Test: Teufel Concept E 400 Home Cinema systeem

| 22 augustus 2010 | door

Het merk Teufel is zichzelf de laatste tijd steeds meer aan het profileren. De Duitse luidspreker-fabrikant heeft dan ook heel wat in huis om de wereld te laten zien: van simpele computerluidsprekers tot high-end vloerstaanders.

teufel-concept-e-400-decoderstation

De Concept E 400 valt in de klasse ‘Home Cinema systemen’, en bestaat uit een grote (!) subwoofer, vijf satelliet-luidsprekers, plus een surround-decoder.

De geteste set bestaat uit twee delen: de luidsprekers (Teufel Concept E 400), en de decoder (Teufel Decoder Station 5). In tegenstelling tot wat je bij veel andere merken ziet zijn deze volledig onafhankelijk van elkaar te gebruiken: de versterkers voor de luidsprekers zitten allemaal in de subwoofer verwerkt, en met gewone tulp-kabels worden de twee delen met elkaar verbonden – dus niet met een systeem-specifieke connector. Voordeel van deze constructie is de flexibiliteit en de hogere kwaliteit interlinks, een nadeel is de kabelboom tussen decoder en subwoofer.

Satelliet luidsprekers, subwoofer en versterkers

Vijf identieke satelliet-luidsprekers verzorgen het ‘surround’-geluid rondom.

teufel-concept-e-400-satelliet-luidsprekerDeze luidsprekers kunnen op een voetje geplaatst worden, maar ook aan de muur gemonteerd worden.
Het is jammer dat de center-luidspreker qua design niet is bedoeld om horizontaal geplaatst te worden, omdat het logo dan gekanteld staat. Op de website staat de set nu trouwens wel met afwijkende center-luidspreker, dus mogelijk is dit probleem al opgelost (zie foto onder).
Binnen de compacte gesloten behuizing van 12,5x9x10cm zitten een woofer  en een tweeter boven elkaar gemonteerd.

De subwoofer is groot – veel groter dan je gewend bent van een gemiddeld homecinema systeem. Met een hoogte van bijna 60cm is het geen kastje wat je zomaar even weg kunt moffelen in je kamer. De woofer (doorsnede 30 cm) zit aan de rechterzijde van de kast . Aan de voorkant twee volumeregelaars: één voor het gehele 5.1 systeem, en één voor de bas. Tussen deze twee zit de standby-toets. De knoppen zijn in actie blauw verlicht; in standby verandert de kleur naar rood. De grote baspoort straalt naar voren, en is ook een praktisch handvat als je de subwoofer vanuit de doos op zijn plaats gaat zetten.

Aan de achterkant zitten boven de koelribben van de versterker alle audio-aansluitingen. Links de aansluitingen voor de satelliet-luidsprekers. Deze luidspreker-aansluitingen zijn van het type ‘spring-veer’: niet mijn favoriet vanwege de twijfelachtige kwaliteit, maar mooie schroef-aansluitingen kom je meestal pas tegen in veel duurdere apparatuur. Aan de rechterkant zitten de lijn-ingangen (front links/rechts, rear links/rechts, center en subwoofer) waarmee de versterker wordt aangestuurd vanuit de decoder.

teufel-concept-e-400-decoderstation-aansluitingen

Surround Decoder

En zo groot als de subwoofer is, zo klein is de bijgeleverde decoder. De ‘Decoderstation 5’ zoals deze heet (en ook als zodanig los te koop is) is 24cm breed, 14cm diep en minder dan 6 cm hoog. De voorkant ziet er simpel uit: twee drukknoppen (mute en ‘return’), een volumeregelaar annex aan/uit knop, en een blauw oplichtend display in het midden.

De achterkant wordt vrijwel geheel in beslag genomen door aansluitingen: 6 uitgangen (5.1 pre-out) richting de versterkers, nog eens 6 voor surround-in (5.1 In), ook 6 voor drie stereo-bronnen (aux, cd en tv), twee digitale audio-ingangen, èn nog eens twee optische ingangen. Uitgebreid dus – alleen een HDMI in- en uitgang (pass-through) zou leuk zijn geweest, maar je kunt niet alles hebben…

teufel-concept-e-400-decoderstation1

Het Decoderstation is primair bedoeld om allerlei audio-bronnen te schakelen, maar kan ook surround-audio decoderen zoals Dolby Digital en DTS. Dolby Pro Logic is aanwezig om surround-geluid vanuit een stereo bron te krijgen. De 5.1 kanaals surround ingang is ideaal om een blu-ray speler op aan te sluiten: mits deze is voorzien van discrete 5.1 analoge uitgangen kun je toch genieten van (bijvoorbeeld) Dolby TrueHD en DTS HD Master Audio, HD surround formaten die de decoder zelf niet ondersteunt.

