Als je een flinke collectie langspeelplaten (en/of singles) hebt, dan is de kans groot dat je deze muziekcollectie om wilt zetten naar een digitaal formaat vanwege het gebruiksgemak; hetzij . Het afspelen van die muziek via iPod, PC of soundserver is makkelijker dan met een platenspeler.
Veel fabrikanten helpen je hier graag bij ‘usb-platenspeler’, veelal van nogal twijfelachtige kwaliteit. Het geluid wat je ‘er af haalt’ is niet wat je gewend bent van je eigen platenspeler, en je vraagt je af of die naald niet tegelijkertijd je plaat stukmaakt. Maar dit is niet logisch als je (nog) een eigen platenspeler hebt. NAD heeft voor diegene een hele logisch product: de PP3 voorversterker voor platenspelers, met usb-aansluiting.
NAD heeft de bestaande PP2 phono voorversterker genomen, en daar de electronica en aansluiting aan toegevoegd om via USB de muziek op te nemen. Omdat het eigenlijk een PP2 is – die erg goed bekend staat om zijn prijs/kwaliteitsverhouding – is de NAD PP3 meteen voorzien van goede referenties.
Zowel platenspelers met MM als MC elementen kunnen worden aangesloten op de PP3.
Maar ook voor casettedecks, radio, …
Gelukkig heeft NAD de PP3 voorversterker niet puur voor draaitafels voorbehouden. Het is weinig moeite om ook in een ingang te voorzien voor ‘gewone’ lijnbronnen. En daarmee kun je dus op eenzelfde manier cassettebandjes overzetten naar je PC, of radio-opnames maken, of…
Kwaliteit
Het analoge gedeelte heeft zich dus al bewezen in de NAD PP2 – maar hoe zit het met het digitale stuk ? Volgens NAD zelf wordt een zeer hoogwaardige D/A omzetter gebruikt. Bovendien heeft de PP3 voorversterker een losse voeding voor het analoge gedeelte, en wordt het digitale gedeelte gevoed vanuit de USB poort van de computer. Deze strikte scheiding zal de kwaliteit zeker ten goede komen.
Software
Dat het geluid digitaal de computer binnen kan komen is handig, maar je zult het ook nog echt om moeten zetten naar je favoriete bestandsformaat (mp3, wav, …). Daarvoor wordt “Vinyl Studio Lite” meegeleverd, een Windows programma opnames (eventueel automatisch) te splitsen in losse tracks. Bovendien kun je met deze software de gegevens van een plaat ophalen via het internet. De opnames kun je opslaan in mp3-formaat (3 verschillende kwaliteiten), of in ‘cd-kwaliteit’ wav. Hierna kun je eventueel deze bestanden zelf omzetten als jouw favoriete formaat – zoals FLAC – niet ondersteund wordt.
Prijs
De prijs voor deze platenspeler usb-voorversterker is € 149,00. Volgens recensies en fora is dit apparaatje (als PP2) dit al dubbel en dwars waard als kwalitatieve platenspeler-voorversterker; de usb-aansluiting maakt de PP3 alleen maar interessanter, voor de prijs van een middelmatige usb-platenspeler. Nu in de winkels – dus informeer bij een NAD dealer.
Robert says
Ik heb recentelijk de PP3 gekocht. Nou is het bijgeleverde cd’tje niet geschikt om in een IMac te stoppen. (Vraag me af of deze er uberhaupt dan nog uit komt) Mijn vraag is hoe de PP3 te gebruiken op een IMac. Met ‘Garageband’ lukt het me ook niet.
Please help.
Groeten Robert
R. H. A. ter Heide says
Beste Robert,
Daar ben ik vandaag dus ook achter gekomen; kennelijk vond men zoals gewoonlijk dat de Mac-gebruiker het zelf maar weer uit moet zoeken.
Wel, dat heb ik dus gedaan. Met GarageBand bereik je helaas niets, maar er is een uitstekend freeware-programma waarmee het – na enige oefening natuurlijk – wel lukt: Audacity (http://audacity.sourceforge.net/).
Dit alles neemt niet weg dat je van een apparaat met een aankoopprijs van bijna 150 euro wel mag verwachten dat het compleet geleverd wordt. Ik heb op het punt gestaan om het te retourneren.
Hartelijke groeten,
Robbert H. A.ter Heide
Iet says
Ha Robbert,
Ik overweeg om de NAD PP3 aan te schaffen, maar worstel met de vraag over de compatibiliteit met m’n Mac. Je review is al een tijdje geleden. Ben je nog steeds enthousiast over het gebruik van de NAD PP3 in combinatie met je Mac?
Groet, Iet
Nico says
Zojuist gekocht, en na een korte sessie gelijk weer terug in de doos… Er is een toon van ca. 700Hz (inschatting)duidelijk hoorbaar via de usb mogelijkheid. Ik heb deze ook op een andere PC getset (andere ruimte andere versterker etc.), zelfde reszultaat. Ik hoop dat het een unieke storing is, anders maar eens de (goedkopere) pro-ject eens uitproberen.
Ik had al de PP2 die klinkt prima, maar helaas geen USB uitgang. Ik hoop met goed nieuws terug te komen.
R. H. A. ter Heide says
Beste Nico en andere bezitters van de NAD PP 3,
Ook mijn PP 3 bleek aan dit euvel te lijden. Navraag bij de importeur leerde dat het hier een fabricagefout in een specifieke serie betreft. Apparaten met dit euvel kunnen – liefst na overleg met AND Benelux B.V. te Tilburg – bij de (erkende) NAD-dealer worden omgeruild voor een nieuw exemplaar.
