Wees voorzichtig als je in 2022 een televisie, monitor of mediaspeler gaat kopen. De HDMI organisatie heeft bekend gemaakt dat apparatuur als HDMI 2.1 gelabeled moet worden, ook als de extra mogelijkheden van HDMI 2.1 niet ondersteund worden.
De apparaten die eigenlijk de HDMI 2.0 sticker zouden moeten krijgen zijn nu HDMI 2.1
HDMI 2.1?
HDMI 2.1 is absoluut een mooie ontwikkeling. Een enorme bandbreedte van 48Gbps waarmee resoluties tot 10k mee te halen valt, variable refresh rates (VRR) en automatic low latency connections (ALLM) en een refresh rate tot 120Hz – mits je kabel het aankan is het top, zeker voor gamers.
Maar vanaf kan het zo zijn dat een HDMI 2.1 gecertificeerd apparaat dat ook allemaal kan bieden – of zelfs maar één van deze features. Fabrikanten kunnen hun apparaten niet eens meer HDMI 2.0 certificeren – want die standaard is de de HDMI organisatie bestempeld als ‘niet meer bestaand’.
Deze vreemde ontwikkeling is aan het licht gekomen via TFTCentral dat hier navraag naar deed, omdat een Xiaomi “HDMI 2.1” monitor niets van deze features ondersteund – en als antwoord kreeg dat het volledig klopte.
Zo is het dus mogelijk dat je een gloednieuwe 4k tv koopt met HDMI 2.1 – maar zonder eARC of ALLM. Het kan ook zijn dat ALLM wel werkt, maar zonder de grotere bandbreedte van 4k120 of 8k60.
Tips bij aankoop
Als je een nieuwe tv, monitor of mediaplayer koopt dan is de specificatie ‘HDMI 2.1’ niet meer voldoende – de losse features moeten ook nog eens apart genoemd worden. De gameconsoles die er mee werken – de laatste Xbox en Playstation consoles – kun je met een gerust hart kopen, maar mogelijkheden als eARC (gebruikt bij veel soundbars), hogere bandbreedtes (benodigd voor de hoogste kwaliteit games) en ALLM moeten vanaf nu echt op het lijstje staan van mogelijkheden van bijvoorbeeld een televisie of monitor – alleen de term ‘HDMI 2.1’ zegt dus niets meer.
Standaarden verwarring
Deze nieuwe ‘definitie’ van HDMI 2.1 is erg verwarrend – en maakt het voor consumenten alleen maar lastiger om een goede keuze te maken. In de technische warbrei wordt er al veel te veel met technische termen gegooid, maar als een overkoepelende standaard dan zomaar een andere, mindere, waarde krijgt is te zot voor woorden.
Het is natuurlijk niet de eerste keer dat een standaard niet een ‘standaard’ is: kijk maar naar USB-C, waarbij de connector alleen ook niet zegt wat je nu precies kunt doen met deze aansluiting…
Hier nog een overzicht van de mogelijkheden van HDMI – in de ‘oude’ definitie:
Voor wat betreft de laatste ontwikkelingen moet je nu hier mee rekening houden:
- HDMI 2.0 bestaat niet meer, en apparaten mogen ook niet maar als versie 2.0 benoemd worden
- De features van HDMI 2.0 zijn nu een sub-set van 2.1
- Alle nieuwe mogelijkheden van HDMI 2.1 zijn optioneel.
- Als een apparaat claimt HDMI 2.1 compatibel te zijn dan moet er ook bij geschreven worden welke features ondersteund worden, om ‘verwarring’ te voorkomen.
Vooral deze laatste zin doet de wenkbrauwen fronsen: door ‘gewoon’ een versie 2.0 en 2.1 naast elkaar te laten bestaan was er helemaal geen verwarring geweest. Mensen hebben er geen behoefte aan om de kleine lettertjes op te gaan zoeken op verpakking of manual om te zien of het apparaat ‘bij de tijd’ is.
Maar met een aanloopperiode van zo’n 4 jaar voor versie 2.1 is de HDMI organisatie het waarschijnlijk zat, en willen ze door – ten faveure van de fabrikanten, niet de gebruikers.
De basis van HDMI is nog na te lezen in HDMI, wat is het, en wat kan het? – 14 jaar oud maar de principes zijn niet veel veranderd.
Geef een reactie