De toekomst is één kabel: HDBaseT 2.0

| 25 augustus 2013 | door

Het is een systeem wat vrijwel niemand kent: HDBaseT. Achter deze naam verschuilt een techniek om alle audio/video èn netwerk signalen via één enkele kabel te laten lopen. Tot nu toe was dit helaas ook niet bepaald consument-vriendelijk.

hdbaseT2.0

Na de introductie drie jaar geleden komt er een belangrijke update aan die weleens de doorbraak zou kunnen betekenen voor het formaat. Want naast HDMI, netwerk, infrarood en rs232 komt er nu ook USB bij. Bovendien wordt het een stuk eenvoudiger en goedkoper om een HDBaseT te gebruiken in je huis.

HDBaseT

HDBaseT is een goed concept: alle audio/video/netwerk verbindingen lopen via één eenvoudige, goedkope kabel. De huidige variant biedt op zich al indrukwekkende mogelijkheden met HDMI (inclusief 3D en 4K), ethernet, infrarood en rs232, allemaal via één cat5 of cat6 kabel.

Maar in deze ‘versie 1’ was nog niet alles goed doordacht, en het wordt tot nu toe dan ook alleen maar toegepast in een handvol high-end AV installaties. Daar was het ook het meest voor bedoeld, omdat het koppelen van HDMI in een uitgebreid systeem met allerlei apparatuur door het hele huis onpraktisch en vaak ook onbetrouwbaar is.

Maar met de tweede versie zou het formaat wel eens echt kunnen doorbreken naar ‘onze’ huiskamers.

USB naast HDMI

Eén van de belangrijkste nieuwigheden is de ondersteuning voor USB. Wat maakt dat uit?

  • Het maakt je huiskamer/tv kamer met name een stuk leger. Je speelt games in de huiskamer, terwijl de Playstation of Xbox in een andere kamer verborgen staat. Via één cat5e/cat6 kabel krijg je niet alleen de video voor je televisie maar ook een usb aansluiting voor de Eye camera of de Kinect sensor bar.
  • Berg je lawaaiige/lelijke computer op in een ander kamer en werk aan een rustig en opgeruimd bureau.

Alles dankzij één kabel – plus HDBaseT 2.0.

HDBaseT switches

Misschien minder opvallend maar minstens zo belangrijk als USB ondersteuning is de mogelijkheid van ‘point to multipoint’ videodistributie. Het hele protocol is een stuk slimmer geworden, waardoor er geen kostbare matrix-systemen geinstalleerd hoeven te worden om op meerdere locaties in het huis naar de zelfde bron te kijken. Met relatief eenvoudige HDBaseT switches gaat dit veel eenvoudiger – en goedkoper.

Voeding via HDBaseT

Zeker ook niet onbelangrijk is het feit dat er 100 watt vermogen ‘verstuurd’ kan worden via de kabel. Op de korte termijn is dat erg handig voor de USB apparatuur die er op aangesloten wordt, maar met steeds zuinigere televisies heb je straks niet eens meer een stopcontact nodig bij je televisie.

hdbaset-2.0

Toekomst

Wanneer dit allemaal werkelijkheid gaat worden is nog niet duidelijk. Apparatuur moet er voor gereed gemaakt worden, en installateurs moeten het willen gaan gebruiken.

Acher de HDBaseT alliantie zitten een aantal grote namen die dit alles wel kunnen gaan versnellen. Samsung en LG zijn er bijvoorbeeld actief mee bezig zodat ze in nieuwe videonetwerken meer televisies en monitoren kunnen verkopen; Sony Pictures ziet kansen op het gebied van film-verkoop. Op het netwerk-vlak is AV-accessoire specialist Gefen al begonnen met de eerste HDBaseT 2.0 switch.  In de hele alliantie zijn enkele tientallen belangrijke merken vertegenwoordigt.

HDBaseT heeft drie jaar geleden al een goed concept neergezet, met als basis HDMI over cat5/6. Met de komst van USB en switch-mogelijkheden is dit nog eens een stuk beter geworden.

.

Reacties

Cyrus One HD: digitale versterker met DAC

Modulaire AV processor NAD M17 v2

KEF LS 50 in zwart/zwart

Sony AF8 OLED tv – even goed als de A1 OLED, alleen makkelijker