Sony wil een oprolbare TV maken

| 5 januari 2011 | door
Sony houdt zich al enkele jaren bezig met OLED. Deze techniek wordt toegepast in walkmans, telefoons, e-readers en televisies. Eén van de opvallende kenmerken van OLED is dat het mogelijk is om het scherm te buigen – iets wat Sony al heeft toegepast in ‘flexibele’ walkmans.
In een interview heeft Sony duidelijk gemaakt waar ze naar toe willen met OLED: niets minder dan een oprolbare tv van formaat.

Het concept

Sony ziet een toekomst waarin de huiskamer niet wordt gedomineerd door een grote zwarte doos. Een illustratie op de Sony website maakt één en ander duidelijk. Aan de muur hangt een ‘rol’, die omlaag komt als je tv wilt kijken, vergelijkbaar met een projectiescherm, alleen geeft het scherm zelf het beeld in plaats van een projector.
De illustratie laat ook zien dat niet alleen beeld, maar ook geluid uit het scherm komt. Veel is nog onbekend, maar het is dan ook nog maar concept, dat de komende jaren uitgewerkt moet gaan worden.
Verder filosoferend is te verwachten dat het systeem draadloos zal zijn, zoals Sony nu al enkele tv’s heeft. En wie weet zijn de ontwikkelingen voor draadloze stroom dan ook wel zo ver gevorderd dat er werkelijk geen snoertje nodig is om naar dit OLED scherm te kunnen kijken.

Toekomstmuziek

De eerst komende jaren hoeven we er nog niet op te rekenen. OLED op groot formaat is al jaren een groot probleem, en om dat ook betrouwbaar op te kunnen rollen zal ook niet gemakkelijk zijn.
Het concept van zo’n oprolbaar scherm geeft dit filmpje mooi weer:
httpv://www.youtube.com/watch?v=9OvTLg4i2_U
Sony Insider verwacht dat er zo’n 5 jaar overheen zullen gaan voordat een groot oprolbaar tv-scherm op basis van OLED beschikbaar zal zijn.
[via Sony Insider]
.

Reacties

Automatiseer Sonos met IFTT

Cyrus One HD: digitale versterker met DAC

Modulaire AV processor NAD M17 v2

KEF LS 50 in zwart/zwart