• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
AVblog

AVblog

AVblog

  • Home
  • Woordenboek
  • Contact

VLC 1.0 na ruim 10 jaar ontwikkeling

11 juli 2009 By Johan de Groot Reageer

De open source multiplatform mediaspeler VLC heeft eindelijk versie 1.0 bereikt, na ruim tien jaar ontwikkeling. En dankzij deze ruime ontwikkelperiode heeft deze populaire mediaspeler een indrukwekkende hoeveelheid mogelijkheden in zich.

vlc-big-buck-bunny

Versie 1.0 – met codenaam GoldenEye – is in staat om vrijwel alle videobestanden af te spelen die je kunt vinden. Belangrijk hierbij te vermelden is dat VLC deze ook echt zelf decodeert: in tegenstelling tot de meeste mediaspelers is VLC niet afhankelijk van geinstalleerde codecs op de PC.

Geschiedenis

De oorsprong van het VideoLAN project ligt op een Parijse universiteit. Een aantal studenten hadden een client/server oplossing nodig om video’s over een netwerk te streamen. VLC was de naam van de client, afkomstig van VideoLAN Client.

vlc-logoEr is ook een VideoLAN Server (VLS), maar die is in onbruik geraakt omdat vrijwel alle server-functionaliteiten geïntegreerd zijn in de VideoLAN Client. De naam van het project is daarom veranderd  in VLC media player. In 2001 werd de broncode van het programma openbaar gemaakt onder de opensource GPL licentie, wat een enorme groep aan programmeurs van over de hele wereld heeft geïnspireerd om het programma te verbeteren en nieuwe functies toe te voegen.

De laatste versie heeft een aantal belangrijke verbeteringen zoals instant pause, on-the-fly opnemen, frame-voor-frame afspelen, timeshift support, een betere manier om met ondertitels om te gaan, en verbeterde ondersteuning voor diverse media-formaten.

En dat laatste is hetgeen wat voor velen zo belangrijk is: VLC kan overweg met allerlei soorten videoformaten. Waar Windows Media Player je regelmatig in de steek laat omdat een video of audio-codec niet geinstalleerd is, laat VLC de video (met audio) wel zien.

Minder bekende mogelijkheden van VLC

  • VLC kan incomplete en/of beschadigde bestanden afspelen. Dit zijn bijvoorbeeld videodownloads die nog niet helemaal ‘binnen’ zijn (bittorrent, limewire), maar ook opnames van je HD-camcorder die je nog aan het overzetten bent via FireWire.
  • ISO bestanden (van bijvoorbeeld dvd’s) kunnen direct worden afgespeeld in VLC, ook al kan het besturingssysteem er zelf niet mee overweg. Open een iso-bestand met VLC, en het is net alsof de geripte schijf in je dvd-speler ligt.
  • Alle formaten die FFmpeg ondersteunt zijn verwerkt in VLC, zoals dvd-video, mpeg-4, ogg, mkv. Naast de ffmpeg codecs worden er ook andere ondersteund.
  • DVD regio-beveiliging lapt VLC aan haar laars
  • VLC media player kan van allerlei bewerkingen uitvoeren op videobestanden door middel van filters: vervorming, de-interlace, spiegelen, display-walls, logo-overlay; als je het handig vind kan video zelfs als ASCII-art worden getoond.
  • Een film als wallpaper op je pc instellen is eenvoudig te doen met VLC (niet onder Linux)
  • VLC kan direct worden gebruikt vanaf een usb-stick, waardoor het programma niet perse geinstalleerd hoeft te worden.

Het grootste probleem van VLC media player is het gebruikersgemak. Hoewel er grote sprongen zijn gemaakt op dat gebied heeft het programma zijn eigenaardigheden. Maar laat je dat er van niet weerhouden om het programma op z’n minst een keer uit te proberen. De laatste versie is nu te downloaden voor onder andere Windows, Mac en Linux.

[Via ArsTechnica, met dank aan Wikipedia]
De film uit het bovenste VLC screenshot is trouwens van de gratis/open source tekenfilm Big Buck Bunny.

Gerelateerd:

DLNA – wat het is, en wat je er mee kunt VLC 2.0 is sneller en biedt blu-ray ondersteuning LaCinema Classic HD 'Multimedia harde schijf' van LaCie Upgrade maakt VLC player een stuk bruikbaarder Default ThumbnailXviD

Categorie: Algemeen Tags: mediaspeler, VLC

Lees Interacties

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Zoek door AVblog

populaire artikelen

V-Moda’s M-200 ANC draadloze noise cancelling hoofdtelefoon

Samsung introduceert The Premiere: een ultra-short throw 4K laser projector

Meridian DSW600 in-wall subwoofer

Amazon Prime nu ook met meerdere profielen

Spotify met realtime songteksten – maar nog niet in Nederland

Veel Denon en Marantz apparatuur zijn nu ‘Roon Tested’

Sennheiser MOMENTUM Wireless 3 – nu ook in ‘zandwit’

Sony WF-XB700 – volledig draadloze hoofdtelefoon met EXTRA BASS

Infographic van 10 jaar Samsung TV’s

NVIDIA Shield Pro komt er aan

Copyright © 2021 · AVblog