binnenste ‘schijf’ (met het Dali logo) is om tracks te wisselen en de telefoon op te nemen. Deze schijf en de disc zijn ‘echte’ schakelaars in tegenstelling tot de touch-bediening van bijvoorbeeld Sony’s WH-1000XM3. Minder futuristisch, maar wel effectief.
Ook het aan/uit zetten van de hoofdtelefoon zelf of de noice-cancelling gaat met fysieke schuifknoppen, net als het pairen van Bluetooth.
Geluidskwaliteit en ruis-onderdrukking
Van een hoofdtelefoon van hifi merk als Dali verwacht je toch een bepaalde kwaliteit. En die verwacht wordt bepaald gehaald – en overtroffen. Het blijft soms lastig te zeggen waarom een hoofdtelefoon (of luidspreker, of welk andere hifi apparaat dan ook) al meteen ‘goed’ klinkt, maar bij de Dali iO6 draait het toch wel om het overall beeld. Een geluid waarmee je muziek opnieuw kunt ontdekken door allerlei nieuwe details. Muziekinstrumenten komen echt tot zijn recht en zijn in balans met elkaar. In tegenstelling tot andere, minder hifi-gerichte, merken valt ook op dat er geen overdreven nadruk ligt op hoge of lage tonen. En dat maakt het zo dat deze hoofdtelefoon ook na langere tijd nog plezierig klinkt, en niet vermoeiend wordt.
Vergeleken met de mij zeer bekende en gewaardeerde Sony WH-1000XM1 en recentere WH-1000XM3 is de Dali iO6 qua geluidskwaliteit op meeste vlakken een stuk beter. Detail, hoog- en laagweergave, stemmen zijn allemaal heerlijk in balans, waardoor je blijft luisteren. Alleen bij echt zeer dynamische muziek is de Dali net iets te rustig en in balans: in bepaalde gevallen is wat extra punch aan de onderkant van het frequentie-spectrum wel eens lekker, maar dat blijft achterwege.
En ook de moeite waard om te vermelden: de ruisonderdrukking heeft vrijwel geen invloed op de geluidskwaliteit van de de iO6. Bij diverse andere NC hoofdtelefoons verandert het geluidskarakter zodra je noise-cancelling ‘aan’ zet, terwijl deze Dali daar niet echt van veranderd. De techniek van de noise-cancelling komt bij Sony vandaan – die ook hoofdtelefoons heeft die niet extreem van geluidsbeeld veranderen mèt NC; wellicht heeft dat er mee te maken.
De noise-cancelling werkt efficiënt. Zelfs met deze functionaliteit ‘uit’ (waarmee je de functionaliteit van de Dali iO4 krijgt) wordt er al veel geluid van buiten tegengehouden, maar ‘noise cancellation on’ (zoals een mooie, niet-computergegenereerde stem je in je oor fluistert) worden de geluiden goed weggefilterd. Hierin is de Dali iO6 niet de allerbeste – in het vliegtuig is de Sony toch beter om wat met je eigen gedachten of muziek bezig te zijn – maar de Dali variant doet wel mee in de hoogste regionen.
Naast Bluetooth zijn er nog twee manieren om van deze hoofdtelefoon te genieten. Enerzijds een ‘gewone’ analoge verbinding zoals we als jaren op hoofdtelefoons vinden, en deze klinkt ook goed. Maar je kunt via USB-C de iO6 niet alleen opladen, maar ook gebruiken als ‘digitale’ hoofdtelefoon. Dit is de manier om in de beste kwaliteit – buiten alle bluetooth compressie en protocollen om – van de beste lossless muziek te genieten in een resolutie tot 96 kHz / 32-bit.
Conclusie
Ondanks de concurrentie van Sony, Bose, Bowers & Wilkins en nog vele andere merken heeft Dali laten zien dat ze een hoofdtelefoon op de markt kunnen zetten die zich onderscheid van de rest. En het is enorm knap dat dit onderscheid zit in kwaliteit: fantastische geluidskwaliteit uit een zeer comfortabele hoofdtelefoon, zonder (grote) compromissen te sluiten qua noise-cancelling of gebruiksgemak.
De Dali iO6 kost 399 euro, en komt daarmee in het vaarwater van de topmodellen van Sony, B&W en Bose. Maar daar lijkt Dali goed in te passen – en in veel gevallen zal deze ook winnen in een vergelijk.
Meer informatie bij Dali
Geef een reactie