Nieuwe Sony camera’s aangekondigd: Alpha 99, DSC-RX1 en meer

| 12 september 2012 | door

Nadat er via de geruchtenmachine al veel bekend was geworden, was er vandaag de officiële aankondiging van de nieuwste Sony camera’s.

Het zijn de langverwachte full-frame DSLR alpha 99, de (ook) fullframe compact-camera DSC-RX1, een nieuwe NEX-6 met wifi èn de NEX-VG900E semi-pro handycam.

Cybershot DSC-RX1 met Fullframe sensor

De Cybershot DSC-RX1 is misschien wel de meest opvallende camera in dit rijtje: Het is namelijk de eerste compact camera die gebruikt maakt van een zogenaamde fullframe-sensor. Hierbij is de grootte van de sensor gelijk aan de het ouderwetse “filmpje”, 35 mm. Dit is zo’n 1,5x groter dan de gemiddelde digitale spiegelreflex en zo’n drie keer groter dan de gemiddelde compactcamera.

De camera heeft een vaste lens met een brandpuntsafstand van 35 mm. In praktijk zal deze veel gebruikt worden voor straat-, landschaps- en documentairefotografie. De maximale lensopening is f2, wat betekent dat je vaak met het aanwezige licht nog mooie foto’s kan maken, zeker in combinatie met het hoge iso-bereik (100-25600). De camera zal vanaf medio november beschikbaar zijn en heeft een adviesprijs van € 3100.

De eerste berichten over de camera zijn enthousiast, fotografen die nu met een fullframe camera werken zien het als een hele mooie aanvulling op hun arsenaal. De prijs wordt wel gezien als een struikelblok voor een heel groot succes.

Sony Alpha 99

Een camera waar al veel mensen lang op zaten te wachten is de Alpha 99.

Even kort wat zaken op een rijtje:

  • ‘Translucent Mirror’-technologie en nieuwe full-frame Exmor CMOS-sensor met 24,3 effectieve megapixels
  • Dual AF-systeem en professionele videofuncties
  • Dual AF-systeem met 19 sensoren + 102 AF-punten en een nieuwe functie om het AF-bereik te regelen
  • ISO 50-25600 met bijzonder laag ruisniveau
  • Geavanceerde Full HD 50p filmopname met continue AF en professionele audiofuncties
  • XGA OLED Tru-Finder met 100% framedekking
  • Stevig en lichte, weersbestendige behuizing in magnesiumlegering en met nieuwe Quick Navi Pro-interface

Een aantal opvallende zaken:
De camera kan gebruik maken van beide mediaslots, als een van de kaarten vol is kan automatisch overgegaan worden op de andere. Vooral bij filmen een heel handige feature.
In combinatie met de grip kunnen er drie accu’s gebruikt worden en kunnen deze ook verwisseld worden tijdens het filmen.
De nieuwe  Multi Interface Shoe: hiermee kunnen diverse accessoires voor fotografie en filmopname op de camera worden bevestigd, zoals een flitser en microfoons; deze accessoires halen hun stroom dan bij de camera.

Ook werd de nieuwe filtser HVL-F60M aangekondigd. De flitser heeft een ingebouwde led-lamp en kan gebruikt worden voor foto- en filmopnames. Dit lijkt me een mooie toevoeging voor de fotografen die ook graag filmen met hun camera of deze graag multifunctioneel inzetten.

De SLT-A99 heeft een adviesprijs van 2.800,- euro (body) en is beschikbaar vanaf november 2012.

Sony NEX-6 – met Wifi

Ook werd aangekondigd de nieuwe Sony NEX-6 met wifi. Deze is ook vanaf medio november verkrijgbaar en heeft als adviesprijs voor de NEX-6L  950,- euro (body + 16-50mm objectief) en voor de NEX-6Y  1.200,- euro (body + 16-50mm en 55-210mm objectieven)

Handycam NEX-VG900E

En ook de Handycam NEX-VG900E Full HD camcorder met verwisselbare E-mount-objectieven werd gepresenteerd. Het filmen met een spiegelreflex heeft natuurlijk ook nadelen: De filmlengte is beperkt, de camera is niet altijd even handig te gebruiken voor langdurig filmen. Met deze camera zou je het beste van twee werelden moeten hebben: Fullframe sensor en verwisselbare objectieven in een body die specifiek voor filmen is gemaakt. De ook geïntroduceerde Handycam NEX-VG30E is wel uitgerust met een APS-C beeldsensor, zoals die in de meeste spiegelreflexen te vinden is.

De NEX-VG900E zal rond de 3.300,- euro (body) gaan kosten en is beschikbaar vanaf november 2012. De NEX-VG30EH krijgt als adviesprijs 2.700,- euro (body + E PZ 18-200mm) en is beschikbaar vanaf december 2012. De NEX-VG30E kost 1.800,- euro (body) en is beschikbaar vanaf december 2012.

.

Reacties

Cyrus One HD: digitale versterker met DAC

Modulaire AV processor NAD M17 v2

KEF LS 50 in zwart/zwart

Sony AF8 OLED tv – even goed als de A1 OLED, alleen makkelijker