• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
AVblog

AVblog

AVblog

  • Home
  • Woordenboek
  • Contact

De ene LED tv is de andere niet (1): Edge lit en Full LED

9 november 2009 By Johan de Groot 37 Reacties

Als je fabrikanten en winkeliers moet geloven is er geen twijfel mogelijk: je moet nu een LED tv kopen. Maar wat veel mensen niet weten is dat er een groot verschil is tussen gebruikte technieken.

CCFL (normaal LCD) - Edge Lit LCD - Full LED LCD
CCFL (normaal LCD) - Edge Lit LCD - Full LED LCD

In het artikel ‘Led TV – wat is het?‘ staat uitgebreid beschreven wat het verschil is tussen een ‘gewone’ en een ‘LED’ lcd tv. Het belangrijkste om te weten is dat een LED tv nog steeds een LCD tv is, maar waarbij gebruik gemaakt wordt van LED’s als achtergrondverlichting (‘backlight’) in plaats van CCFL lampen. Maar ook tussen LED tv’s zijn grote verschillen:
[showad_300x250]
De achtergrondverlichting in tv’s die LED tv’s noemen bestaan in twee basis versies: Full LED (of Array LED) en Edge Lit.

Full LED

In een Full LED tv zijn de losse LED direct achter het LCD paneel gepositioneerd, met een tussenruimte van 2 tot 10 centimeter. Door het gebruik van lensjes en diffuser-paneel tussen het LED-array en het LCD paneel wordt dit licht evenredig verspreid zodat het hele beeld even fel wordt belicht.

full-led-tv-schema
Zo ziet Full LED backlight er uit in een Sharp televisie, met duidelijk zichtbaar de lenzen rondom de LEDs

Eén van de grootste voordelen van deze constructie is gelijkmatige verdeling van het licht. Omdat er tientallen tot duizenden led’s worden toegepast, in plaats van een stuk of 20 CCFL lampen, zijn er geen ‘gaten’ te onderscheiden in het licht, zoals die soms wel bij de ‘ouderwetse’ CCFL’s zichtbaar worden.

Een ander voordeel is het energieverbruik: LED’s verbruiken veel minder stroom dan CCFL’s. En meer LED’s in een array (voor een nog betere uniformiteit) zorgen niet per sé voor een hogere stroomrekening, omdat de individuele LED’s dan een kleiner gebied hoeven te bestrijken, en dus minder fel hoeven te schijnen.

Zo ziet Full LED backlight er uit in een Sharp televisie, met duidelijk zichtbaar de lenzen rondom de LEDs
Zo ziet Full LED backlight er uit in een Sharp televisie, met duidelijk zichtbaar de lenzen rondom de LEDs

Edge Lit

Toch is er een nadeel aan Full LED tv’s: ze zijn niet zo plat als we zouden willen. Dit komt omdat LED’s ruimte nodig hebben om hun licht te verspreiden over het LCD paneel.

En daar komen de Edge Lit om de hoek kijken. Schermen met deze techniek hebben LED’s aan de zijkanten van het scherm, en deze zijn zo gericht dat ze parallel aan het LCD paneel schijnen. De ‘light guide plane’ is een plaat reflectief materiaal dat er voor zorgt dat het licht wordt afgebogen, en evenredig wordt verdeeld over het televisiescherm.

Omdat de LED’s aan de zijkanten zitten, is het mogelijk om de schermen veel platter te maken dan bij Full LED en CCFL backlights. Dat is ook de reden waarom de platste televisies van het moment allemaal Edge Lit modellen zijn.

edge-lit-led-tv-schema

Bij een Edge Lit tv wordt het licht minder gelijkmatig verdeeld over het scherm dan bij een Full LED tv. Dit komt omdat alleen aan de zijkanten de lichtbronnen zitten, en deze toch het hele scherm moeten verlichten.

Hoewel er minder LED’s worden gebruikt in den Edge Lit tv, verbruiken deze toch meer energie. Dit komt omdat bij deze modellen iedere LED een groot gedeelte van het scherm moet verlichten (maximaal de helft van het schermformaat), en daar is meer energie voor nodig.

