Cambridge Audio verfijnt de bovenkant van haar hifi-lijn aan met de Azur 840E voorsterker en de Azur 840W eindversterker.
Het grote voordeel van een losse voor- en eindversterker is het feit dat het gedeelte waarbij omgegaan wordt met kleine signalen (voorversterker) niet wordt beïnvloed door de specifieke wensen van het grote vermogen (de eindversterker). Als de voeding voor voor- en eindversterker dezelfde is (zoals het geval in veel geintegreerde versterkers) dan “lijdt de voorversterker als de eindversterker veel stroom vraagt.
Cambridge Audio Azur 840E Voorversterker
Cambridge Audio omschrijft de 840E als ‘high end voorversterker’, die gebruik maakt van eigen Terrapin versterkermodules voor een “ongeëvenaarde audio weergave”. Deze discrete circuit-opbouw – van eigen makelij – vermindert “drastisch” ruis en vervorming.
De Terrapin modules zijn zelfontwikkelde versterker (TPA) en buffer (TPB) modules, omdat ze niet tevreden waren over de standaard opamp-modules die beschikbaar zijn.
De voorversterker heeft 8 ingangen – waarvan 2 gebalanceerde ingangen. Gekoppeld aan de Azur 840W is het mogelijk om deze ook gebalanceerd aan te sturen. Deze eindversterker wordt trouwens ook automatisch aan- en uitgezet door de voorversterker – een simpele maar handige feature. Om de versterker te integereren in een homeautomation/domotica systeem zijn een rs232 en infrarood poorten aanwezig.
Ook aan multiroom is gedacht: door middel van A-Bus en Incognito modules, waarmee je relatief eenvoudig (met een cat-5 kabel) twee andere kamers onafhankelijk van muziek kunt voorzien.
De afstandsbedieding kan ook je iPod bedienen (track skip, volume), en ook de Incognito keypads.
Er is ook veel aandacht besteed aan de volume- en balansregeling. Door een nauwkeurig berekend systeem van weerstanden en relais in plaats van een variabele weerstand (potmeter) zijn deze systemen nauwkeuriger, gelijkmatiger en bovendien robuuster.
Cambridge Audio Azur 840W Eindversterker
De 840W eindversterker maakt gebruik van de laatste ontwikkelingen van Cambridge Audio’s Klasse XD (‘Crossover Displacement) voor ‘een zeer gedetailleerde en natuurlijke muzikale weergave’. Het levert een vermogen van 2 x 200W aan 8 ohm, of 500W aan 8 ohm als je deze gebridged mono wilt gebruiken.
De versterking vind plaats door middel van de Klasse XD ‘actieve crossoververplaatsingstechnologie’, zoals dat zo mooi in het nederlands vertaald is. Deze XD technologie levert een Pure Klasse A op de lage niveaus, die langzaam overgaat in klasse B als er luider gespeeld wordt, aldus Cambridge Audio. Dit lijkt veel op klasse AB, maar dan met een aantal verfijningen erop toegepast.
Naast ‘standaard’ stereo kan de 840W ook als bi-amp versterker worden ingezet (waarbij tweeter en woofer ieder afzonderlijke 200W versterkers krijgen), of als mono-block, waarmee je een 500W versterker maakt. Hiervoor moet je natuurlijk wel twee 840W’s aanschaffen. Trots laat Cambridge Audio weten dat er met 1, 2, 4 of zelfs meer 840W’s allerlei combinaties te maken zijn – iets wat de verkopen zeker kan stimuleren…
Het CAP5 beschermingssysteem moet voorkomen dat de versterker voortijdig overlijdt. Het Cambridge Audio Protection 5 systeem houdt op verschillende punten de versterker in de gaten,waaronder de vervorming, de temperatuur en mogelijkheid van kortsluiting.
De behuizing van zowel de voor- als eindversterker is zeer stevig, net als de hele Cambridge Audio Azur-lijn overigens. Door middel van onder andere een voorpaneel van 7mm dik aluminium en trilling absorberende voeten blijven de apparaten acoestisch gezien zo stil mogelijk.
Zowel de Azur 840E als de Azur 840W zullen binnenkort te koop zijn, met een keuze voor een zilveren of een zwarte afwerking, voor respectievelijk € 1399 en € 2075 per stuk.
Geef een reactie