Sony had met haar eerste (echte) OLED tv vorig jaar – de Sony A1 – een succesnummer te pakken. Op CES 2018 heeft Sony de de AF8 als OLED model net onder de A1, die dit jaar als top-model blijft bestaan.
Technisch zijn de twee modellen vrijwel identiek – het uiterlijk is alleen eenvoudiger (en functioneler) geworden.
Design
Het ‘grote’ verschil tussen de A1 en de AF8 tv zit hem in het uiterlijk.
Sony wilde vorig jaar alle aandacht geven aan het scherm – en daarvoor werd een schitterend ontwerp gemaakt, die helaas niet voor iedereen praktisch bleek. De naar achter hellende A1 staat mooi op de vloer, maar tegen de muur is een rechtopstaand scherm mooier. En dat heeft de AF8 nu gekregen.
Beeld
Het OLED paneel wordt nog steeds gefrabiceerd door LG Display, en is hetzelfde als dat van de A1. Het 4k scherm ondersteunt standaard (HDR10) en broadcast (HLG) HDR formaten, en Dolby Vision komt er binnenkort op door middel van een firmware upgrade.
De ‘motor’ achter de AF8 schermen is Sony’s eigen 4k HDR X1 Extreme processor, die ook bij de A1 OLED en ZD9 LCD tv’s wordt gebruikt. Deze processor stuurt de 8 miljoen pixels aan, onderdrukt ruis en verscherpt het beeld om een beeld te maken wat we van OLED verwachten: diepzwart, rijke kleuren, brede inkijkhoek.
Geluid
Wat ook niet veranderd is, is het bijzondere audio-systeem van de OLED tv. Toen Sony dit systeem voor het eerst toonde was er aanzienlijke scepsis, maar in de praktijk blijkt dit – in combinatie met een subwoofer aan de achterzijde – bijzonder goed te werken.
Verborgen onder de achterkant van de KDF-65AF8 zitten twee ‘actuators’ een een subwoofer – het Acoustic Surface model van Sony.
het OLED scherm gebruikt als luidspreker, wat een zeer natuurlijk effect heeft omdat het geluid ‘uit’ het beeld komt.
De actuators zijn gemonteerd op het OLED paneel wat de midden en hoge tonen voor haar rekening neemt, terwijl de subwoofer de laagste tonen verzorgt.
Of het nieuwe ontwerp slechter (of beter) klinkt dan het originele ontwerp van de A1 is nog niet bekend, maar op de beursvloer klonk het zeker goed.
Smart & Voice
De AF8 heeft Android TV als onderliggend besturingssyteem, met de diverse streaming-apps zoals Netflix geinstalleerd.
Voor stem-besturing is de tv ook al voorbereid: zowel Google Assistant als Amazon Alexa zijn geintegreerd.
Verder is Chromecast aan boord, Bluetooth, en zijn de HDMI aansluitingen HDCP2.2.
Modellen & Verkrijgbaarheid
DE AF8 komt hier in twee formaten uit: 55″ en 65″. De prijs is nog niet exact bekend, maar zal een stukje lager liggen dan de huidige prijs van de A1 (die nu voor onder 3000 euro te koop is). Waarschijnlijk zal de adviesprijs van de Sony A1 OLED dalen tot zo’n 3000 euro, en de AF8 voor 2500 in de markt gezet worden. In de winkels zal dit dan nog een stukje minder zijn.
Gebaseerd op het succes van de Sony A1, de ‘gebruiksvriendelijkheid’ waarvoor de AF8 is gemaakt én het lagere prijskaartje zou dit wel eens het nieuwe OLED succesnummer kunnen zijn voor Sony in 2018.
Geef een reactie