Netflix test al voorzichtig 4K video

| 5 november 2013 | door

Als er iets is wat het succes van 4k / UHD in de weg staat, dan is het wel het gebrek aan content. De hardware-fabrikanten zoals Sony en Samsung richten zich met name op mogelijkheden om Full HD video er beter uit te laten zien op een 4K tv, maar het is natuurlijk veel beter als de video gewoon al in een 4K formaat wordt aangeboden.

netflix-4k

Netflix geeft nu al aan dat ze in 2014 gaan starten met Ultra HD 4K video’s naar hun klanten. De eerste 4K testjes schijnen zelfs al in de Netflix bibliotheek te staan.

Een aantal  4K “films” zijn nu aanwezig op Netflix om 4K mee uit te testen.

Uitdaging

Voor de makers van tv’s was het een uitdaging om zo snel mogelijk UHD modellen op de markt te brengen, maar voor degene die de hoge resolutie video’s gaan bieden begint die uitdaging nu. De meeste tv-zenders zijn nog maar net over op HD – en dat is nog niet eens Full HD.

Het naar de huiskamer brengen van 4K is op het moment het grootste probleem. Er is inmiddels redelijk wat 4K videomateriaal, er zijn diverse 4K televisies en projectoren – maar de link tussen die twee is lastig. Voor Netflix betekent dit dat ze heel goed moeten gaan testen hoe ze die enorm grote bestanden met vier keer de resolutie van Full HD/1080p  via het internet kunnen versturen. Omdat het ‘on demand’ is moeten zij zelf de bandbreedte kunnen bieden om alle abonnees die de stream opvragen te kunnen bedienen. Door optimalisatie van zowel de bestanden, hun servers èn de verschillende Netflix clients op tv’s, computers en tablets moeten we volgend jaar al de eerste UHD films kunnen gaan kijken via Netflix.

Netflix als voorloper in 4K

netflix-4kHet wereldwijde video-on-demand bedrijf heeft al eerder gezegd dat zij één van de belangrijkste aanbieders van UltraHD video wil gaan worden. Begin dit jaar hebben ze al samen met Samsung een live 4K stream getoond, maar het Netflix gaat nog verder. De populaire serie House of Cards – gemaakt door Netflix, en alleen te zien op Netflix – is al opgenomen in 4K.

De 4K video’s die nu in de Netflix bibliotheek staan zijn alleen in Amerika te zien, maar daar missen we weinig aan. Het zijn weinig boeiende beelden van onder andere fietsers, mensen op een markt en kinderen in een fontein. Vanaf volgend jaar kunnen Netflix abonnees kijken naar ‘relevante’ 4K films en series.

.

Reacties

Cyrus One HD: digitale versterker met DAC

Modulaire AV processor NAD M17 v2

KEF LS 50 in zwart/zwart

Sony AF8 OLED tv – even goed als de A1 OLED, alleen makkelijker