DLNA via Power-line wordt gestandaardiseerd

| 22 april 2012 | door

Om het opzetten van een multimedia-netwerk thuis makkelijker te maken zal de Digital Living Network Alliance ook rekening gaan houden met Homeplug standaard.

Binnenkort zal het daarom makkelijker worden om DLNA aan de praat te krijgen over computernetwerken via het stroomnet.

HomePlug

De HomePlug standaard heeft in een aantal jaren tijd flink aan populariteit gewonnen. Logisch, omdat steeds meer apparaten in de huiskamer (en met name rond de televisie) een netwerk-aansluiting hebben. En bedraad Ethernet is lang niet altijd mogelijk, en het bereik en snelheid van WiFi is niet altijd voldoende om betrouwbaar te kunnen streamen.
Hoewel “ethernet-via-het-stopcontact” ook zijn eigen uitdagingen heeft, heeft het zich in veel huizen als goed alternatief bewezen.
Helaas komt het nogal eens voor dat DLNA via een dergelijk netwerk niet goed werkt.

Om het gebruik van DLNA verder te stimuleren zullen daarom in de nieuwe “Networked Device Interoperability Guidelines” zowel HomePlug AV als HD-PLC Powerline worden opgenomen.

In de praktijk zal dit niet alleen betekenen dat het eenvoudiger wordt om foto’s, muziek en video’s te delen via een Homeplug netwerk. Het zal – als het goed is – ook veel minder problemen opleveren om dit te kunnen met apparaten (Homeplug Adapters) van verschillende merken.

DLNA Certified

De nieuwe guidelines komen ‘ergens’ in 2012 uit, maar het is nog bekend wanneer precies. Als het zover is, en de eerste Homeplug fabrikanten hierop in zijn gesprongen moet je gaan letten op het ‘DLNA Certified’ logo op de verpakking van Homeplug apparatuur.

 

.

Reacties

Cyrus One HD: digitale versterker met DAC

Modulaire AV processor NAD M17 v2

KEF LS 50 in zwart/zwart

Sony AF8 OLED tv – even goed als de A1 OLED, alleen makkelijker