Alle grote tv fabrikanten hebben hun plannen onthuld voor het komende jaar.
En dat zijn er nogal wat: de televisies worden naast ‘beter’ ook groter, platter, slimmer en gemakkelijker te bedienen.
Stem- en beweging
Met name de Koreaanse tv fabrikanten richten zich op een gemakkelijkere bediening. Dit is ook wel nodig, want met alle Smart TV applicaties wordt het er niet gemakkelijker op.
LG heeft al een tijdje de ‘Magic Wand’ – een soort Wii controller – maar die wordt nu uitgebreid. Een scroll-wieltje maakt het gemakkelijker om lange pagina’s te lezen, maar met name stem-besturing moet de revolutie gaan worden. En Samsung doet hier nog een schepje bovenop met ‘gesture-control’: met alleen je handen je tv op afstand bedienen.
Samsung liet een mooie ‘live’-demo zien waarbij je eenvoudig met je stem je tv bedient (aan zetten, volume, zender wisselen). Met gezichtsherkenning worden zelfs mensen ‘herkend’, zodat persoonlijke voorkeuren automatisch getoond worden. Erg futuristisch – maar zo te zien al wel bruikbaar.
Groter
De formaten van de televisies worden steeds groter. De grootste promotor hiervan is Sharp, dat dit jaar met een 80″ (203cm) model uitkomt in de Benelux, twee 70″ en drie 60″ modellen. De oude mythe dat je op een flinke afstand van je tv moet zitten wordt door hen flink gerelativeerd – terecht.
Bovendien heeft Sharp veel aandacht gegeven aan het energie-verbruik, waarbij het grootste model gemiddeld slechts 22 euro per jaar kost aan stroom.
OLED – en CrystalLED
Na vele jaren is het zo ver: OLED wordt toegepast in grote tv’s. De nieuwe technologie werd door zowel LG als Samsung geïntroduceerd in een 55″ model. Iedereen is het er over eens: ze zijn prachtig in zowel beeldkwaliteit als uiterlijk. Door het ontbreken van backlight heeft Samsung de dikte weten te beperken tot 7.5mm, LG zelfs tot 2mm.
De twee fabrikanten rollen nog wel over elkaar over wie de beste OLED techniek gebruikt – reviews later dit jaar zullen dit uitwijzen.
Exacte prijzen zijn nog niet bekend, maar de algemene verwachting is dat je later dit jaar voor een 55″ Samsung OLED ongeveer 8.000 euro moet neertellen.
De oorspronkelijke pioneer van OLED liet juist geen nieuwe tv zien op basis van deze techniek. Sony heeft dit jaar gekozen voor ‘Crystal LED’. Dit zijn ook ‘self-emitting’ pixels maar dan niet van Organische LED’s. Exacte details hierover volgen nog.
Verder: 3D en 4K
De trend van de afgelopen jaren wordt voortgezet met 3D. LG gaan volledig voor passieve 3D, en heeft haar modellen verder verbeterd. Vrijwel alle fabrikanten gaan voor actief 3D. Op het gebied van projectie werden vrijwel alleen modellen getoond die ook 3D kunnen weergeven.
Voorzichtig zijn ook de eerste ‘super-resolutie’ tv’s onthuld met een resolutie van vier keer Full HD. Alle grote fabrikanten zijn hiermee aan de slag, Sharp zal dit jaar zeker komen met een eerst 4K tv. De prijs zal – vermoedelijk – rond 5.000 euro liggen.
De combinatie van 4K met 3D blijkt met name interessant voor 3D zonder bril: autostereoscopie. De kwaliteit van deze tv’s wordt steeds hoger, en de extra resolutie draagt hier sterk aan bij. Toch is de kwaliteit nog zeker niet perfect. Het 3D effect is veel kleiner dan bij 3D met bril – en hier is dus nog veel werk te verrichten.
Wordt vervolgd…
[…] Een van de belangrijkste producten op de CES in januari was ongetwijfeld LG’s OLED tv. […]