• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
AVblog

AVblog

AVblog

  • Home
  • Woordenboek
  • Contact

Blu-Ray speler Panasonic DMP-BD30 getest

11 februari 2008 By Johan de Groot 5 Reacties

De DMP-BD30 is geen nieuwe Blu-ray speler – hij is ‘al’ uit sinds oktober 2007. Dit was de eerste speler die BD-ROM Profile 1.1 ondersteund (ook wel ‘Final Standard Profile’, of ‘Bonus View’ genoemd), waarmee het ook de eerste speler die de extra mogelijkheden van BD-Java kon gebruiken. Met name de picture-in-picture mogelijkheid op blu-ray discs werd hiermee mogelijk, naast ook geavanceerdere menu’s.

Panasonic DMP-BD30 Blu-Ray speler

Bij “Big Picture – Big Sound” hebben ze de speler direct na introductie al getest, en waren er destijd behoorlijk tevreden over. Maar je leert een apparaat past echt kennen als je er een tijdje mee omgaat, en dus hebben ze een ‘test na drie maanden’ gedaan. Gelukkig zijn ze nog steeds behoorlijk content over de Panasonic speler’s prestaties en gebruiksgemak.

Features en Functies

Om met de deur in huis te vallen: de DMP-BD30 heeft geen netwerkaansluiting, en zal dus niet ‘BD Live’ (of Profile 2.0) ondersteunen. Het heeft wel een SD-memory poort, waarmee je AVC-HD bestanden (hd camcorder) en jpeg-foto’s kunt bekijken. En als je je foto’s aan het bekijken bent kun je een standaard cd of mp3-cd gebruiken als achtergrond-muziek. De speler speelt ook standaard dvd’s af, en converteert deze ook naar HD-resoluties.

Panasonic DMP-BD30Opstart-tijden van hd-spelers zijn berucht. De Panasonic blu-ray speler blijkt één van de snelste spelers, met een 23 seconde opstarttijd en slechts 10 seconde inleestijd voor een blu-ray disc. De complete tijd vanaf het plaatsen van een disc tot het daadwerkelijke beeld duurt 26 seconden voor een blu-ray disc, en 17 seconden voor een dvd. Met een BD-Java disc kan dit iets langer duren, maar nog steeds ongeveer half de tijd als de eerste Panasonic blu-ray speler (DMP-BD10) er over deed. Alleen de Sony Playstation 3 is nòg sneller.

Toshiba HD-A35BPGS heeft de Panasonic DMP-BD30 met name vergeleken met de Toshiba HD-A35, een derde generatie HD-DVD speler. De problemen van deze speler vallen nog meer op naast de Panasonic Blu-ray speler. Bij de HD-A35 kost het 76 seconden om van ‘off’ een schijf te spelen, vergeleken met de 33 seconden van de DMP-BD30. Ook het laden van standaard dvd’s doet de Panasonic sneller, maar dat scheelt maar 2 seconden. Stop-en-resume is een functie die wel op de blu-ray speler, maar niet op de hd-dvd speler aanwezig is.

Maar zelfs de snelste speler is natuurlijk niets waard als de beeld- en audio kwaliteit beroerd is.

Beeldkwaliteit: HD weergave van blu-ray en dvd

Op het gebied van video hebben de engineers van Panasonic bijzonder goed hun best gedaan. Hun UniPhier techniek zorgt onder andere voor het compenseren van kleurcompressie dat bij het Blu-ray proces schijnt te horen. P4HD is de cryptische naam voor de videoverwerking dat 1080i beelden omzet naar 1080p, judder moet voorkomen en het beeld zo scherp mogelijk maken.
BPBS is zeer te spreken over de verwerking van HD signalen, waarbij ook 1080i signalen schijnbaar moeiteloos worden omgezet naar 1080p.

De upsampling van standaard dvd’s naar 1080p doet de DMP-BD30 speler bijzonder goed – beter dan meeste andere spelers, hoewel kleine foutjes nog wel te ontdekken zijn (door middel van testbeelden).
En de testers hebben nog een aantal kleine ‘foutjes’ ontdekt, maar die zijn bijna theoretisch. Onvermijdelijk wordt een vergelijking gemaakt met de populairste blu-ray speler van het moment: de Sony Playstation 3. Op de Panasonic DMP-BD30 kwamen Blu-ray titels nèt een stukje beter tot haar recht, met name dankzij betere kleurdiepte en grijstinten.