De tv’s zijn wel eenvoudiger en goedkoper te fabriceren: de materiaalkosten schijnen zo’n 40% lager te liggen.

Wat is de beste techniek?

dunne-led-tv
Edge vs Full LED

In principe is “Full LED” kwalitatief de beste LED backlight techniek. De achtergrondverlichting wordt zeer gelijkmatig verdeeld over het scherm, en door het toevoegen van meer LED’s wordt dit alleen maar beter, terwijl er relatief weinig energie verbruikt wordt. Bovendien biedt het enorme kansen voor verdere verbeteringen – maar daarover later meer.

Toch is het niet zo dat je met een wijde boog om Edge Lit LED tv’s heen moet lopen. Over het algemeen zijn Edge Lit LED tv’s nog altijd van een betere kwaliteit als de gewone CCFL LCD tvs, en zuiniger. Fabrikanten doen er bovendien alles aan om het grote voordeel – het slanke uiterlijk – te combineren met de hoogst haalbare kwaliteit. Zo worden de Light Guide Planes steeds verfijnder om de verdeling van het licht over het scherm zo egaal mogelijk te maken door ingenieuze reflectie- en diffuser technieken.

Aan de andere kant: Full LED tv’s zullen steeds dunner worden.

LED tv’s van verschillende merken

Op dit moment zijn er drie fabrikanten die zeer actief reclame maken met LED tv’s: Samsung, Sony en Sharp. De gebruikte technieken zijn heel simpel:

  • Samsung gebruikt Edge Lit (met de nadruk op platte tv’s)
  • Sharp gebruikt alleen Full LED (beeldkwaliteit)
  • Sony gebruikt beide.

Meer verschillen

Met bovenstaand verhaal over Edge lit en Full LED houdt de vergelijking tussen tv’s niet op. Met name  rondom de Full LED technologie zijn er nog meer belangrijke ontwikkelingen, zoals Local Dimming en RGB LED’s.

Dat zal in een volgend artikel ter spraken komen – lees in de tussentijd nog maar eens door wat Led TV onderscheid van gewone LCD televisies.

[met veel dank aan Ingrid van Sharp voor de backlight foto’s]

Gerelateerd:

Crystal LED tv is Sony’s alternatief voor OLED Samsung 3D LED TV Sharp LE630 LED tv's LG toont 72 inch LED 3D tv op de CES De mooiste tv op de IFA 2010

Categorie: Algemeen Tags: led tv, Televisie, TV

Lees Interacties

Reacties

  1. Ossy zegt

    9 november 2009 om 23:26

    “tussenruimte van 2 tot 10 centimeter.”
    Millimeters mag ik hopen…..

    Mis ik Philips?

    Beantwoorden
    • Wybe zegt

      10 november 2009 om 23:07

      Nee, geen millimeters, de tussenruimte is 2 tot 10 centimeters. Door het gebruik van een diffuser is dit ook goed genoeg. Philips maakt niet actief reclame voor led-tv.

      Beantwoorden
  2. Gerard zegt

    24 november 2009 om 10:06

    Onder de kop “Edge Lit” staat:
    Hoewel er minder LED’s worden gebruikt in den Edge Lit tv, verbruiken deze toch meer energie. Dit komt omdat bij deze modellen iedere LED een groot gedeelte van het scherm moet verlichten (maximaal de helft van het schermformaat), en daar is meer energie voor nodig.

    Onder de kop “Wat is de beste techniek?” staat:
    Over het algemeen zijn Edge Lit LED tv’s nog altijd van een betere kwaliteit als de gewone CCFL LCD tvs, en zuiniger.

    Hier lijkt de schrijver zich tegen te spreken.
    Is de Edge Lit nu zuiniger dan de Full LED of andersom?

    Beantwoorden
    • Johan de Groot zegt

      24 november 2009 om 10:11

      Het blijft een leuke wirwar van termen:

      Edge Lit is zuiniger dan CCFL (de ‘gewone’ lcd tv), maar minder zuinig dan een Full LED.

