BeoVision 14: 4k tv in Bang & Olufsen design

| 14 augustus 2016 | door

Bang & Olufsen is met name bekend om haar aandacht voor het ontwerp van audio/video apparatuur – en de nieuwe BeoVision 14 televisie past daar weer uitstekend tussen.

beovision-14

Vrijwel ieder ander merk de nadruk legt op hoe mooi de weergave wel niet is, maar B&O wil ook een mooi plaatje tonen als  de tv uit staat.

Smaken verschillen natuurlijk, maar de Beovision is absoluut een design-statement dat nog jarenlang mee zal gaan. Het meest opvallend is het gebruik van eikenhout dat als grille voor de luidspreker,  en de vierkante aluminium lijst rondom de televisie.

Behalve het design zijn de technische specificaties zeker goed: 4k/UHD televisie, Android als smart-tv platform, en multiroom mogelijkheden.

Design

Als design-merk hoef je niet per se mee te gaan in de trend van minimalisme waarbij alles behalve het scherm zo onzichtbaar mogelijk wordt gemaakt.

Met de BeoVision 14 heeft Bang & Olufsen juist een eye-catcher gemaakt, waarbij de bijzondere eikenhouten lamellen als grille voor de luidsprekers contrasteren met het glas van het scherm en de aluminium omlijsting van het geheel. De stijl van de lamellen komt enigszins overeen met de lamellen op de BeoLab 18 luidspreker.

Maar als eikenhout niet helemaal in je interieur past zijn er ook ander covers beschikaar in zwart, wit, beige, groen en grijs en rood. De omlijsting is naar keuze licht of zwart aluminium.

beo

Om dit ontwerp – en je kijkhoek – goed tot zijn recht te laten komen staat de televisie op een schilders-ezel constructie (met drie poten), maar een ophangen aan de muur is ook mogelijk, en er is ook een gemotoriseerde vloerstand voor beschikbaar.

Geluid

Bij Bang & Olufsen hebben ze ook de traditie om net iets meer aandacht te besteden aan het geluid van hun televisies.

Achter de grille bevind zich een actief drie-weg luidsprekersysteem. 6 versterkers van 30 watt per stuk sturen de hoog (¾”), midden (2″) en bas (4″)-drivers aan om een krachtig, nauwkeurig en dynamisch geluid neer te moeten zetten. Mocht de kwaliteit (of het volume) hiervan je te laag zijn, dan kunnen er draadloos of bedraad extra luidsprekers op worden aangesloten.

Luidsprekers achter de grille

Via het menu kun je kiezen uit verschillende geluids-profielen: zo krijg je met de ‘Film’ modus een dynamischer en breder geluidsbeeld, terwijl de ‘Nacht’ modus de buren beter laat slapen.

Beeld

De BeoVision 14 is voorzien van een 4K (UHD) scherm, naar keuze in 40 of 55 inch. Geen OLED scherm maar ‘gewoon’ LCD (alleen LG lijkt zich op het moment in het OLED avontuur te willen storten). Opvallend is het dat dit scherm geen HDR ondersteunt, iets wat je in deze prijsklasse toch wel zou verwachten.

Met anti-reflectie glas – met een coating aan beide zijde van het glas – zou de tv ook bij helder daglicht nog steeds een mooi en goed beeld moeten weergeven. Daarnaast houdt de een sensor in combinatie met de ‘Automatic Picture Control’ de omgeving in de gaten om de beeldkwaliteit te optimaliseren op het omgevingslicht.

Ook op het gebied van beeld heeft de BeoVision een aantal modi: met bijvoorbeeld ‘Film’ wordt de kleurtemperatuur aangepast, en met ‘Game’ de vertraging tussen input en weergave zo klein mogelijk gemaakt.

Android platform met 4k streaming

Voor het eerst maakt Bang & Olufsen gebruik van Android TV. Eerdere tv’s – zoals de Avant – werden bekritiseerd omdat deze niet ‘smart’ genoeg waren, maar met Android TV wordt gebruik gemaakt van een platform met veel mogelijkheden. Dit is met name van belang voor videostreaming (verreweg de meest populaire ‘smart’ functie): Netflix, Google Cast (lokaal streamen), Plex en Codi zijn allemaal te gebruiken.

Dankzij de integratie van nieuwere video-formaten zoals HEVC is ook 4k streaming vanaf het internet mogelijk.

Nieuwe BeoRemote One en One-touch BeoLink Multiroom

Zoals te verwachten is de televisie volledig te integreren met andere producten van Bang & Olufsen  via het BeoLink Multiroom systeem.

Tegelijkertijd met de introductie van de BeoVision 14 wordt de vernieuwde BeoRemote One intelligente afstandsbediening geintroduceerd. Nieuw is onder andere het gebruik van bluetooth (naast infrarood) voor de communicatie.

beoremote-one-bluetooth

Vier knoppen van de twee-weg afstandsbediening zijn ‘MyButtons’. Met deze knoppen kun je je ideale instellingen vastleggen zoals bron, volume en stand van de gemotoriseerde vloerstand, en deze met één druk op de knop weer oproepen.

Specificaties

 • UHD/4K TV met 100Hz ‘direct-type’ LED backlit LCD scherm
 • VisionClean en global dimming
 • Anti-reflectie coating zowel aan de buiten als binnenkant.
 • 360 graden Automatic Picture Control light sensor
 • SmartTV op basis van Android TV
 • Digitale surround decoder voor 12 audio-kanalen om maximaal 8 extra BeoLab Power Link luidsprekers aan te koppelen, plus maximaal 8 draadloze (WiSA) BeoLab luidsprekers
 • Dubbele DVB-T2/C/S2tuner
 • Mogelijkheid om een USB harde schijf te koppelen voor opname, Media Browser om content vanaf NAS of USB af te spelen
 • 4 HDMI 2.0 ingangen met HDCP 2.2
 • HEVC 4K (gebruikt door onder andere Netflix) en VP9 (YouTube) ondersteuning
 • Meerdere kleuren-fronts
 • Beugels en stands: Gemotoriseerde of handmatige muur-beugel, gemotoriseerde of statische schilders-ezel vloerstand
 • BeoRemote One Bluetooth afstandsbediening

 beovision-14-interieur

Prijs

Deze BeoVision 14 design televisie is binnenkort in de Bang & Olufsen winkels te krijgen voor € 6.780 voor het 40 inch model en € 8.980 voor de 55 inch, met de standaard schildersezel-stand.

Mocht je interesse hebben in een Bang & Olufsen tv maar deze prijzen net iets te stevig vinden: begin september wordt hoogstwaarschijnlijk de BeoVision Horizon geintroduceerd met veel features van de BeoVision, maar voor ongeveer de helft van de prijs.

.

Reacties

Automatiseer Sonos met IFTT

Cyrus One HD: digitale versterker met DAC

Modulaire AV processor NAD M17 v2

KEF LS 50 in zwart/zwart