Panasonic DMP-BD30 Blu-Ray spelerEen interessant vergelijk zijn zeer goede dvd’s, en de blu-ray equivalenten daarvan. ‘Big Picture’ had zowel een Superbit dvd van ‘The Fifth Element’ als de re-mastered Blu-ray versie. De kwaliteit van de echte HD versie wint het met rijkere, verzadigdere kleuren en minder MPEG artifacten, maar de softwarematige conversie van de standaard dvd liet ook bijzonder veel detail zien.

Surround Geluid: HD-surround pass-trough

De DMP-BD30 heeft geen eigen decoders aan boord voor de nieuwe hd surround formaten (DTS-HD Master Audio, DTS-HD High Resolution Audio, Dolby Digital Plus en Dolby TrueHD), maar laat dit decoderen over aan je av-receiver of -processor. Dit heeft wel een vreemde consequentie. Het is namelijk niet mogelijk om de tweede audiostream (van PiP) te gebruiken, als je de surround-bitstream laat decoderen via HDMI op je receiver.

De meerwaarde van DTS-HD Master Audio werd de tester zeker duidelijk: zowel films als muziekvideo’s klinken extreem goed.

Conclusie

“Big Picture – Big Sound” heeft er goed aan gedaan om na drie maanden nog een keer te schrijven over deze speler. Pas na langdurig gebruik leer de je waarde van een apparaat echt kennen.
Maar ze zijn dus duidelijk nog steeds tevreden over de Panasonic DMP-BD30. Zowel de hoge kwaliteit, kleurrijke 1080p beelden als de mogelijkheid om laatste generatie lossless audio surround door te geven maken dit een zeer goede speler. In vergelijking met een vergelijkbare hd-dvd speler vallen ook nog de veel betere gebruiksvriendelijkheid en mooiere dvd-upconversion op.

Later dit jaar komt de DMP-BD50 uit; een speler met on-board DTS-HD en Dolby TrueHD decodering, en netwerkmogelijkheden met BD Live. Als je al een goede receiver hebt met hd-decoders, en de BD-Live mogelijkheden niet echt nodig hebt, kun je waarschijnlijk volstaan met de besproken DMP-BD30, en het bespaarde geld uitgeven aan een paar mooie blu-ray titels.

Lees de complete test bij Big Picture – Big Sound.

Gerelateerd:

Panasonic D.Sound 8 verschillen tussen blu-ray en dvd Blu-ray beoordeeld VHS èn Blu-ray in de Panasonic DMP-BD70V Pioneer BDP-LX91 'Reference' high-end blu-ray speler getest

Categorie: Apparatuur, Panasonic, Review Tags: Blu-ray, Blu-ray speler, Panasonic, Review

Lees Interacties

Reacties

  1. Arnold van Wijk zegt

    23 mei 2008 om 08:15

    Helemaal mee eens met bovenstaande conclussie. Toevallig ben ik in het bezit van zowel de PS3 als de Panasonic en vooral de weergave van DVD’s is duidelijk beter dan de PS3. Om die reden heb ik de Panasonic er ook bij gekocht, omdat ik niet helemaal tevreden was over de kwaliteit van de DVD weergave van de PS3. Het beeld dat de Panasonic op mijn 50″ plasma weet neer te zetten is werkelijk verbluffend, uiteraard afhankelijk van de bron, want slechte DVD’s zien er ook hier niet goed uit. Gelukkig heb ik een paar hele goede in mijn collectie zitten en dan lijkt het bijna HD materiaal. Ook de audiokwaliteit van de PS3 vond ik wat tegenvallen en het aanwezige geluid van ventilatoren vond ik bij muziekweergave nogal storend. Ook daarom opzoek gegaan naar een andere speler. Ik heb een receiver die in staat is alle HD-audio sporen te decoderen en laat dat ook graag aan deze Onkyo over. Ook hier weer het nadeel dat de PS3 de audio (sinds kort) zelf decodeert en het signaal niet als bitstream aanbiedt aan de receiver. Het geluid komt dan als PCM in de receiver aan. Ik laat deze taak liever over aan de Onkyo, omdat de DAC’s gewoon een stuk beter zijn. Met de Panasonic zijn dus in een klap alle onvolkomenheden die ik had met de PS3 opgelost en geniet ik dagelijks van de beeld en audiokwaliteit van deze geweldige speler.

