Met de Playbar voegt Sonos meer dan zomaar een nieuwe draadloze luidspreker toe aan haar assortiment. Deze soundbar heeft twee gezichten: het verbeterd het doorgaans slechte geluid van je televisie, maar streamt ook muziek vanaf diverse bronnen.
En met andere Sonos apparatuur is dit uit te breiden tot een volwaardig 5.1 surround homecinema systeem, en/of multiroom audio.
Surround Sound
Sonos heeft zich altijd gericht op het afspelen van muziek. Het was niet mogelijk om Sonos apparatuur simpelweg te integreren in een homecinema/surround opstelling, hoewel de kwaliteit en het gebruiksgemak daar wel naar deden verlangen. En met de erg goede Sonos SUB suwoofer zou maakte dat verlangen alleen maar groter – maar dat mooie strakke laag kon je niet gebruiken bij het kijken van een film. Met de Playbar maakt Sonos haar eerste overstap naar homecinema – zonder hifi uit het oog te verliezen.
Opbouw en werking
De Playbar (of PLAYBAR, in de hoofdletter-stijl die ze voor alle producten gebruiken) is een soundbar die is opgebouwd uit negen losse luidsprekers.
Als deze luidsprekers-units – zes midrange/woofers en drie tweeters – worden aangestuurd door een eigen versterker. En de soundbar kan niet alleen uitgebreid worden met een extra subwoofer, maar ook met twee losse surround (achter) luidsprekers.
Van 3.0 tot 5.1 surround
Standaard neemt de Sonos Playbar drie surround-kanalen voor haar rekening: links, rechts en center. Met de (vorig jaar geïntroduceerde) SUB subwoofer waardeer je de soundbar op met een flinke portie laag. Met twee losse – draadloze – Sonos Play:3 modellen maak je er een echt 5.1 surround systeem van. De Play:3 is ook standalone al een goede luidspreker, en zeker van betere kwaliteit dan wat normaal geleverd wordt bij een homecinema set. Een echt goedkoop surround-systeem is het overigens niet: een 5.1 Sonos Surround Systeem kost bij elkaar zo’n 2000 euro.
Aansluitgemak, maar niet alle codecs
Bij Sonos staat aansluitgemak bijzonder hoog in het vaandel. De Playbar heeft dan ook maar twee kabels nodig om te werken: een optische kabel vanaf je tv, en netsnoer. Nadeel van deze eenvoud is wel dat niet altijd het beste geluid wordt aangeboden aan de soundbar: kwalitatief zeer hoogstaande HD surround-formaten zoals Dolby TrueHD en DTS-HD MA (standaard op Blu-Ray) worden niet gebruikt, maar een kwalitatief mindere variant. De verschillen zijn niet groot, maar zeker hoorbaar. Begrijpelijk is deze keuze wel. Met een HDMI aansluiting is de kans groter dat het ooit fout gaat. De Playbar past op een kastje of tafel onder je tv, maar ook direct aan de muur. Daarvoor heeft Sonos een losse beugel in het assortiment vro 40 euro.
TV uit: muziek, streaming
Als je ‘gewoon’ muziek wilt luisteren dan laat de Sonos Playbar zijn roots weer zien en horen. Standalone biedt deze de bekende mogelijkheden van het Sonos systeem: gemakkelijk afspelen van muziek
Prijs en verkrijgbaarheid
Vanaf half maart zal de Sonos Playbar verkrijgbaar zijn in winkels en online Sonos shop. De prijs van 699 euro is vergelijkbaar met andere soundbars, maar door de combinatie van homecinema met de inmiddels bekende stereo-Sonos kwaliteiten en niet te vergeten de zeer goede multi-room audio kwaliteiten is het toch een buitenbeentje. In de beste zin van het woord.
Geef een reactie