Vanuit je (luie) stoel kun je de Decoderstation 5 bedienen, zoals volume en ingang, maar ook het geluidsniveau per luidspreker. Dit werkt – het blauwe display is redelijk goed af te lezen – maar de afstandsbediening kan de subwoofer niet aan- of uitschakelen.

teufel-concept-e-400-decoderstation-compleet

Aansluiten…

Het aansluiten van de diverse componenten is niet moeilijk. Teufel levert – heel slim – niet 5 losse luidsprekerkabels mee, maar één 20 meter lange kabel, die je zelf op maat kunt knippen. De decoder sluit je aan op de subwoofer met de drie meegeleverde stereo-kabels, en daarna voorzie je decoder (via netadapter) en subwoofer van stroom.

Eén van de meest logische bronnen om aan te sluiten is je tv: veel hedendaagse televisies hebben een digitale optische audio-uitgang, waarmee je de overwegend beroerde klinkende tv-luidsprekers kunt vervangen door de Teufel 400. Andere kandidaten zijn de gameconsole, en zoals eerder vermeld de blu-ray speler (analoog 6 kanaals voor de beste HD surround kwaliteit, anders digitaal). Een computer (PC/Mac) aansluiten op de decoder aansluiten kan natuurlijk ook (analoog of digitaal), maar als dat je enige bron is dan ben je goedkoper uit door je geluidskaart direct (analoog) te koppelen met de subwoofer/versterker.

… en spelen

Als de subwoofer zijn plaats heeft gevonden, net als de vijf satelliet-luidsprekers, kan het luisteren beginnen.
De ‘bas’-regelaar op de voorzijde komt meteen van pas; deze stond per ongeluk op ‘maximaal’ – en het laag overstemde dan ook alles. Teruggedraaid geeft het Teufel E 400 Home Cinema systeem een aangenaam geluid, waarbij met name het ‘surround’-effect goed tot zijn recht komt. Het geluid is helder, en heeft met name veel kracht. In combinatie met actie-films of games komt de set tot zijn recht: bij veel dynamiek en ‘laag’ in deze in zijn sas. Met de subwoofer net wat harder spelend dan noodzakelijk (…) trilde alles in de kamer aanzienlijk – en daarbij gingen ook de satelliet-luidsprekers aan de wandel.

teufel-subwoofer

Het geluid is niet bepaald ‘audiofiel’ – wel helder en dynamisch, maar niet bijzonder gedetailleerd en zonder een extreem mooi geluidsbeeld. Deze is ook niet echt homogeen – al is dan niet precies aan te wijzen wat er nu precies mist.

Bij het ontwerp van de Teufel 400 is duidelijk veel aandacht besteed aan het ‘indrukwekkend’ zijn van het geluid – en minder naar de algemene geluidseigenschappen. Opvallend is wel dat geen enkele soort muziek (pop/klassiek/jazz/rock/…) slecht klinkt over deze specifieke voor surround gebouwde set , maar toch mis je al snel de verfijndheid van ‘echte’ muzieksystemen.

Dit laatste mis je ook bij niet-actie films. Het geluid klinkt absoluut goed en netjes, maar (be-)trekken je niet bij een film zoals duurdere systemen dat wel kunnen. Irritant bij écht rustige films is het feit dat de subwoofer zich iets te groen gedraagd, en zichzelf bij lange rustige gedeelten (op een laag volume) in een film uitschakelt. Het komt niet vaak voor; maar als het gebeurt moet je wel snel opstaan om deze weer aan te zetten.

Conclusie

De Teufel Concept E 400 met Decoder Station 5 presteert boven mijn verwachting, waarbij met name de kracht van de subwoofer een indruk achter laat. De Concept E 400 is ook zeer goed te gebruiken om direct op je PC aan te sluiten, maar de kleine Decoder Station 5 maakt de set een stuk universele bruikbaar – èn op afstand bedienbaar.

Zeker als je al geïnvesteerd hebt in een mooie flatscreen, spelcomputer en/of blu-ray speler, dan is dit zeker een set om in gedachte te nemen om je geluid te upgraden. In de winkel beluisteren kan niet – Teufel levert alleen via internet – maar dankzij de ruime ‘niet goed – geld terug’ periode van acht weken is dat geen probleem.

Pluspunten:

 • Indrukwekkend geluid voor films en games
 • No-nonsense ontwerp van de Teufel E 400
 • Onafhankelijk te gebruiken luidspreker-set en surround-decoder
 • Decoderstation is interessante vervanging van een ‘volledige’ AV-receiver
 • Gunstige prijs/kwaliteit verhouding
 • Teufel voorwaarden (8 weken retour / 12 jaar garantie op luidsprekers)

Minpunten:

 • Uiterlijk: niet spannend, erg grote subwooferkast
 • Te snel in standby mode door power-safe
 • Geluid niet overtuigend op alle vlakken
 • Niet kunnen bedienen (aan/uit) van subwoofer met afstandsbediening
 • Dikke kabelboom tussen decoder en subwoofer

De luidspreker/versterker set (Teufel Concept E 400) kost 329 euro, het losse Decoder Station 5 kost 179 euro.

De combinatie van deze twee gaat als “Teufel Concept E 400 Digital” door het leven met een combiprijs van 449 euro. Allemaal alleen via de Teufel website.

.

Automatiseer Sonos met IFTT

Cyrus One HD: digitale versterker met DAC

Modulaire AV processor NAD M17 v2

KEF LS 50 in zwart/zwart