      Beantwoorden
      • Lies zegt

        26 december 2009 om 16:52

        Is Full LED zuiniger in gebruik dan een CCFL (de lcd-tv) tv?

        Beantwoorden
        • Huub zegt

          7 mei 2010 om 01:14

          yup.
          Full Lit is zuiniger dan een Edge Lit en deze is op zijn beurt weer zuiniger dan een CCFL tv.

          Beantwoorden
    • tarik t zegt

      7 mei 2010 om 03:43

      het verbruik per lampje bedoelt men
      edge heeft minder lampen die per stuk meer verbruiken
      vb EDGE 100 LAMPJES VAN 0.5 TOTAAL 50 W
      LED 1000 LAMPJES 0.2 TOTAAL 200W

      Beantwoorden
    • pieter zegt

      8 december 2010 om 15:57

      Beter als de voorloper, dus CCFL LCD’s, niet beter dan Full-HD led. Heb je het artikel wel gelezen?

      Beantwoorden
    • Ryan zegt

      31 januari 2011 om 19:02

      Volgens mij staat er

      Verbruik:
      Gewoon LCD > Edge Lit > Full LED

      Beantwoorden
  3. Maxime zegt

    24 november 2009 om 20:28

    Duidelijk artikel met goeie vergelijkende foto’s en illustraties.

    Wat ik er van zie is dat de ultraplatte modellen zoals die van Samsung erg in trek zijn. In deze situatie denk ik dat design voor de gewone consument doorslaggevend is. Ze kiezen niet bewust voor LED, ze kiezen voor “die platte tv”.

    Beantwoorden
    • niels zegt

      24 februari 2010 om 15:34

      Niet mee eens Maxime. Ben zelf een gewone consument en heb heel bewust voor Full LED gekozen omwille van de kwaliteit. Als het ding eenmaal aan de muur hangt is voor mij niet het functionele design doorslaggevend(lees: dikte), maar het esthetische design: het aanzicht, met name van de voorkant. In mijn geval voldoet de Philips 42PFL9803 perfect aan die eisen. Full LED 100Hz (er is inmiddels ook een 200Hz), niet de platste, maar heel mooi (mijn mening) vormgegeven vooraanzicht. Brushed RVS… en niet te dikke rand. Ik lijk wel een reclamebureau.

      Beantwoorden
      • maxime zegt

        28 februari 2010 om 12:37

        Als je de verschillen kent tussen edge lit en full led dan val je voor mij al niet meer onder de noemer “gewone consument”. Maar die term is misschien ook een beetje zwartwit.

        De Philips 42PFL9803 is inderdaad een mooi toestel, hopelijk nog vele jaren plezier. Of toch zeker tot de volgende aankoop 🙂

        Beantwoorden
  4. Marnix zegt

    7 maart 2010 om 17:30

    Een vraag: Wat als een LED lampje kapot gaat? heeft het ene systeem voordeel boven het andere? Gaat er bij een EDGE LED tv een gehele rij ” dood” en bij FULL LED tv alleen een pixel?

    Beantwoorden
    • michel zegt

      23 maart 2010 om 13:53

      De kans dat een led defect gaat is zeer gering omdat er geen gloeidraad aanwezig is. Defect gaan ze wel maar dat duurt normaal gesproken wel heel lang.

      Beantwoorden
    • Oldo Stofjas zegt

      17 mei 2010 om 12:07

      Het is niet zo dat er bij Full LED één LED per pixel is! Er gaat dus een heel gebiedje “dood”.

      Beantwoorden
  5. syb zegt

    13 mei 2010 om 19:49

    Een hoop bla bla , zeg nu in het kort…… wat is de beste, kijk eens naar de nieuwste Sony Bravia KDL-40NX800

    Beantwoorden
    • j.m.wildschut zegt

      11 april 2012 om 18:45

      ja heel mooi, maar er zit vermoedelijk toch een sharp beeldscherm in.
      bij sharp is he beeldscherm mat, de kleuren zijn wat natuurlijker als bij b.v.
      samsung. maar ieder zijn smaak.