Hartelijke groeten,
Robbert H. A. ter Heide
Nico says
Beste Robbert,
bedankt voor je reactie, helaas was dit nog niet bekend bij mij en mijn dealer. Ik had al een 2e poging gedaan met een PP 3 welke wellicht uit dezelfde serie kwam en toen heb ik mijn geld terug gekregen. Ik heb echter nog niet het andere alternatief aangeschaft. Dit wetende ga ik binnekort weer eens langs een NAD dealer, binnekort genieten van een storingvrije PP 3.
Roy Pieters says
Ik heb een PP3 met hetzelfde euvel. Contact opgenomen met AND. Kreeg te horen dat er oudere exemplaren van de PP3 zijn die dat vertonen met sommige PC’s en Mac’s.
Vanaf serienummer H88PP3G02501 zou het probleem opgelost zijn.
Het tweede karakter is het bouwjaar (2008), het derde karakter is de maand (8=augustus). Als het derde karakter een X, Y of Z is betekent dat respectievelijk oktober, november of december.
Ik heb mijn PP3 omgeruild voor een exemplaar uit november 2008. Hiermee geen pieptoon meer.
Nu weten jullie waar je op moet letten bij het omwisselen.
M.vr.gr.,
Roy Pieters
Roy Pieters says
Nog even een aanvulling op mijn voorgaand schrijven.
De pieptoon was toch niet helemaal weg. Bij het opdraaien van de volumeknop was de toon toch weer zacht te horen.
Het enige wat ik nog kon bedenken was het maken van een verbinding tussen de Ground van de PP3 en de kast van mijn PC. Et voilá: echt geen pieptoon meer te horen.
R. H. A. ter Heide says
Beste medelezers,
Ik kan meedelen dat het vandaag afgehaalde vervangende apparaat, voorzien van een serienummer beginnende met de code H8Y, van alle door u en mij geconstateerde problemen bevrijd blijkt te zijn.
Te vrezen valt dat de heer Pieters opnieuw voorzien is van een PP 3 met een probleem zo goed als identiek aan die van mij (een toon net hoorbaar boven het ruisniveau). Extra aarding zou eigenlijk niet nodig moeten zijn.
Hartelijke groeten,
Robbert H. A. ter Heide
Roy Pieters says
Vervolg op pieptoon met de NAD-PP3.
Ik kan jullie vertellen dat er met de omgeruilde PP3 niets aan de hand is.
Ik heb hem namelijk met een platenspeler op een andere PC aangesloten zonder versterker erbij en daar was geen pieptoon te horen.
De platenspeler is met de signaalkabels en de aardingskabel verbonden met de PP3.
De PP3 is met een USB kabel (ik heb een afgeschermde printerkabel genomen ipv de bijgeleverde) verbonden met de eerste PC.
De line-out van de PP3 is verbonden met de Tape-2-ingang van de versterker. Zo kun je de platenspeler horen zonder tussenkomst van de PC.
De line-out van de geluidskaart van de PC is op zijn beurt verbonden met de versterker via de AUX-ingang.
Als je in deze opstelling een LP opneemt via de PP3 en een USB-ingang van de PC, dan hoor je de pieptoon.
Deze toon wordt niet beinvloed door de volumeregelaar van de geluidskaart maar wel door de volumeknop van de versterker.
Een verbinding van de Ground van de PP3 met de kast van de PC zorgt er wel voor dat de piep zachter is maar doet de toon niet helemaal verdwijnen.
Vervolgens heb ik de verbindingen op de PC één voor één ontkoppeld omdat ik een vermoeden had dat er ergens een lus is.
Geen aardlus, want dat is een 50Hz-brom, maar veroorzaakt door iets anders.
Het blijkt dat de pieptoon totaal verdwijnt als de directe verbinding tussen de PP3 en de versterker (via de Tape-2) verbroken wordt.
Inderdaad dus een lus.
Dit betekent dat je de controle van de opname moet doen via de geluidskaart en de versterker.
De PP3 via 2 wegen met de versterker verbinden geeft dus problemen.
Wat zou een oplossing daarvoor kunnen zijn?
De eerste mogelijkheid is dus geen directe verbinding van de PP3 met de versterker.
Een andere mogelijkheid zou een aardlusonderbreker kunnen zijn. Ik weet niet of dat werkt. Ik moet dat nog uitproberen.
Met vriendelijke groet,
Roy Pieters
Johan Bushoff says
Inmiddels heb ik de derde PP3 in huis, allemaal met dezelfde piep problemen (de laatste heeft serie nr. H97PP3G09384).
Zoals in de vorige commentaren heeft het de schijn van een aardlus, maar de configuratie met de dubbele aansluitingen (USB en voorversterker, zoals bij Roy) is niets abnormaals en moet gewoon kunnen. NAD heeft dit niet voorzien, toen men de gescheiden voeding ging gebruiken (USB en losse voeding voor voorversterker). In de electronica van de PP3 zal iets gewijzigd moeten worden.
Mijn leverancier (iEar te Tilburg) neemt mijn klachten serieus, dat kan ik van de importeur AND niet zeggen. Die doet net of ik met een nieuwe klacht kom. Ondanks de prachtige voorversterker ga ik de PP3 toch maar terug brengen.
Berend van Buiten says
Mijn NAT Digital Phone/USB Preamp PP 3 werkt sinds een maand niet meer. Weet iemand raad is de voorversterker te repareren?
Graag een advies/ reactie Berend