Musical Fidelity AMS100: de ultieme klasse A versterker

| 14 juli 2010 | door

Musical Fidelity is er van overtuigd: hun AMS100 eindversterker is de meest geavanceerde pure Klasse A versterker die ooit is gemaakt.musical-fidelity-ams100-klasse-a-eindversterker

Ze weten ook dat dat een stevige uitspraak is, maar de AMS100 is dan ook een bijzondere versterker.

De opbouw

De MF AMS100 is een stereo klasse A versterker in een bridge opstelling. Dat wil zeggen dat er twee versterkers samenwerken om één signaal te krijgen. Er zijn diverse losse eindversterkers waarbij je twee kanalen tot één kunt bridgen (om een dubbel vermogen te krijgen), maar voor een klasse A versterker is dit absoluut uniek. Het is geen gemakkelijke constructie, maar levert wel een lagere vervorming en een lagere voedingsruis op.

De opbouw van de AMS100 is identiek aan de Titan: het versterker-vlaggeschip van Musical Fidelity met een vermogen van 1000 watt (aan 8Ω).

De voeding

De AMS100 in perspectief: geen kleine jongen

De AMS100 in perspectief: geen kleine jongen

De voeding van deze versterker heeft flink wat aandacht gekregen van de ontwerpers. Dat is niet vreemd, want een klasse A versterker gaat niet erg efficiënt om met energie, en het ontwerp van de voeding is daardoor belangrijk.

Musical Fidelity heeft voor deze versterker iedere helft van de bridge een eigen voeding gegeven. In totaal zijn er dus 4 verschillende voedingen aanwezig – twee voor ieder kanaal. En iedere voeding heeft haar eigen dubbele smoorspoelen. Eén van de sterkste eigenschappen van Musical Fidelity’s systeem is de enorme ruisondrukking van de voeding.
Achter de smoerspoelen staat een grote collectie aan kwaliteits-condensatoren, om de voeding zo stabiel te maken onder alle omstandigheden.

Meer details over de voedings-constructie – inclusief electronica schema’s van de versterker – zijn te vinden op de website van Musical Fidelity.

Het geluid

De technische specificaties van de AMS100 zijn naar eigen zeggen indrukwekkend, met een extreem lage vervorming tussen 20Hz en 20kHz. Op normale luistervolumes is de (lage) vervorming zelfs constant tot 50 kHz.

Het resultaat in luisteren moet bijzonder zijn: een open geluidsbeeld met een enorme dynamiek dat met gemak geleverd wordt.

musical-fidelity-ams100-klasse-a-versterker

De realiteit

Voor deze 2 x 100 watt versterker betaal je dan ook 12.999 pond – bijna 16.000 euro.

Musical Fidelity is er zichzelf bijzonder van bewust wat voor een monster ze gemaakt hebben. Ze geven het toe: het is duur, het is groot, het is zwaar, en het klinkt ‘hemels’.

De AMS100 is dan ook voor een ‘audiofiele elite’ bestemt die de ultieme klasse A versterker ooit gemaakt willen hebben. Veel verwachten ze er niet van te verkopen, maar: “Those lucky few who get their hands on one will be fulfilled.”

.

Automatiseer Sonos met IFTT

Cyrus One HD: digitale versterker met DAC

Modulaire AV processor NAD M17 v2

KEF LS 50 in zwart/zwart