      Beantwoorden
  6. Oldo Stofjas zegt

    17 mei 2010 om 12:09

    Wat ik mis is het voordeel van Full-LED, dat er een hoger contrast bereikt wordt doordat individuele “gebiedjes” op zwart gezet kunnen worden (LEDje uit), ipv een hele rij.

    Beantwoorden
  7. Jeroen zegt

    7 juni 2010 om 18:28

    Hallo, ik zie de laatste tijd erg mooie led-tv’s van LG, en heb begrepen dat dit inmiddels ook een echt a-merk is.
    Maakt LG gebruik van edge-led of full-led?

    Beantwoorden
    • Johan de Groot zegt

      7 juni 2010 om 18:46

      LG maakt zo’n beetje alle soorten tv’s die er te maken zijn – en ook beide typen led tv’s.

      Later deze week verschijnt er hier een recensie van de LG 42LE8500 – een full-led tv (inclusief local dimming) die toch behoorlijk plat is.

      Beantwoorden
  8. Robin zegt

    21 november 2010 om 21:38

    Zijn die led tv’s al wel volledig ontwikkeld? Of komen er nog verbeteringen aan waardoor een gewone Full HD LCD een betere keus is qua prijs/kwaliteit?

    Beantwoorden
  9. Erik-Jan zegt

    10 december 2010 om 11:09

    Thanks voor de uitleg. Weer een puntje van onduidelijkheid minder in de keuze van mijn nieuwe tv.

    Beantwoorden
  10. puck bramlage zegt

    10 december 2010 om 23:58

    ik kan hoogstens een 26″ tv plaatsen in mijn studio en heb een goede tv met goed geluid en natuurlijke kleuren nodig, die het doet. Met USB poort en voldoende in-uitgangen en waar een digitennekaart van KPN in past.
    een tv die makkelijk te bedienen is, smalle voet heeft, plat is, en doet waar hij voor gemaakt is. En die dat ook een behoorlijke tijd kan blijven doen.
    Waarmee ik mijn films kan testen en mijn foto’s met een goede vertaling van 16:9 naar 4:3, zonder vervorming.
    misschien een schaap met 5 poten, maar ik ben 80 en heb geen jaren de tijd om dit allemaal uit te zoeken. dus wie kan raad geven?

    Beantwoorden
  11. Sander zegt

    11 januari 2011 om 11:03

    “beter als”?
    Ga u schamen!

    Verder boeiend artikel.

    Beantwoorden
  12. stef westerhoff zegt

    11 januari 2011 om 12:48

    Ik heb nu twee maanden een lg 55lx9500 full led 3d tv in bezit,maar ik heb nu een probleem met het scherm,het vertoont n.l lichte horizontale strepen op het beeld,dit gebeurd voornamelijk bij lichte felle achtergronden, mijn vraag is, hoe komt dit?

    mvg stef westerhoff.

    Beantwoorden
    • harrie zegt

      21 december 2015 om 12:53

      Stef , heb ik ook maar dan verticale streepjes ,als een soort licht gordijn bij camera heen en weer gaan bij een voetbalveld ,of wintersport . en stopt als de camera stil staat . LG 60 inch , komt een monteur voor .

      Beantwoorden
  13. Henk de Bruyne zegt

    21 juli 2011 om 09:37

    Ik hoor (lees) dat edge lit een heel fraai beeld oplevert bij daglicht, maar sterk in kwaliteit terugloopt bij kunstlicht. Omdat ik overweeg een Samsung led tv aan te schaffen, wil ik graag weten wat daarvan waar is omdat ik dat zelf niet in de winkel kan testen. Wie kan mij helpen?

