De Sony VPL-HW50ES is vorig jaar geïntroduceerd aan het einde van de zomer. De lancering van de eerste ‘consumenten’ 4K projector Sony VPL-VW1000ES overschaduwde deze introductie, maar dat maakt de VPL-HW50ES zeker niet minder interessant.
Uiterlijk
De behuizing (in naar keuze wit of zwart) van de projector is behoorlijk groot, maar niet lomp. Aan het plafond is deze op zijn plaats, maar ook op een tafel.
De lens is – zoals bij de meeste projectoren – in het midden geplaatst. Vrijwel onzichtbaar zit aan de rechterkant de 3D transmitter, die het synchronisatie-signaal naar de 3D brillen stuurt.
De aansluitingen zitten aan de zijkant; bovenop zitten knoppen voor horizontale en verticale lensshift. In/uitzoomen en scherpstellen doe je met twee ringen rondom de lens. Bij andere (meestal duurdere) projectoren is dit ook gemotoriseerd (via de afstandsbediening) in te stellen, bij de Sony VPL-HW50ES moet je het met de hand doen.
De afstandsbediening is uitgebreid en ligt lekker zwaar in de hand, maar echt van belang is dat niet: na installatie heb je meestal niet meer dan de ‘power’ knop nodig.
Aansluiten & aanzetten
Een viertal videobronnen kan hierop direct aangeloten worden: 2x HDMI, 1x VGA en 1x component. Niet veel, maar in de praktijk meestal genoeg, zeker in combinatie met een AV-receiver.
Naast de video-aansluitingen zijn er nog een aantal connectoren: eenmaal rs232 (voor domotica aansturing), eenmaal Infrarood (idem), en 3D sync voor een optionele losse 3D transmitter.
Van binnen: techniek & specificaties
Sony maakt voor haar projectoren gebruik van SXRD, oftewel Sony’s eigen LCoS implementatie. Drie panelen met vloeibare kristallen vormen het beeld wat geprojecteerd wordt. Concurrerende technieken zijn DLP en LCD – allemaal met hun eigen voor- en nadelen.
- Resolutie: 1080p / 1920×1080
- Helderheid: 1700 lumens (volgens Sony)
- Contrast: 100.000:1
- Zoom-lens: 1.6:1
- Dynamisch en manueel instelbare iris
- Lens-shift: verticaal en horizontaal
- Levensduur lamp: 2000-3000 uur
- Gewicht: 12,8kg
- Dark Frame Insertion
- Reality Creation
In vergelijking tot de goedkopere Sony VPL-HW30ES zijn met name de Dark Frame Insertion en Reality Creation technieken nieuw. Als je kijkt naar de duurdere VP95ES mis je met name de gemotoriseerde focus, zoom en lens-instelling.
Installatie en Bediening
In het gebruik heb je de beschikking over negen verschillende modi voor beeldweergave.
Een aantal hiervan zijn zelf in te stellen (bij voorkeur via calibratie), en een aantal zijn bedoeld voor gebruik bij ‘minder dan ideale’ omstandigheden zoals veel omgevingslicht.
Met menu-items zoals ‘Reality Creation’, ‘Motion Flow’, ‘Motion Enhancer’ kun je zelf kiezen voor extra beeldbewerkingen.
Met ‘Reality Creation’ wordt het beeld scherper gemaakt, Motion Flow regelt het toevoegen van extra (zwarte) frames, en Motion Enhancer houdt zich bezig met frame interpolatie. Met name met deze laatste moet voorzichtig worden omgesprongen, omdat het snel een film veranderd in een ‘video’ achtig beeld.
Andere functies zijn Cinema Black Pro – waarmee de sterkte van de lamp wordt geregeld – en Advanced Iris voor de iris-controle.
Voor een nog uitgebreidere setup vind je in de ‘Expert Settings’ instellingen zoals noise-control, gamma correctiion, color space en kleur temperatuur.
