Philips verkoopt audio tak aan Gibson, wordt zusje van Onkyo

| 28 april 2014 | door

De audio-tak van Philips krijgt een nieuwe eigenaar. Waarschijnlijk nog dit jaar komen de luidsprekers, hoofdtelefoons, homecinema systemen en caraudio onder de hoede van het amerikaanse Gibson.

Gibson neemt Philips audio over

De naam Philips zal niet direct verdwijnen van bijvoorbeeld de Fidelio luidsprekers en hoofdtelefoons, of van de soundbars met afneembare surround-luidsprekers: voorlopig mag Gibson nog onder de vertrouwde naam deze producten verkopen.

Woox Innovations

Al geruime tijd wil Philips van haar home-entertainment afdeling af. Een paar jaar geleden namen ze afscheid van het bij de consumenten meest bekende product (op gloeilampen na): de televisie. Er staan nog steeds Philips televisies in de winkels, maar deze worden ontwikkeld en geproduceerd door TPVision.

Zo’n zelfde constructie gaat nu gelden voor de audioproducten. Oorspronkelijk zou Funai deze overnemen, maar na wat juridisch geruzie is dit stopgezet. In allerijl is Woox Innovations opgericht voor de continuering van deze lijn. Onder de hoede van Philips, maar wel zelfstandig opererend. Het was een publiek geheim dat dit een tussenfase zou zijn, totdat er een nieuwe en voor Philips betrouwbare overname-partij gevonden zou worden.

Gibson

En die is nu dus gevonden in Gibson Brands. Bij de meeste is deze naam het meest verbonden aan gitaren, maar dit merk heeft twee jaar geleden een flinke slag geslagen op het gebied van consumenten-audio. Met een groot belang in Onkyo Japan en zelfs een meerderheidsbelang in Onkyo America zijn ze de belangrijkste leverancier geworden van de bekende Onkyo en TEAC producten.

Met de overname van Woox maakt Gibson zichzelf een stuk sterker op de internationale markt. Gibson is al goed aanwezig in Japan en de US, Woox Innovations is als Philips sterk in onder andere Europa, China en Latijns Amerika.

Overname

In totaal is er 135 miljoen dollar gemoeid met deze overname. Niet alleen de producten van Philips/Woox zijn verkocht, maar de naam Philips mag ook nog zeker 7 jaar gebruikt worden voor deze producten. Het Video-deel van Woox is ook verkocht aan Gibson, maar die krijgen dit pas in 2017 vanwege bestaande patent-afspraken.

De onderhandelingen voor deze overname zijn behoorlijk stil gehouden. Afgelopen vrijdag werd er tijdens de IFA persconferentie in Belek (Turkije) nog een presentatie gegeven over de plannen en nieuwe producten van Woox Innovations – maar er kon geen woord ontlokt worden over eventuele overname-kandidaten.

.

Reacties

Automatiseer Sonos met IFTT

Cyrus One HD: digitale versterker met DAC

Modulaire AV processor NAD M17 v2

KEF LS 50 in zwart/zwart