    Beantwoorden
    • Joop zegt

      25 januari 2012 om 08:38

      De samsung TV heeft bijzonder slechte beeldprocessors.. zet maar eens een philips of Sony naast een belachelijk dure Samsung. De Samsung zal de snelle beelden (bv sport) als een strobe laten zien.. terwijl de andere twee een mooi rustig beeld hebben. Maar goed.. een Samsung heeft voor 150 euro aan onderdelen.. (topline) en dat merk je..

      Beantwoorden
  14. Bert zegt

    26 januari 2012 om 21:22

    Jammer dat in al die revieuws niet eens duidelijk naar voren komt wat nu op dit moment de beste tv is.
    Altijd maar dat gezeur over energie zuinig en bla bla bla.
    Ik wil gewoon de beste kwaliteit.
    Overigens is het niet zo dat panasonic de beste tv heeft namelijk de plasma ?

    Wie weet mij te vertellen wat de beste tv is

    Beantwoorden
  15. Dirk zegt

    26 januari 2013 om 09:21

    Pff, mijne Philips Plasma eerste generatie is gisterenavond gestorven. Ik ben nu op zoek naar een nieuwe, maar het wordt precies moeilijker als gedacht..
    Zoveel merken, zoveel modellen …
    Voor mij primeert ook de beeldkwaliteit, en niet de dikte van de tv.

    Beantwoorden
  16. Rick zegt

    19 april 2013 om 11:19

    -Wat is ultra hd dan?

    – welke tv met full led zijn er ,
    want je wordt dus gekgemaakd met troep,de consument wordt weer is uitgekleed.

    -organic led ook van gehoord, is organic led de full hd led die dus niet dun kan?

    -alle tv’s hebben dus lcd scherm altyd?

    Beantwoorden
  17. Krandalf zegt

    3 januari 2016 om 10:14

    Erg duidelijke uitleg.
    Zeker de afbeeldingen maakten alles snel duidelijk, bedankt.

    Beantwoorden
  18. Nicolas zegt

    19 november 2017 om 14:03

    Goede uitleg. Ik wist helemaal niet dat er een verschil was. Ik was bijna blind op prijs een LED televisie gaan kopen. Nu denk ik wel beter na over mijn keuze.

    Beantwoorden

Trackbacks

  1. TV kijken zal een nieuwe beleving worden. – LCD, televisie en film nieuws schreef:
    21 november 2009 om 11:45

    […] Hier vind je meer uitleg over de LED televisie. […]

    Beantwoorden
  2. LED TV: wat is het ? | AVblog - hifi, audio, video, luidsprekers, HDTV, tv, HDMI schreef:
    6 juni 2010 om 20:33

    […] informatie over de soorten LED tv’s (Edge LED en Full LED)kun je lezen in ‘De ene LED tv is de andere niet‘. google_ad_client = “pub-3991799446472467”; google_ad_width = 468; google_ad_height = 60; […]

    Beantwoorden
  3. Tips voor nieuwe tv - Pagina 9 - Zita Forums schreef:
    12 november 2010 om 11:07

    […] […]

    Beantwoorden
  4. Anoniem schreef:
    17 november 2010 om 12:20

    […] gaat zijn. Heb ondertussen wel deze blog gevonden met uitleg tussen de verschillende LED types. Kan ik deze uitleg aannemen als waarheid? Of is dit veel te simplistisch uitgelegd en komen er andere factoren naar voren die deze uitleg […]

    Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Zoek door AVblog

populaire artikelen

Nieuwe ‘kleine’ Sonos wordt 9 maart onthuld

V-Moda’s M-200 ANC draadloze noise cancelling hoofdtelefoon

Samsung introduceert The Premiere: een ultra-short throw 4K laser projector

Meridian DSW600 in-wall subwoofer

Amazon Prime nu ook met meerdere profielen

Spotify met realtime songteksten – maar nog niet in Nederland

Veel Denon en Marantz apparatuur zijn nu ‘Roon Tested’

Sennheiser MOMENTUM Wireless 3 – nu ook in ‘zandwit’

Sony WF-XB700 – volledig draadloze hoofdtelefoon met EXTRA BASS

Infographic van 10 jaar Samsung TV’s

Copyright © 2021 · AVblog