Beeldkwaliteit
Met een selectie van blu-ray’s wordt al heel snel duidelijk wat voor een geweldige beeldkwaliteit de VPL-HW50ES produceert. Prachtige kleurweergave, een haarscherp beeld, en zeer goede zwart-weergave. Veel projectoren hebben het erg moeilijk bij donkere scenes zoals die in “Harry Potter and the Deathly Hallows Part II” of “Batman the Dark Knight” voorkomen. Maar deze Sony projector laat het contrast en de details intact, ook in een niet volledig donkere kamer.
De zwart-weergave is naar smaak in te stellen met de iris. Als je deze (via het menu) kleiner maakt wordt deze nog zwarter; helemaal open wordt dat minder, maar dankzij de enorme bak licht die de projector produceert is dat weer ideaal als je in een behoorlijk verlichte ruimte films wil kijken (of sport, of wilt gamen,…). Deze iris kan ook automatisch werken (kleiner bij donkere scenes, groter bij lichtere), maar in de praktijk bleek vastzetten op een kleine stand de voorkeur te hebben.
Voor de mooiste en nauwkeurigste weergave moet je je vaak verre houden van ‘video verbeterings technieken’ zoals die door fabrikanten bedacht worden. Maar zowel Sony’s Dark Frame Insertion en Reality Creation lijken een zeer positieve bijdragen te brengen aan de beeldkwaliteit. De eerste zorgt voor een nog film-achtiger beeld dankzij het tussenvoegen van extra donkere frames, de tweede is een geavanceerde techniek uit de 4K hoek om beelden nog gedetailleerder te krijgen. Binnenkort hopen we aan dit ‘Reality Creation’ wat meer aandacht te besteden.
Star Trek, Big Fish, Tangled, The Avengers, Drive,… – bijna iedere film benadrukt de beeldkwaliteit van de Sony VPL-HW50ES. En hoewel je het mooiste beeld krijgt met een goed verduisterde kamer, blijft er een heel mooi beeld staan als de gordijnen open gaan.
In een kort direct vergelijk met de Epson TW9100 projector won de Sony HW50ES het – op individuele punten, maar met name als totaalplaatje waarbij de Sony het beeld net iets meer van het scherm af laat spatten.
In 3D heb ik niet heel veel getest, maar dankzij de grote lichtopbrengst en de snelle weergave is dit ook een zeer plezierig beeld om naar te kijken met een minimum aan crosstalk tussen het linker- en rechterbeeld.
Sony levert standaard twee 3D brillen mee, die met infrarood gesychroniseerd worden met de beelden, en via USB kunnen worden opgeladen. Het design van deze brillen is een beetje plomp – Epson bijvoorbeeld doet dit inmiddels een stuk subtieler, en bovendien ook nog eens met bluetooth.
Conclusie
Met de VPL-HW50ES heeft Sony een fantastische projector op de markt gebracht. Waar op het moment er veel aandacht uitgaat naar 4K/UHD projectie, weet deze projector het uiterste uit 2K te halen.
Natuurlijk valt er altijd nog wel iets te wensen – gemotoriseerde lensshift en zoom, kleinere behuizing, nog helderder beeld, draadloze hdmi… Maar met een fantastisch beeld en uitgebreide mogelijkheden heeft Sony met de HW50 één van de allerbeste projectoren.
Zowel Epson als JVC zullen afgunstig kijken naar Sony. Beide merken bieden concurrerende projectoren aan in dezelfde prijsklasse, maar de punten waar zij op winnen zijn veelal de features (wireless hdmi, instelmogelijkheden), niet de beeldkwaliteit.
De prijs is 3500 euro. Dat is meer dan je betaalt voor een high-end tv, maar deze projector laat juist zien dat projectie veel interessanter kan zijn dan televisie. Voor een vergelijkbaar groot beeld in een tv moet je een veelvoud betalen, en projectie geeft een veel betere bioscoop-ervaring.
De Sony VPL-HW50ES presteert zeer goed op alle vlakken – en is daarmee meer dan van harte aanbevolen!
Geef een reactie