Samsung heeft 55 inch OLED TV gereed

| 7 september 2012 | door

Sony’s paradepaardje in Berlijn was een 84 inch televisie met 4K resolutie – bij Samsung was het een prachtige OLED tv die de show stal.

Het scherm was begin dit jaar al te zien op de CES in Las Vegas, maar nu heeft Samsung er een echte tv van gemaakt.

OLED

Het heeft 9 maanden geduurd voordat we weer hoorde van Samsung’s OLED schermen. Op de CES kwamen zowel LG als Samsung op de proppen met een OLED paneel van 55 inch (waarbij die van LG nog iets dunner was dan die van Samsung).
De belofte van een echt nieuwe techniek die LCD zal kunnen vervangen werd hiermee ingelost.

Maar op die CES was het niet meer dan een los scherm; op de IFA zat er ook een behuizing om heen, een mooie voet onder, een camera bovenop, en kreeg het een naam: Samsung ES9500.

Smart TV met camera

De Samsung ES9500 OLED tv heeft dezelfde mogelijkheden gekregen die andere top-modellen van het merk heeft. Daar hoort ook het Smart TV platform bij, inclusief de bewegingen- en stembediening.
Bovenop het scherm zit een camera, die je eenvoudig kan laten verdwijnen. Deze camera wordt gebruikt voor Skype, maar ook de bewegings-detectie om de tv met handbewegingen te bedienen.

Beeldkwaliteit

Wat betreft de kwaliteit van de beelden is OLED al een paar jaar geroemd als de overtreffende trap van LCD en Plasma. En de ES9500 geeft ook een prachtig beeld.

Net als bij alle OLED schermen heeft de Samsung ES9500 geen backlight-nodig, omdat alle pixels afzonderlijk lichtbronnen zijn. Dit geeft een haarscherp beeld met mooie kleuren, en omdat deze pixels razendsnel kunnen schakelen (Samsung claimt zo’n 1000x sneller dan lcd) zien bewegende beelden er ook zeer vloeiend uit.

3D – en dual view met bril met audio

Zo’n hoge schakelsnelheid heeft ook z’n voordelen bij 3D weergave. Samsung heeft gekozen voor actief 3D, met duurdere en zwaardere brillen, maar een hogere beeldkwaliteit zonder filter voor het scherm.
En net als bij Sony werd ook bij Samsung Multi-View getoond, waarbij je samen tegelijkertijd verschillende tv-shows kunt bekijken. Samsung heeft hier speciale brillen voor uitgebracht. Dit zijn eigenlijk gewone 3D brillen, maar ook met in-ear hoofdtelefoon ingebouwd voor het geluid van de twee verschillende bronnen.

Te koop vanaf…

De Samsung ES9500 komt binnenkort in de winkel… in Korea. En daarna zullen er langzaamaan meer landen komen waar deze verkocht zal worden.

Wanneer Nederland en België aan de beurt zijn is nog helemaal niet bekend, en de uiteindelijke winkelprijs is daarmee nog onduidelijker. Mocht dit nog voor de kerst zijn (hoewel onwaarschijnlijk) zal dit dicht in de buurt liggen van de geschatte Koreaanse introductieprijs van (omgerekend) 9.000 euro.

 

.

Reacties

Automatiseer Sonos met IFTT

Cyrus One HD: digitale versterker met DAC

Modulaire AV processor NAD M17 v2

KEF LS 50 in zwart/zwart