Gerucht: Netflix gaat offline kijken mogelijk maken

| 26 juni 2016 | door

Netflix gaat misschien een ‘download’ optie toevoegen aan haar dienst. Daarmee wordt het mogelijk om zonder internetverbinding toch content te kijken van de grootste streamingdienst ter wereld.

Met een offline optie zal het makkelijker zijn om ‘overal’ Netflix te kijken: ook onderweg zonder dat je databundel er doorheen vliegt, of op zoek moet gaan naar een redelijke wifi verbinding.

Geruchten

Netflix zelf heeft hier nog niets van bekend gemaakt, maar het gerucht is aangewakkerd door topman Dan Taitz van Penthera – een bedrijf voor streaming video. Hij vertelde dat ‘bronnen binnen de industrie’ hebben gemeld dat Netflix met deze optie komt. Welke bronnen dit zijn vertelde hij hier niet bij, maar vertelde dat diverse bedrijven hem hierover geinformeerd hebben, inclusief content providers, kabel maatschappijen en andere streaming providers. Taitz voegde hier aan toe dat het ‘duidelijk’ is dat Netflix dit binnenkort zal introduceren.

Hoe betrouwbaar dit gerucht is is niet duidelijk, maar Netflix heeft hier in het verleden wel uitspraken over gedaan: namelijk dat ze het nooit zouden doen. Maar met de opkomst van grote concurrenten die dit wel aanbieden – specifiek Amazon Prime – zou deze stelling van Netflix kunnen wijzigen.

Werking & Techniek

Hoe Netflix deze download optie exact gaat zou gaan aanbieden is niet bekend, maar dit zou wel eens op de manier kunnen zijn zoals Spotify haar muziek-bibliotheek offline aanbiedt.

In dat geval zou je bij een film, aflevering of mogelijk hele serie kunnen kiezen voor ‘download op mijn apparaat’. Na de download kun deze video’s bekijken zonder dat er een internetverbinding nodig is, maar alleen via de Netflix app. Door middel van encryptie zal het alleen mogelijk zijn om de video’s via de Netflix app te bekijken, en regelmatig (in ieder geval één keer per maand) zal er gecontroleerd worden of je nog wel recht op de video – oftewel: of je deze maand betaald hebt.
Wat er precies gaat gebeuren met films of series die tijdens je ‘offline periode’ van Netflix verwijderd zijn kan nog interessant worden. Met waarschuwingen kunnen grote frustraties hopelijk vermeden worden.

Veel hangt samen met de beveiliging van het systeem: de film industrie zal garanties willen hebben dat de offline versies absoluut niet gekopieerd kunnen worden. Bij enige twijfel zullen studio’s weigeren om hun films of series offline aan te laten bieden.

netflix-devices

Redenen voor offline Netflix

Wat zijn de mogelijkheden van offline video kijken met Netflix?

  • Onderweg: auto, trein/bus, vliegtuig
    De meeste huidige mobiele databundels zijn (bij lange na) niet toereikend om iedere dag via je mobiel te binge-watchen. En als je al wifi hebt is deze traag en/of duur. Download thuis de afleveringen, en zelfs in vliegtuigmodus kun je deze nog bekijken.
  • Vakantie
    Op het strand in het buitenland
  • Kwaliteit
    Als je zeker wilt zijn van de beste video-kwaliteit zonder blokkerig beeld of – erger – wachten tot de video weer verder gaat dan is downloaden ook een uitkomst. Het is niet direct te verwachten dat de Netflix app op televisies ook ‘offline’ gaat ondersteunen (wat bij een trage wifi wel een uitkomst zou kunnen zijn).

Voor Netflix zelf zijn bovenstaande redenen niet de belangrijkste. Als je op pad gaat en kiest voor een videostreaming dienst die – dankzij de offline optie – geen aanslag doet op je databundel dan zou je ook wel eens blijven hangen bij die concurrent. En dat terwijl Netflix er alles aan doet om je verslaafd te maken aan haar eigen films en ‘binge worthy’ series.

 

.

Reacties

Automatiseer Sonos met IFTT

Cyrus One HD: digitale versterker met DAC

Modulaire AV processor NAD M17 v2

KEF LS 50 in zwart/zwart