Een jaar geleden zag het er nog zo mooi uit: Belkin kondigde de Flywire aan; één van de de eerste draadloze hdmi zender/ontvangers die de bedrading van blu-ray en settop naar de televisie een stuk makkelijk zouden gaan maken. Maar we zijn nu ruim een jaar verder, en Belkin heeft laten weten dat je niet meer op de Flywire hoeft te rekenen.
Het is niet zo dat Wireless HDMI niet werkt of geen toekomst heeft, want fabrikant Amimon die de de techniek van de Flywire verzorgt (WHDI) heeft net nog 10 miljoen dollar aan investeringsgeld binnengehaald. Belkin heeft een hele duidelijke verklaring voor het niet verschijnen: de huidige economische situatie. 1500 euro voor draadloze audio/video zou niet passen in het budget van consumenten.
Een beetje vreemd is het wel: zelfs in de niet-zo-sombere situatie van vorig jaar was het nog steeds gewaagd om een dergelijk bedrag te vragen voor een accessoire. Alleen echte gadget-freaks met veel geld hebben hier interesse in. Belkin had toch niet verwacht tienduizenden exemplaren van de Flywire te kunnen verkopen ?
Belkin is niet de eerste fabrikant die een wireless hdmi-product niet waar kan maken. Vergelijkbare systemen van Philips (2007) en Monster (2008) hebben het daglight ook nog niet gezien. Gefen heeft wel iets op de markt, maar de fabrikant achter de gebruikte UWB technologie is failliet. Blijft over Sony, dat ook met enig succes ‘draadloze televisies’ heeft verkocht. Voor een draadloze hdmi oplossing zul je altijd enkele honderden euro’s moete betalen, maar dat is vaak goedkoper dan het perfect laten wegwerken van bekabeling door je huis.
Zo zag de toekomst er uit begin nog vorig jaar uit op de CES 2009:
De kans is klein dat de komende maanden veel nieuwe Wireless HDMI produkten op de markt zullen komen, maar het is wel te verwachten dat dit ooit door zal breken.
[Via AVreview]
[…] Twee maanden geleden zag het er nog somber uit voor draadloze HDMI, maar op de IFA 2009 verrasten veel fabrikanten met Wireless HDMI oplossingen, en met dergelijke chips als die van SiBEAM zou het toch nog wel eens door kunnen gaan breken. […]