Dit is Sony’s nieuwste aanwinst in hun AV-receiver lijn: de STR-DA5300ES. Deze wordt in september in de winkels verwacht, en zal het nieuwe vlagschip worden, als opvolger van de huidige STR-DA5200ES te komen staan. De ‘5200’ werd met name geroemd vanwege de echte grafische interface om de receiver in te stellen, maar het nieuwe model is op meerdere punten verbeterd.
De specificaties zijn zonder twijfel indrukwekkend, zeker voor de (verwachte) prijs van €1700. Maar liefst zes hdmi 1.3 ingangen, up- danwel downconversie van alle analoge en digitale ingangen van 470i tot 1080p, auto-calibratie, 7 x 120W, en Sony-eigen features als de Digital Media Port en de Bravia Theatre Sync voor het koppelen van Sony apparatuur. Meer over deze twee features kun je lezen in het artikel over Sony DAV-X10 all-in-one set.
Hij is dus nog niet in de winkel te krijgen, maar CNet heeft de receiver al in handen gehad – en grondig nagelopen.
De bediening
De kast zelf is behoorlijk standaard: zwart met een vrij klein display in het midden, en een niet al te grote hoeveel knoppen verdeeld over de voorkant. De grafische interface van de vorig jaar verschenen Sony STR-DA5200ES was redelijk revolutionair, en nog steeds moet je de gemiddelde AV-receiver instellen met een blokkerig tekst-setup.
Het icoon-gebaseerde menu lijkt veel op de ‘Cross Media Bar’ die Sony bij de Playstation 3 en de PSP gebruikt. Met deze interface kun je van alles instellen: de luidspreker opstelling, instellingen voor resolutie-conversie van video, de benamingen van de video-ingangen, en nog diverse andere belangrijke en minder belangrijke dingen.
Deze grafische interface blijkt niet alleen maar mooi te zijn, maar ook bijzonder functioneel: het maakt de receiver veel gemakkelijker in het gebruik, en dus niet alleen de installatie.
Tijdens de installatie is het mogelijk om de individuele ingangen een eigen naam te geven: zo hoef je niet te onthouden dat je dvd-speler op ‘video 1’ zit, de settop-box op ‘video 2’ en de Playstation 3 op ‘video 3’. Zeer praktisch, zeker als je zelf niet degene bent die het systeem aangesloten hebt. Toch een klein minpuntje: er zijn zoveel ingangen, dat het prettig zou zijn om de niet gebruikte ook niet te laten tonen in het menu.
Zo goed als het On Screen Display is – zo slecht te spreken is men over de afstandsbediening. Net als iedere afstandsbediening van een AV receiver heeft deze veel knoppen, maar deze gedraagt zich teveel als een universele afstandsbediening. Als je wisselt van bron naar ‘HDMI 2’ bijvoorbeeld, dan wordt de ‘menu’ knop op de afstandsbediening ineens de ‘menu’ knop voor ‘HDMI 2’ – en niet meer voor de AV receiver. En daardoor klik je continue mis. De STR-DA5300ES komt overigens met een tweede, veel simpelere afstandsbediening – zie plaatje. Hiermee kun je veel minder direct kiezen, maar in combinatie met het OSD kom je een aardig eind.
Maar om de bediening intuïtief te maken zul je waarschijnlijk op zoek moeten gaan naar een ‘echte’ universele afstandsbediening.
Aansluitingen
De nieuwe STR-DA5300ES heeft dus een bijzonder indrukwekkende hoeveelheid features. Maar liefst zes HDMI ingangen, naast de gebruikelijke analoge videoingangen: composite, s-video en component. Met die ingangen kun je je HD-satellietontvanger, Playstation 3, XBox360 Elite, Apple TV, HD DVD speler en je HDMI dvd-recorder allemaal digitaal aansluiten.
HDMI 1.3 wordt ondersteunt, dus zowel de laatste hd-surroundformaten worden doorgegeven, en de uitgebreide kleurenruimte is beschikbaar.
Op het audio-gebied is deze receiver voorzien van de allerlaatste snufjes: LPCM, maar nu ook Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio. Alleen jammer dat deze laatste twee nog door geen enkele speler in bitstream formaat doorgegeven worden…
Het aantal audio aansluitingen is ook aanzienlijk: zes optische en drie coaxiale digitale ingangen, een optische uitgang, vier stereo-inputs, een platenspeler-aansluiting, en een 7.1 meerkanaals-ingang. Bovendien wordt de direct-DSD datastream van SACD spelers verwerkt. Voor de amerikanen is de ondersteuning voor XM en Sirius satellietradio interessant, maar buiten de US heeft niemand er iets aan.
