Amsterdam Expo toont: Pixar, 25 years of animation

| 30 mei 2013 | door

In de nog vrij nieuwe Amsterdam Expo kunnen liefhebbers van de animatiefilms van (Disney) Pixar vanaf vandaag tot en met 27 oktober 2013 terecht voor de tentoonstelling Pixar, 25 years of animation.

Een verzameling van studies, collages en kleifiguren die door Pixar gebruikt zijn tijdens het maken van bekende animatiefilms als Toy Story, Cars, Finding Nemo, Incredibles en Ratatouille. De expositie toont werken van meer dan 130 verschillende kunstenaars. Bijzonder om te zien hoe zoveel verschillende stijlen uiteindelijk toch bij elkaar komen in een film.
Er is ook aandacht voor de ontstaansgeschiedenis van Pixar. Een van de hoogtepunten van de tentoonstelling is de Zoetrope : Een ronddraaiende installatie die, net als het allereerste begin van de film, figuren uit de film Toy Story laat “bewegen”. De tentoonstelling omvat 350 ingelijste kunstwerken; 51 maquettes; 45 niet ingelijste werken; 49 geprinte digitale werken en 15 projecties die exclusief voor de tentoonstelling ontwikkeld zijn.

avblog pixar

Ook de Artscape, een vogelvlucht door een combinatie van tekeningen en geluid geeft een bijzonder beeld van alle kunstwerken die de basis vormen voor een animatiefilm.

Personages, Verhaal en Wereld

Tijdens de perspresentatie nam curator Elyse Klaidman, directeur van Pixar University and Archives en curator Pixar: 25 Years of Animation ons mee langs de drie hoofdonderdelen van de expositie: Personages, Verhaal en Wereld en vertelde meer over de rol van die de verschillende werken spelen bij het ontstaan van de diverse films. Ook vertelde zij hoe een film gemaakt wordt, en dat wat de tentoonstelling laat zien vaak het eerste begin is van karakters en verhaallijn. Ik vond het verrassend hoeveel ‘voorwerk’ er gedaan wordt voor er een definitieve vormgeving of sfeer gekozen wordt.

pixar expo-5139

Vind je de films van Pixar leuk dan is deze expositie zeker de moeite waard.

Meer info over deze expositie vind je op de website van Amsterdam Expo

.

Reacties

Cyrus One HD: digitale versterker met DAC

Modulaire AV processor NAD M17 v2

KEF LS 50 in zwart/zwart

Sony AF8 OLED tv – even goed als de A1 OLED, alleen makkelijker