De producten van Sandisk nader bekeken

| 4 september 2013 | door

Bij veel mensen zal de naam Sandisk een belletje doen rinkelen als het gaat om geheugenkaarten die je koopt voor in je camera, smartphone of tablet. Tijdens een ‘Extrme Beachevent’  liet deze producent zien wat ze nog meer doen en te bieden hebben.

Het 25-jarige jarige bedrijf, dat aan de wieg stond van het nu zo veel gebruikte flash-geheugen,  heeft een enorme groei doorgemaakt door de digitale fotografie en de opkomst van devices zoals de smartphones en tablets. Naast de geheugenkaartjes die je zelf kunt plaatsen is ook veel flashgeheugen zoals in Ipad/Iphone van Sandisk afkomstig.

Als enige of een van  de weinige bedrijven ontwikkelt en maakt Sandisk al hun producten zelf.

Werden vroeger foto’s een of hoogstens twee keer afgedrukt, nu worden foto’s soms wel zes keer gebruikt: PC-Facebook-Instagram etc. Dit zorgt ervoor dat er steeds meer geheugen nodig is. Ook is er steeds meer vraag naar beelden van hoge kwaliteit en daar is dan weer meer opslag voor nodig.

sandisk-extreme-beach-event-AMK_DSC1917

Wat wij als consument niet zien is dat Sandisk naast het geheugen in mobile toepassingen en de geheugenkaarten die jij en ik kopen, ook veel ssd-schijven maakt voor datacentra.

Een nieuwe ontwikkeling is een ‘slimmer’ geheugen. In een USB-stick zit naast het daadwerkelijke geheugen ook Wi-Fi en software ingebakken, waardoor je dit geheugen kunt gebruiken via een App, zonder dat de stick is aangesloten op hetzelfde systeem als waar je de bestanden wil gaan gebruiken of gemaakt hebt. Dit maakt het veel makkelijker om cross-platform bestanden te gebruiken. (van Iphone naar Androidtablet etcetera) In theorie zou het in de toekomst mogelijk moeten zijn om direct vanaf je camera op dit externe geheugen je beelden op te slaan. Dit staat of valt echter met het feit of de cameraproducenten een standaard protocol kunnen gaan gebruiken. De Eye-Fi geheugenkaarten, die een aantal jaren geleden de ideale oplossing voor direct extern opslaan leken te worden, zullen niet meer verder ontwikkeld worden.

Nieuwe snelheden geheugenkaarten

– De Exteme SD kaart (voor gebruik in betere compactcamera’ s en Interchangeable Lens Camera’s als de Sony NEX en Olympus PEN) is van 45 MB/s naar 80MB/s gegaan

– De Extreme CF (ook heel geschikt om mee te filmen) is van 60 naar 120 MB/s gegaan. Beide kaarten houden dezelfde pijs.

– De nieuwe Extreme Pro CF heeft een leessnelheid van 160 MB/s en kan met 150 MB/s wegschrijven.

Heel veel van het plezier van het gebruik van mobile devices sttaat of valt met het hebben van genoeg geheugen, zoals iedereen die regelmatig de melding ‘low memory’ op zijn telefoon krijgt kan beamen.

Sandisk heeft naar eigen zeggen op dit moment de snelste 64 gb Micros SDXC kaart met 80 MB/s. Deze kaarten worden door Sandisk ‘4G ready’  genoemd, om aan de consument aan te geven dat deze geschikt zijn voor de nieuwste generatie smartphones.

USB en SSD

Hoewel bijna iedereen wel meerdere USB-sticks in beschik en gebruik schijnt te hebben, is dit voor Sandisk nog steeds een groeimarkt. De nieuwste telgen zijn de Ultra-drives, die met USB 3.0  en capaciteit tussen 16 en 64 GB en een snelheid van 80 MB/s speciaal gericht zijn op gebruikers van UltraBooks.