Het is mogelijk om nog meer audio-apparatuur aan te sluiten: Sony’s Digital Media (DM) poort koppelt je PC (via WiFi), telefoon (via Bluetooth), Walkman en/of iPod. Lees nog even het stukje over de Sony DAV-X10 all-in-one set waar deze functionaliteit ook aanwezig is.
De Techniek
Misschien omdat in een jaar tijd de techniek toch weer verfijnd is, of misschien omdat Sony geluisterd heeft naar de kritiek op de voorganer, maar het opschalen naar hoge resoluties doet de receiver bijzonder goed. En je kunt per bron naar welke resolutie er geschaald moet worden: 480i, 480p, 720p, 1080i, of 1080p, zowel vanaf analoog als digitaal.
Ook kan de receiver overweg met 1080p/24, ‘Deep Colour’ en XV Colour (xvYCC), hoewel je er alleen wat aan hebt als zowel de bron (dvd/hd speler) als je televisie of projector dit ook ondersteunen.
CNet heeft enkele problemen gehad met de HDMI (het beeld werd niet altijd getoond, afhankelijk van de aangesloten televisie), maar omdat het model dat zij hebben getest een pre-productie model was is dit mogelijk geen issue zodra de STR-DA5300 in de winkels staat.
Zelfs op het gebied van multiroom is de Sony av-receiver goed voorzien: twee extra zones, waarvan één met video. Hiermee kun je tegelijkertijd in een tweede kamer ook naar video kijken en luisteren, en in een derde muziek luisteren. En dat kunnen drie verschillende bronnen zijn.
Bij CNet hebben ze het over een component-aansluiting (en dus high-def) op zone-2, maar zelf na langdurig kijken op de foto kan ik een dergelijke uitgang vinden.
Calibratie
De Sony STR-DA5300ES komt met een stereo meetmicrofoon voor de automatisch calibratie van je luidspreker-systeem. De Dit ‘Digital Cinema Auto-Calibration’ is opnieuw onder handen genomen, en Sony beloofd dat het afregelen van het geluid nu zowel sneller als nauwkeuriger gaat. Maar zoals met vrijwel alle ‘wizards’ het geval is: alleen met handmatig afregelen haal je de beste resultaten.
De audio kwaliteit
Afgaande op de review van CNet is de kwaliteit van deze AV-receiver erg goed. Op geluidstechnisch niveau erg goed, waarbij zowel Queens of the Stone Age als Duke Ellington er uitstekend uitkwamen.
‘Luisterend’ naar Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest op Blu-ray (met een ongecomprimeerde soundtrack op 5.1) werden het hout-gekraak en alle geluiden van de oceaan goed weergegeven – ook als volume omhoog werd gedraaid.
Toch blijf ik altijd voorzichtig met kwalitatieve uitspraken van recensenten. De combinatie van versterker en luidspreker kan heel veel verschil uitmaken, waardoor deze anders klinkt. Maar bij apparatuur in deze (prijs-)klasse is zelf luisteren altijd noodzakelijk, om miskopen te voorkomen.
Dus … ?
Afgaande op de specificaties – met een indrukwekkend aantal aansluitingen en ondersteuning van de allerlaatste relevante technieken – , en de uitgebreide recensie van CNet – met veel waardering voor de video conversie, de geluidskwaliteit en het gebruikersgemak en een 8.7 als eindcijfer – lijkt de Sony STR-DA5300ES op het moment de beste allround AV-receiver onder de €2000. En deze staat dan ook hoog op mijn persoonlijke verlanglijstje…
Maar ik ben ook benieuwd waar Denon dit najaar mee op de proppen komt, want ook dat merk heeft veel in haar mars, inclusief een grafische On-Screen-Display. En als de prijs belangrijker is dan gebruikersgemak is een combinatie van HDMI-schakelaar met bijvoorbeeld een Onkyo-receiver een voordelig alternatief.
Toch denk ik dat je over gebruiksgemak niet te gemakkelijk heen moet stappen: hoe makkelijker een apparaat te bedienen is, hoe vaker je deze gebruikt zonder irritatie – en dat is vaak net zo belangrijk als de beeld- en geluidskwaliteit !
Met veel dank aan de reviewers van CNet.
core says
Ben benieuwd hoe de vergelijking is met de nieuwste receiver van Denon tov van deze Sony!
Profisound says
Quote: Bij CNet hebben ze het over een component-aansluiting (en dus high-def) op zone-2, maar zelf na langdurig kijken op de foto kan ik een dergelijke uitgang vinden.
Hier ( http://img.generation-nt.com/photos/00077389.jpg ) kan men een foto zien van de achterkant, daar ziet men ook de Hi-Def Zone 2 output! 😉