De Bang & Olufsen Beolit 12 AirPlay luidspreker is de eerste van een nieuwe generatie B&O producten.
En als dit de voorbode is van wat moet komen dan staan we nog wat te wachten: moderne techniek in een opvallende design-behuizing, met een indrukwekkend geluid. En idem prijskaartje.
B&O Play
Op de CES in Las Vegas kondigde Bang & Olufsen aan dat ze een nieuw merk zouden introduceren. Met B&O Play komen er producten uit de Deense stal die minder gericht zijn op integratie, en meer op persoonlijk en speels.
Het is niet alleen de filosofie (en doelgroep) die veranderd. De vertrouwde nauwe samenwerking tussen verschillende Bang & Olufsen apparaten is niet aanwezig in B&O Play.
B&O PlayBeolit 8
Voor het merk was de Beolit 8 een ommekeer. Deze iPod luidspreker bleek een schot in de roos, en nog niet eerder hadden ze een product in het assortiment waarvan zoveel exemplaren werden verkocht – en ook aan veel nieuwe klanten. De relatie tussen Bang & Olufsen en Apple producten bleek een goede te zijn – en daar is op voortgeborduurd.
Out of the box
De Beolit 12 is het eerste B&O Play product. In de kleine hotelkamer in Las Vegas werd deze getoond op de CES 2012 – en daarbij viel het mij al op dat uit het fraaie compacte doosje een enorme hoeveelheid geluid kwam.
Inmiddels zijn er aardig wat Airplay luidsprekers op de markt met een fraai uiterlijk – zoals de B & W Zeppelin Air en de NAD Viso 1 – maar de Beolit 12 is beduidend anders omdat deze volledig portable is. Binnenin zit een accu waardoor je urenlang draadloos van muziek kunt genieten. Via Airplay 4 uur lang, en als je alleen gebruik maakt van een audiokabel 8 uur.
De Beolit 12 ziet er ongelooflijk mooi uit in haar zeer minimalistische behuizing. Natuurlijk zullen smaken verschillen, maar zelf vind ik het een van de mooist uitgevoerde Airplay luidsprekers die er zijn.
Het portable karakter wordt benadrukt door een leren draagband die schuin over de behuizing loopt.
De bovenkant heeft een opstaande rand, waardoor je makkelijk je iPhone of andere mediaspeler er op kunt leggen zonder bang te zijn dat deze eraf valt. In deze tray van rubber heeft Bang & Olufsen bijna onzichtbaar vier knoppen verwerkt: aan/uit, wifi aan/uit, volume harder en zachter.
Rondom de luidspreker zit een aluminium grille, die bijna bijna de gehele behuizing omsluit.
En aan de achterkant vind je een klepje, waar achter zowel de aansluiting zit voor het netsnoer als een netwerk-kabel. Deze kabeltjes kun je in dit vak ook meenemen.
Voor de audio-jack en USB aansluiting heeft B&O rechts-onder ruimte gemaakt.
Techniek
Onder het strakke uiterlijk heeft B&O een 120 watt sterke versterker verstopt, die twee 2 inch tweeters en een een 4 inch woofer aanstuurt.
Om er muziek uit te krijgen moet je er een bron op aansluiten. Dat kan op drie manieren: draadloos via Wifi en Airplay, via USB of via een analoog audio-kabeltje. De eerste twee zijn Apple-only (iPhone, iPod Touch, iPad of Mac), analoog kun je er in principe iedere muziekbron op aansluiten.
Setup
Om Airplay te gebruiken moet je de Beolit 12 op een Wifi netwerk aansluiten. Om dit te doen sluit je je laptop of computer aan op de luidspreker met een netwerk-kabel, en kies je via een browser-interface met welk wifi-netwerk je wilt werken. Na enkele minuten – langer dan de 2 minuten die B&O zelf aangeeft – vindt je Airplay apparaat de Beolit 12, en kun je muziek streamen.
Zonder wifi-netwerk kun je je iPhone ook via USB aansluiten. Met een Android telefoon of andere mp3 speler moet je de ‘gewone’ jack audio-ingang gebruiken.
Prestaties
Bij een dergelijk design verwacht je gewoonweg niet al teveel van het geluid wat er uit zal komen.
De korte ‘ervaring’ uit Las Vegas werd – gelukkig – herhaald in deze test: het geluid wat uit het kleine stijlvolle boxje komt klinkt zeer goed. Veel beter dan ander iPhone luidsprekersdocks die vaak ook nog eens een stuk groter zijn.
De compacte behuizing laat niet veel stereo horen, maar dat is geen enkel probleem.
Opvallend is zeker de laagweergave van de Beolit 12. Die is stevig voor zijn formaat, maar met name ook strak, zonder boemerig of geforceerd te klinken. Het laag sluit ook mooi aan op de muziek.
En aan de andere kant van het frequentie-spectrum geldt ongeveer hetzelfde: de hoog-weergave klinken fijn, gedetailleerd, zonder dun of metalig te zijn.
Van laag via midden tot hoog: de Beolit 12 is niet eenkennig qua muziek. De meeste mensen zullen bij Bang & Olufsen denken aan lounge-muziek en Sade, maar dance, klassiek, rock, jazz en wat al niet meer klinken allemaal goed.
Uitstekend bruikbaar voor een feestje binnen (in een niet al te grote ruimte) of buiten, en ook als achtergrond-muziek goed inzetbaar.
Conclusie
Bang & Olufsen heeft met de Beolit 12 een mooie start gemaakt met het sub-merk Play. De aloude kenmerken van het merk zijn ontegenzeggelijk aanwezig: zeer weloverwegen design en een goede geluidskwaliteit. Maar tegelijkertijd is het ‘speelse’ er ook, en dat is nu niet echt iets waar B&O echt bekend om staat. Zeker: de prijs is met 700 euro erg hoog. Voor minder geld heb je ook allerlei Airplay draadloze luidspreker systemen.
Maar tot nu toe ben ik er nog geen tegengekomen die zo goed “klopte” als de Beolit 12: design, functionaliteit en geluidsweergave zijn allemaal in evenwicht.
En juist voor mensen die daarvan houden – en niet zuinig hoeven te leven – heeft B&O de Beolit 12 gemaakt.
[…] Beoplay A9 heeft qua uiterlijk weinig weg van de Beolit 12 Airplay luidspreker, maar je zou hem kunnen beschouwen als zijn grote broer. De Beolit 12 is dan wel extreem portable […]