Een blu-ray disc wisselaar is een handig hulpmiddel om een grote collectie overzichtelijk te kunnen blijven gebruiken. Sony biedt al een tijdje mega-wisselaars aan waar 400 schijven in geplaatst kunnen worden.
Bij Sound & Vision Magazine hebben ze een grote stapel blu-ray, dvd en cd’s gemaakt, en de Sony BDP-7000E getest.
Installatie
[showad_large align=floatright]Iets wat niet te missen is aan het apparaat: het is groot. De breedte is standaard, maar met een hoogte van 24 cm en een diepte van 56 cm zal deze niet altijd gemakkelijk in een kastje te verbergen zijn.
In de verpakking zit geen geheugenkaartje (voor BD Live), en ook geen meegeleverde HDMI kabel – daar moet je zelf voor zorgen.
Deze wisselaar is de opvolger van de DVP-CX777ES, met als belangrijkste verschil de mogelijkheid om blu-rays af te kunnen spelen, en het upscalen van dvd-video naar 1080p resolutie. De mogelijkheid om SACD’s af te kunnen spelen is vervallen, wat niet iedereen op prijs zal stellen.
Hoewel er genoeg manieren zijn om de speler aan te sluiten, zal de meerderheid van de kopers voor HDMI gaan, en de recensent heeft hier ook voor gekozen. De 7.1 analoge audio-uitgangen zijn zeer goed instelbaar: mocht je hier mee aan de slag gaan, dan is per kanaal de vertraging, crossover en het niveau in te stellen.
Qua installatie is het net een gewone blu-ray speler: HDMI kabel naar je receiver of tv/projector, stekker in het stopcontact, en spelen.Voor BD-Live, het automatisch opzoeken van meta-data en firmware upgrades moet je ook nog een netwerkkabel aansluiten; in een draadloze netwerk aansluiting is niet voorzien.
Sony heeft er ook aan gedacht als één wisselaar voor 400 schijven niet genoeg voor je is: er zijn drie individuele sets infrarood-commando’s, zodat je nog twee apparaten kunt toevoegen.
Bediening
Voor het On Screen Display maakt de 7000ES gebruik van Sony’s Xross Media Bar interface, het meest bekend van de PS3, maar inmiddels aanwezig op veel Sony apparaten. Zonder scherm is de Sony wisselaar ook te bedienen. Het is Spartaans via een LED display, maar handig om snel een cd op te zoeken zonder je tv aan te hoeven zetten.
Om 400 schijven in één apparaat te kunnen herbergen is de ruimte voor per schijf extreem klein, waardoor het laden en terughalen van schijfjes een beetje priegelen is geworden. Eén knop – “Rental Slot” biedt je snel toegang tot de eerste schijf in het systeem, wat handig is voor gehuurde of geleende schijfjes.
Het herkennen ging de reviewer goed af: van alle media werd de titel herkend, maar het is jammer dat 15-20% niet wordt voorzien van coverart. En het ging hier niet om obscure schijfjes: van Pink Floyd’s The Dark Side of the Moon en de Cars dvd moet dat toch te vinden zijn – zeker omdat de informatie van deze laatste de blu-ray variant wel met cover-art werd geleverd. Zelf toevoegen van cover-art is niet mogelijk.
Zodra alle schijven zijn geladen en herkend door het Gracenote ID proces, krijg je een overzicht van de aanwezige media, vergezeld met cover-art, titel, rating, jaar, regisseur, cast en genre. De films zijn te groeperen (genre, cast, regisseur) en te sorteren (slot, titel, jaar).
Kleine frustraties in de bediening zijn aanwezig: je kunt razendsnel door je collectie heen scrollen, maar loopt niet ‘door’ van Z naar A (en andersom), wat wel handig zou zijn bij grote collecties.
Prestaties
Blu-ray spelers zijn berucht voor hun lange laadtijden, en helaas is deze wisselaar ook geen hardloper. Je moet 25 seconden wachten voordat een audio-cd speelt, 35 seconden voor een dvd, en 45 seconden voor de meeste blu-rays. In vergelijking met voorgaande modellen is deze 7000ES wisselaar wel een stuk stiller.
Waarschijnlijk zal niemand er voor kiezen om de 7000ES alleen maar voor audio-cd’s te gebruiken (daarvoor zijn veel betere harddisc mediaservers beschikbaar), en Sony heeft dit ook niet echt aantrekkelijk gemaakt. ‘Shuffle’ geeft alleen willekeurige audio-cd’s, niet willekeurige tracks. Eigen playlists zijn te maken, maar iedere keer bijna 30 seconde wachten voordat een cd gewisseld is…
Belangrijker is de kwaliteit van video – en die is geweldig. Zoals de recensent omschrijft: “ik heb nog geen blu-ray beeld gezien dat er slecht uit ziet, maar met de 7000ES is het gewoon perfect”. Alle details zijn zichtbaar, het beeld haarscherp. Bijkomend effect is wel dat slechte CGI in films nog pijnlijker wordt om naar te kijken – zoals de Wolverine’s klauwen.
Ook ‘gewone’ dvd’s worden zeer goed weergeven, met één van de beste conversies naar HD beschikbaar.
Voor niet-perfecte dvd’s en blu-rays biedt Sony een reeks aan mogelijkheden. Opties voor de onderdrukking van videoruis zijn onder andere film grain, random picture noise, block noise en mosquito noise. Instellingen voor contrast, helderheid, kleur en gamma zijn allemaal aanwezig – en op te slaan voor 50 individuele titels.
Eén van de belangrijkste redenen voor de hoge kwaliteit van de video is Super Bit Mapping – SBM. De 8 bits kleuren op een schijf worden met een precisie van 14 bits verwerkt, waarmee met name overgangen van licht naar donker veel mooier worden weergeven.
Specificaties
- Kan tot 400 blu-ray, dvd of cd schijfjes bevattten
- Dolby TrueHD en DTS-HD MA decoder, maar geen PCM van DTS-HD over HDMI
- HDMI, component, composiet, s-video uit; coax en optisch digitale audio uit; analoog 7.1 en stereo audio uit; LAN, USB, rs-232, infrarood
- Audio-cd’s worden herkend door middel van online Gracenote dienst
- On screen display inclusief cover art en allerlei extra informatie over de media
- Vijf jaar garantie (net als de gehele Sony ES lijn)
Conclusie
Sound & Vision is eerlijk: 1900 dollar voor een blu-ray speler is veel geld. Maar een systeem met een dergelijk bedieningsgemak voor je blu-ray’s en dvd’s kost veel meer geld. Die systemen zijn dan wel nog een stukje mooier en uitgebreider (denk aan Escient of Kaleidascape), maar om een groeiende collectie video-schijven beheersbaar te maken is de Sony BDP-CX7000ES een zeer goede optie zonder enige concessie op het gebied van kwaliteit.
Meer details vind je op de Sonystyle website.
Geef een reactie