    Beantwoorden
  2. vanderwaeren roger zegt

    28 mei 2008 om 19:28

    Ten aanzien van “upscaling” van DVD hebben we toch zo onze bedenkingen want wat er niet iets kun je nu eenmaal niet te voorschijn toveren, je kan hoogstens “de indruk” geven. Beter dan allerlei digitale truukjes toe te passen zou men er beter aan doen de beeldkwaliteit van DVD 9 optimaal te benutten door de vaak niks zeggende extra’s weg te laten – of eventueel op een tweede DVD te zetten – en de hoofdmoot in de maximale bandbreedte (10 mbit) op de schijf te branden. De BBC heeft enkele documentaires (oa. Galapagos) op een dergelijke manier op een DVD gebrand, en het resultaat mag er zijn. Een spetterende beeldkwaliteit die afgespeeld op een beeldscherm tot en met 32 inch een quasi HD-resultaat oplevert

    Beantwoorden
  3. Niek zegt

    20 juli 2008 om 14:09

    De conclusies die jullie hebben getrokken, ben ik het volkomen mee eens. Ik heb de DMP-BD30 nu een 2 week in mijn bezit, en ben der meer dan tevreden over. Ook een voordeel je hoeft hem maar 1x in testellen, en je hoeft geen ondertiteling of dergelijke meer aan te zetten. Verder ben ik over de bitstream heel tevreden, mijn receiver Logitech Z-5500 wordt automatisch ingesteld op Digitaal, alleen als ik DTS wil moet ik dat even instellen in het menu van de dvd, daarna het is gewoon perfect dts geluid. Als ik hem op pcm heb staan, zet mijn receiver het geluid niet automatisch om. En helemaal omdat ik een Panasonic TH-42PZ80 heb, is het een verademing, ik hoef het knopje viera link intedrukken en mijn bd speler start automatisch op en de tv gaat automatisch naar de juist kanaal ingang.
    Met 1 woord Perfect. Het is door de consumentenbond getest en bekroond tot beste koop.

    Beantwoorden
  4. Loetje zegt

    27 augustus 2008 om 00:11

    Heb zelf een BD30 sinds 2 maanden. Super tevreden. Upscaling, zelfs van gekopieerde DVD’s, is super, zeer scherp beeld. Eens met de conclusie. BD30 in combinatie met Panasonic 42PZ85 prima beeld. Allemaal heel scherp.

    Beantwoorden
  5. Rene zegt

    22 mei 2009 om 15:54

    Ik heb ongeveer een jaar geleden de Panasonic TX-37lZD70F LCD TV gekocht. Ik ben erg tevreden over het toestel met een uitzondering. Ik heb er later de Panasonic DMP-BD30 Blu-ray speler bijgekocht, maar de beeldweergave laat bij veel films te wensen over. Vooral donkere achtergronden en aardetinten komen veelal korrelig over.

    Ik heb hem aangesloten met een fatsoenlijke HDMI kabel en diverse instellingen gewijzigd om verbetering te krijgen en de firmware is verschillende malen bijgewerkt, zonder effect.

    Kan iemand mij advies geven?

    Beantwoorden

Geef een reactie Antwoord annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Zoek door AVblog

populaire artikelen

V-Moda’s M-200 ANC draadloze noise cancelling hoofdtelefoon

Samsung introduceert The Premiere: een ultra-short throw 4K laser projector

Meridian DSW600 in-wall subwoofer

Amazon Prime nu ook met meerdere profielen

Spotify met realtime songteksten – maar nog niet in Nederland

Veel Denon en Marantz apparatuur zijn nu ‘Roon Tested’

Sennheiser MOMENTUM Wireless 3 – nu ook in ‘zandwit’

Sony WF-XB700 – volledig draadloze hoofdtelefoon met EXTRA BASS

Infographic van 10 jaar Samsung TV’s

NVIDIA Shield Pro komt er aan

Copyright © 2021 · AVblog