Dolby Atmos nu ook op Netflix

| 2 juli 2017 | door

Met het online zetten van ‘Okja’ biedt Netflix haar eerste film aan met Dolby Atmos geluid, het 3D surround formaat dat ook veel wordt gebruikt in bioscopen.

 

Netflix was als een pioneer op het gebied van 4k door als één van de eerste video-on-demand partijen de hoogste resolutie te omarmen (inclusief opnamen van de Netflix Originals). Ook met HDR is ze al flink aan het experimenteren – afwisselend tussen de formaten Dolby Vision en UltraHD Premium.

Dolby Atmos

Eenvoudig uitgelegd is Dolby Atmos een slimme manier om de ‘gebruikelijke’ 5.1 of 7.1 surround uit te breiden met extra kanalen. Het slimme van dit formaat is dat je niet hoeft te kiezen voor een vast aantal extra luidsprekers voor de hoogte, maar dat Dolby Atmos zich ‘aanpast’ dat afhankelijk van je eigen setup. Dat kan dus een eenvoudige setup zijn met 2 extra hoogtekanalen ingebouwd in een soundbar, tot tientallen in een grote bioscoop. Omdat de focus niet ligt op het aantal luidsprekers maar op de objecten die deze moeten weergeven (zoals een helicopter) werkt dit flexibeler.

Netflix’ Atmos aanbod

‘Okja’ is de eerste film die we kunnen beluisteren op Netflix met Dolby Atmos, maar er komt meer aan. Voor de komende maanden staan vier films in de planning:

  • BLAME! (28 juli)
  • Death Note (25 augustus)
  • Bright (december)
  • Wheelman (nog onbekend)

Netflix heeft ook al aangekondigd dat het merendeel van het aanbod niet alleen de Dolby Atmos audio-behandeling krijgt, maar ook op het gebied van video het neusje van de zalm zal zijn met UHD resolutie in HDR.

Benodigdheden

Het is erg mooi dat Netflix zich richt op het nieuwe surround-formaat, maar je moet hiervoor thuis wel een aantal zaken op orde hebben in de vorm van hardware en het juiste abonnement:

  • Je audio-systeem (receiver, soundbar) moet Dolby Atmos kunnen weergeven
  • De Netflix app moet overweg kunnen met Dolby Atmos
    Op dit moment zijn er maar een paar apparaten die goed overweg kunnen met de Netflix implementatie van Dolby Atmos: alleen de Xbox One, de Xbox One S en de nieuwste (2017) LG OLED tv’s kunnen hiermee overweg. In de loop van de tijd wordt dit uitgebreid,
  • Het abonnement moet een “4 schermen met Ultra HD” zijn (duurste abonnement voor € 13,99)
  • In de instellingen van je Netflix profiel moet streaming staan op High or Auto. More information about video quality settings can be found in our Playback Settings article.

 

.

Reacties

Automatiseer Sonos met IFTT

Cyrus One HD: digitale versterker met DAC

Modulaire AV processor NAD M17 v2

KEF LS 50 in zwart/zwart