Panasonic maakt haast met haar belofte om als eerste 3d televisies beschikbaar te hebben voor in de huiskamer. Een sneak preview hiervan is een 50 inch 3d plasma scherm dat in 2010 in Japan, de Verenigde Staten èn Europa te koop zal zijn.
Om 3d beelden te kunnen zien zullen kijkers een “actieve” 3d bril nodig hebben. Deze brillen werken synchroon met de televisie zodat het rechteroog alleen het daarvoor bedoelde rechterbeeld te zien krijgt, en het linkeroog het linkerbeeld.
Behalve een televisie en bril die geschikt zijn voor 3d zijn ook een blu-ray speler en schijven nodig die dit aankunnen en aanbieden.
De uitdaging van een 3d tv is dat deze zeer snel opeenvolgende de linker- en rechterbeelden toont, zonder dat deze elkaar beïnvloeden (zoals ‘ghosting’). Omdat plasma hier van nature al minder last van heeft, zet Panasonic (weer) vol in op deze techniek.
Dit 50 inch 3D model is een doorontwikkeling van het 3D plasma home theater dat Panasonic in 2008 heeft geintroduceerd, bestaande uit een blu-ray speler met een 103 inch (263 cm!) plasmascherm. Van de 50 inch – 127cm – formaten verwachten ze dat deze het meest populaire formaat voor hometheaters gaan worden.
Volgend jaar komt ook Sony met 3d televisie, met een 3d Bravia lcd tv. Het voordeel van Sony is dat de ze ook de blu-ray speler in huis hebben met het grootste marktaandeel: de Playstation 3. Door middel van een firmware upgrade wordt deze klaargemaakt voor 3d. Ook bij de Sony 3D beleving zul je voorlopig een 3D-bril nodig hebben; oplossingen zonder laten waarschijnlijk nog een aantal jaren op zich wachten.
Gerard says
[…] met alle respect, maar zolang die bril nodig is, kan er niet gesproken worden van echte 3D […]
Ger says
Wil je “echte” 3D, dan zul je naar het theater moeten!
Gerard says
Holografische 3D is waarop ik wacht via TV Ger.
Gerard says
[…] en hopelijk duurt het geen jaren meer vooraleer echte 3D via o.a. TV te zien en te genieten is […]
Gerard says
Ik heb vandaag in winkelketen Saturn in Antwerpen het eerste echte 3D LED & LCD toestel van Samsung gezien, bekeken en dus kunnen beoordelen met de bril die er voor nodig is om dus echt 3D te kunnen kijken op dit moment en dat viel tegen, het eerste Plasma scherm van Panasonic komt er volgende week vrijdag binnen, hebben die mensen van de winkelketen mij laten verstaan.
Ik zelf zal dus zeker niet het zogenaamde eerste 3D scherm noch in LED uitvoering, noch in LCD uitvoering aanschaffen, over ’n Plasmascherm kan’k dus nog niet oordelen.
Ik heb de toestellen alvast gedurende enige minuten grondig bekeken, met en zonder bril, de contrastverhouding is gewoonweg niet goed en onrealistisch, met bril is het net alsof je scheel kijkt, en zonder bril zie je twee beelden, hetgeen volgens mij niet de bedoeling is.
Ik heb alles alvast beoordeeldt naar hetgeen ik heb bestudeerdt via onze Belgisch software ‘Eyetronics 3D’ waarmee alle films in Hollywood en alle kleinere studio’s worden gemaakt, en dus swerelds beste software is om echte 3D opnames te kunnen maken, zelfs architecten werken met deze software al jaren, en dit is de juiste site van Eyetronics: http://www.eyetronics.com , inderdaad, het is ’n Belgisch ontwerp en product waar iedereen van geniet, en zelf ken’k de ontwerper ervan, ’n Leuvense Professor & rector.
Anderzijds kan’k wel melden dat ik van-de-week met de Belgische importeur van Panasonic gebeld heb-(met de baas himself uiteraard), en volgens hem komt ’n echt 3D scherm zonder bril er tenvroegste eind dit jaar aan, echter, hieromtrend is dus nog niets zeker, alles is nu in volle ontwikkelingsfase. En om het nu bescheiden te melden, ik zal de eerste zijn die ’n dergelijk toestel in mijn bezit zal hebben, dat omwille van mijn toekomstige professionele samenwerking met Panasonic, voor wat Dubai betreft.
Ik hou jullie op de hoogte hoor, maar mag geen interne software details bekent maken, ik ben dus mondeling & contractueel verbonden met de firma omwille van de Sheikh.
Gerard says
Nog even dit,
Als je echte 3D in de natuurlijke vorm en visiuatliteit wil zien, kun je nooit om iets zien of wat dan ook omkijken.
Alleen als zich iets omdraait, je érom heen gaat of ’n camera er zich omheen draait, heb je echte 3D, en dat aspect, geld voor alles wat visueel zichtbaar is.
Tenzij er met 3D Röntgenopnames gewerkt wordt, waar chirurgen dagdagelijks mee werken, maar enkel met foto per foto tot op heden bij mijn weten, of met hun specifieke medische apparatuur hedendaags-(hetgeen zo is), hetgeen privacy gerechtelijk nog altijd beschermt word-(tenzij de wettelijke instanties dit zullen verranderen).
Dat is nog altijd de basis van de zogenaamde spreekwoordelijke zegswijze van wat wie-dan-ook het anders mag beweren.
Zelfs ik kan niet de achterkant zien van wat er eerst aan de voorkant van iets te zien is, en dat geld voor alles, zelfs in de kosmos, wat wetenschappers en fillosoven ook mogen beweren.
Mijn eindconclusie tot nu toe is dan ook dat Panasonics hedendaagse Plasmaschermen het meest perfect zijn gemaakt om datgene te laten zien waar het om gaat in het dagelijks leven, niet meer dan dat, omdat er gewoonweg niets meer is dan dat, en dat ! , is de enige realiteit tot op heden.
Hetgeen wel moet gebeuren is dat technisch gezien alles tot in de allerkleinste details moet worden gecreëerd zoals het in realiteit is, en dat tot in de atomaire structuren in sommige gevallen, in de medische sector vooral, wil men er ’n volledige beeldvorming van krijgen, en dit volledig rondvormig, in alle opzichten. En dat !! . . . , is net het allermoeilijkste op technologisch vlak.
De 600 Hz technologie van o.a. Panasonic is daar dus al zeer ruim op voorzien, maar er zullen aanpassingen moeten gebeuren om alles tot zijn volle recht te laten geschieden.
Anderzijds gezien moet er wel op gezien en voorzien worden dat dokters en chirurgen moeten blijven beschermt worden, zij helpen trouwens mee aan onze gezondheid, en dat aspect!, mag zeker niet aan het zogezegde ‘lot’ overgelaten worden, privacy is dus van alle tijden en alle standen.
Ik en vele anderen ben dus benieuwd hoe snel desbetreffende engineers alles tot in de juiste proporties kunnen berekenen, ontwikkelen, ontwerpen en bouwen.
Zelf ben’k dus iemand die voorstander is van het meest vooruitstrevende, zolang het haalbaar is.