NAD heeft een naam hoog te houden op het gebied van ‘betaalbare’ versterkers. De NAD 3020 – geïntroduceerd eind jaren zeventig – was één van de eerste stabiele geïntegreerde hifi versterkers. Sindsdien is er (gelukkig) veel concurrentie bijgekomen, maar NAD blijft het merk dat kwaliteit vóór features zet.
De NAD C352 is de laatste jaren behoorlijk de hemel in geprezen, en de NADC355BEE moet deze nu opvolgen. De taak voor de ontwerpers was dan ook: verbeter de C352 op het gebied van geluidskwaliteit, specificaties en bedieningsgemak.
De NAD BEE – reeks
Bepaalde producten krijgen de extensie ‘BEE’ mee van NAD. Dat heeft niets te maken maken met bijen, maar alles met de man die de NAD 3020 mogelijk maakte in de jaren zeventig: Bjorn Erik Edvardsen. De reeks producten die met dezelfde filosofie gebouwd zijn (kwaliteit binnen budget) krijgen nog steeds zijn initialen mee.
Geluidskwaliteit
NAD maakt natuurlijk dankbaar gebruik van ontwikkelingen die eerst in duurdere modellen zijn gebruikt, maar nu ook toepasbaar èn betaalbaar zijn voor goedkopere versterkers. De Masters Series M3 versterker – hèt topmodel van NAD – heeft met onder andere het Distortion Cancellation Circuit en de BEE clamp bijgedragen. En met het verfijnen van het printplaat-ontwerp, en het gebruik van betere componenten moet de NAD C355 een waardige opvolger worden.
Bedieningsgemak
Met zeven ingangen kun je je meeste apparaten wel aansluiten, en je muziek voor onderweg (iPod, Walkman,…) kun je via de ‘MP’ aansluiting aan de voorzijde ook thuis gebruiken. Speaker A/B schakelaars zijn ook aanwezig, en je kunt deze zelfs via de afstandsbediening omschakelen. Ik vraag me wel af hoeveel mensen hier daadwerkelijk gebruik van maken.
Mocht je later overgaan op een betere eindversterker (of op actieve luidsprekers), dan kun je – net als bij de NAD 3020 – de eindversterker gewoon overslaan. Maar dit biedt ook de mogelijkheid om je stereo-opstelling van extra laag te voorzien door middel van het aansluiten van een subwoofer op één van de twee voorversterkeruitgangen.
Domotica installateurs zullen zeer blij zijn met de “Custom Install” mogelijkheden: met een 12V trigger uitgang, IR in en uit, en zelfs een rs232 poort kan de NAD C355BEE eenvoudig in een domo-installatie geïntegreerd worden.
Specificaties
Een ringkern-transformator (type Holmgren, extra afgeschermd), discreet opgebouwde electronica-circuits en ingangen die niet electronisch maar door met gas gevulde relais worden geschakeld. Dit zijn beproefde methoden om deze versterker storingsvrij en van hoge kwaliteit te maken.Het vermogen is een behoorlijk 2 x 50W aan 8 ohm – maar als een luidspreker lastig wordt dan is deze ook in staat om bij 2 ohm een vermogen van 270W per kanaal te leveren met NAD ‘Powerdrive’.
De NAD C355BEE is leverbaar vanaf deze maand twee kleuren (Graphite en Titanium), de adviesprijs ligt op € 649,00. Kijk voor alle details even op de website van AND.
Alex Kinnet says
NAD C355
Helaas na aankoop moeten vaststellen dat transfo zeer storend geluid gaf en dat dit niet enkel bij mijn aangekocht toestel was.
Dus opletten bij aankoop.
sven says
Ik heb een NAD C350 het oudje. Een afstammeling van de 3020. ok, er word veel reclame gemaakt voor alle uitvindingen. leuke namen gegeven en gesmeten met awards. met alle BEE en dergelijke zit het wel snor. dat kan er af, want zonder dat werkt zo’n NAD versterker ook zeer goed.