Oppo PM-1 hoofdtelefoon debuteert

| 13 april 2014 | door

De laatste jaren zijn er diverse bedrijven geweest die een graantje wilden meepikken van de hoofdtelefoon-rage.

 

oppo pm1 hoofdtelefoon

Daaronder zaten vele copy-cats van de meest populaire modellen, maar nieuwkomer op dit gebied Oppo kijkt liever naar kwaliteit en luxe met de PM-1.

Oppo: blu-ray spelers en smartphones

Oppo is in de audio/video wereld bekend om haar zeer goede blu-ray spelers. En naast de BDP-103 en BDP-105 spelers laat de Chinese fabrikant ook van zich horen op het gebied van (eveneens ‘betere’) smartphones. Deze week heeft Oppo na lange tijd weer een echt nieuw product: een hoofdtelefoon genaamd PM-1.

Nu zijn er – voorzichtig gezegd – meer fabrikanten die hoofdtelefoons maken, maar Oppo’s audiofiele benadering, het ‘planar magnetic’ design èn een redelijk stevig prijskaartje maakt je toch nieuwsgierig.

Een hoofdtelefoon-versterker is eerder dit jaar al aangekondigd, maar daar moeten we nog even op wachten.

oppo ha-1 hoofdtelefoon-versterker met de pm1

PM-1 hoofdtelefoon

Iets wat de PM-1  onderscheidt van de massa is de driver: een  ‘planar magnetic’ ontwerp met een ‘FEM geoptimaliseerde’ Neodymium magneet-systeem. Waar normaal gesproken (bij elektrodynamische hoofdtelefoons) het membraan geluid voortbrengt door het aan één kant te laten bewegen, zit bij planar-magnetic hoofdtelefoons aan beide kanten van het membraan een magneet, en zijn op het membraan geleiders aangebracht.
Bij de Oppo PM-1 bestaat dit membraan uit maar liefst 7 lagen, en zijn aan beide kanten van het membraan de geleiders aangebracht. Dit levert een verbeterde gevoeligheid, betere demping en grotere dynamiek.

Maar een hoofdtelefoon bestaat uit meer dan twee drivers. Oppo heeft gekozen voor lamsleer op de hoofdband en oorkussens, nauwkeurig metaalwerk, en een zeer nauwkeurig productie-proces. Dit alles maakt het er niet goedkoper op: 1099 dollar – bijna 800 euro.

Omdat Oppo weet dat niet iedereen zoveel geld overheeft voor een luxe afwerking komt er binnenkort ook de Oppo PM-2. Daarbij krijg je voor ongeveer 500 euro minder luxe (vermoedelijk meer plastic en minder echt leer), maar wel dezelfde techniek/drivers.
Een vergelijkbare tweedeling past Oppo ook al jaren toe op haar dvd en blu-ray spelers: een basis-model wat al goed is, maar voor een extra bedrag is daarbij de kwaliteit van de audio-circuits aanzienlijk ge-upgrade.

Specificaties

  • Over-the-ear, open hoofdtelefoon
  • Frequentiebereik van 10Hz tot 50kHz
  • Impedantie 32 Ohm
  • Gevoeligheid 102dB op 1 milliWatt
  • Gewicht zonder kabels: 395 gram
  • Geleverd met kabels van 1 en 3 meter

De Oppo PM-1 hoofdtelefoon is interessante nieuwkomer in een toch wel overvolle markt. Planar-magnetic hoofdtelefoons zijn dan wel niet helemaal uniek (Hifiman en Audeze hebben ze ook), maar Oppo claimt wel een hele mooie versie hiervan gemaakt te hebben.
Hij is vanaf nu te bestellen; wanneer de PM-2 en/of de HA-1 uitkomen is nog niet bekend, maar hoogstwaarschijnlijk nog wel dit jaar.

.

Reacties

Automatiseer Sonos met IFTT

Cyrus One HD: digitale versterker met DAC

Modulaire AV processor NAD M17 v2

KEF LS 50 in zwart/zwart