Sonos PlayBase

| 7 maart 2017 | door

De Sonos familie heeft er een nieuw lid bij: de PLAYBASE.

Sonos PLAYBASE

De Sonos Playbase het alternatief voor een soundbar, waarbij je de televisie op de draadloze luidspreker zet.

Met de PlayBase heeft Sonos een reactie op het feit dat in tegenstelling tot wat je in advertenties ziet, de meeste mensen hun televisie niet aan de muur hebben hangen maar op een meubel staat. Onderzoek heeft uitgewezen dat dit in ruim twee-derde van de gevallen zo is.
Veel soundbars – ook Sonos’ eigen PlayBar – worden vaak liggend voor de tv gebruikt. De PlayBase is eigenlijk een soort van soundbar waar je de televisie opzet.

Sonos PlayBase TV

Er zijn twee belangrijke eigenschappen die een soundbase van een soundbar onderscheiden:

  • hij is platter, waardoor de luidspreker units kleiner moeten zijn,
  • maar ook veel dieper met als voordeel dat je meer elektronica en luidsprekers kwijt kunt, mogelijk zelfs een subwoofer.

Uiterlijk

De PlayBase heeft niet bepaald een spannend uiterlijk. 58 mm hoog, 72cm breed, 38cm sterk afgeronde rechthoek in wit of zwart.
Onopvallend, maar dat is juist wat Sonos in gedachte heeft, in tegenstelling tot losse luidsprekers als de Play1 en de vernieuwde Play5 die juist gezien mogen/moeten worden.

Dat wil niet zeggen dat er geen aandacht is besteed aan het uiterlijk. Ingenieus is bijvoorbeeld de grille, waarvan de gaatjes overal even groot zijn, zelfs in de rondingen om het geluid goed af te laten stralen. En exact in het midden zit ook een luidspreker-unit – die mooi is weggewerkt achter een akoestisch transparant logo.

Sonos-PlayBase-logo

De bediening is op dezelfde manier als deze is geïntroduceerd met de vernieuwde Play 5: een knop voor play/pause, touch voor volume omhoog/omlaag, en swipe rechts/links voor volgend respectievelijk vorig nummer. Aan de achterzijde zitten de aansluitingen voor netspanning, optische ingang (voor connectie met tv), en de ethernet aansluiting.

Van binnen

Tijdens de perspresentatie was een opengewerkt model beschikbaar waarin duidelijk was welke toeren Sonos heeft moeten uithalen om de PlayBase te ontwikkelen. De relatief dunne behuizing (58mm) bevat een 10-tal luidspreker-units,waaronder twee hoorn-tweeters in de rondingen en een ware subwoofer die volledig nieuw ontworpen is om binnen de beperkte ruimte toch zijn werk te kunnen laten doen. De gevouwen baspijp is zelfs zo ontworpen dat deze ook voor de koeling van de electronica zorgt…

Sonos-PlayBase-intern2

Sonos-PlayBase-intern
Voor de liefhebbers heeft Sonos nog een ‘making of’ video gemaakt:

Eerste indruk

In een korte demo liet Sonos horen waar de PlayBase toe in staat is. Het eerste wat opvalt is zeker het vermogen om laag weer te geven. Een nummer als Angel van Massive Attack waarin heel veel laag zit wordt ook met veel laag afgespeeld, zonder al te rommelig te zijn. Het meubel en diverse accessoires trilde mee met de muziek; iets waar je in een thuissituatie zeker even rekening mee moet houden.

Voor Sonos is het afspelen van muziek nog altijd prioriteit 1 voor iedere luidspreker, en dat gaat deze dan ook zeer goed af voor een soundbase/soundbar. En dat geldt ook voor hometheater gebruik (wat natuurlijk heel belangrijk is voor de PlayBase) is het ook een zeer goed klinkende luidspreker. Solo spelend is het geluidsbeeld breed en de dynamiek groot, maar met de Sub en later ook nog surround (met 2x Play1) wordt de beleving weer een stuk verbeterd, al hoort bij iedere stap natuurlijk wel weer een prijskaartje.

Belangrijk is het wel dat de PlayBase goed klink voor een soundbase of een soundbar. Als je muziek afspeelt vanaf een Sonos Play5 klinkt dat echt wel beter, omdat deze veel minder compromissen heeft hoeven te maken op het gebied van luidspreker-units. Maar juist als je rekening houdt met het onopvallende uiterlijk moet Sonos gecomplimenteerd worden met deze prestatie.

Prijs en beschikbaarheid

Vanaf begin april komt de Sonos PlayBase op de markt voor 799 euro. Deze prijs is exact gelijk aan de PlayBar, maar er is nog een belangrijk verschil met de populaire soundbar zusje: de Sonos PlayBase is in zowel wit als zwart verkrijgbaar.

.

Reacties

Automatiseer Sonos met IFTT

Cyrus One HD: digitale versterker met DAC

Modulaire AV processor NAD M17 v2

KEF LS 50 in zwart/zwart