Met de Extreme II SSD (Solid State Disk) harde schijven heeft Sandisk een plekje verworven in deze markt. Er kan gebruik gemaakt worden van 550  MB/s leessnelheid en 510 MB/s schrijfsnelheid.

“Not all cards are equal”

Trainer Davinder Sudera van Sandisk hield een gepassioneerd betoog over  de  verschillen tussen geheugenkaarten. Koop je een mooi, snel apparaat dan haal je er meer plezier en gebruiksgemak uit als je ook de juiste geheugenkaart hierin gebruikt. In een leuke, praktische demonstratie liet hij zien hoeveel tijd het scheelt in het opslaan als je een snellere kaart gebruikt. Hij demonstreerde ook de bijna onverwoestbare kwaliteit van de geheugenkaarten door ze in een glas water te gooien en erop te stampen. Hij adviseerde ook om als je een geheugenkaart aan gaat schaffen je het beste de grootste en snelste kaart kunt kopen die in je budget valt, vaak gebruik je de kaart ook nog in een volgende generatie camera en die zal ongetwijfeld meer snelheid en capaciteit vragen dan degene die je nu hebt.

sandisk-extreme-beach-event-AMK_DSC1906

Wat zijn de verschilen tussen SD, SDHC en SDXC?  Wat is speedclass?

Als je een geheugenkaart wil kopen dan staan er diverse ‘maatvoeringen’ op de verpakking vermeldt, even wat dingen op een rijtje:

SD: kaarten tot 2 GB
SDHC: kaarten van 4  tot 32 GB
SCXC:  kaarten van 64 GB tot 2 TB (pas daarna zal weer een andere classificatie aangewezen worden)

Je kunt je kaart van 32 GB wel gebruiken in een camera die eigenlijk niet de schrijfsnelheid heeft die de kaart zou kunnen halen, op het moment  dat je de kaart in een ‘tragere’ camera formateert zal deze zich gaan gedragen als een kaart uit de desbetreffende lagere klasse. Zodra je m weer formateert in een camera met een hogere schrijfsnelheid zal hij deze snelheid ook weer gaan gebruiken.

Vaak staat er ook een –x snelheid op een kaart vermeldt. Dit heeft zijn oorsprong in een oude maatvoering van computersnelheden. Ter vergelijk: 100x = 15000kb = 15 MB/s (133x = 20 MB/s en 667x = 100 MB/s)

Speed Class is de minimum gegarandeerde snelheid bij Video-opnamen. Class 2 garandeert 2MB/s Class 10 10 MB/s etcetera.  De nieuwe standaard daarin is Ultra High Speed tot 104 MB/s. Dit wordt aangeduid met een u met een 1 erin, U2 zal er later dit jaar aan komen. Zeker nu er ook in 4K (4x full hd) opnames gemaakt  worden zal de vraag naar deze extreem snelle kaarten voor video-opnames alleen maar toenemen.

De SD-kaarten van Sandisk worden gegarandeerd tussen -25 en +85 graden Celsius, tot 80.000 m hoogte en een luchtvochtigheid van 90%

 

sandisk-extreme-beach-event-AMK_DSC1910

Gebruikers

Na de lunch kwam fotograaf Fred Kamphues laten zien waar hij de geheugenkaarten zoals voor gebruikt. Met een mooie presentatie van zijn werk op IJsland introduceerde hij zichzelf. Daarna ging hij uitgebreid in op zijn manier van werken en liet een aantal technieken die hij toepast de revue passeren zoals HDR, stacking, (360 graden)panorama en time-lapse. Hij liet hierbij zien hoe hij de bewerkingen uitvoert en wat het uiteindelijke resultaat ervan was. Een leuke presentatie waar ik zeker wat van opgestoken heb wat betreft time-lapse en het gebruik van bijvoorbeeld sliders.

 

.

Reacties

Cyrus One HD: digitale versterker met DAC

Modulaire AV processor NAD M17 v2

KEF LS 50 in zwart/zwart

Sony AF8 OLED tv – even goed als de A1 OLED, alleen makkelijker