Een tweedehands auto vinden we heel normaal. Maar waarom een tweedehands telefoon niet? Bij Swappie kon je al een aantal jaren refurbished iPhones kopen, vanaf vandaag doen ze daar een schepje bovenop met hun Premium Series.
Je zoektocht naar een niet nieuwe iPhone kan meerdere redenen hebben: Je wilt wel een iPhone, maar niet de hoofdprijs bepalen. Je bent niet uit op het nieuwste model of je wilt graag door een al eerder gebruikte telefoon te kopen, je carbon footprint niet onnodig vergroten. Want elke telefoon moet tenslotte gemaakt worden met alle benodigde energie en materialen die daarbij horen.
Naast het aanbod dat Swappie al had, komt daar vandaag hun Premium Series bij. Hierbij richten ze zich op mensen die wel graag een niet van nieuw te onderscheiden telefoon hebben.
De telefoons die worden ingekocht, worden na beoordeling ingedeeld in de categorieën: Als nieuw, Heel goed, Redelijk en nu dan dus zoals gezegd de Premium Series.
Van alle categorieën kregen we vandaag voorbeelden in de hand en ik moet zeggen dat het mij moeite kostte om deze van nieuwe telefoons te onderscheiden. Met heel goed zoeken was er inderdaad hier en daar een klein krasje of beschadiging te vinden. Op de Premium Series telefoon kon ik er geen ontdekken.
Velen van ons hebben ergens in een laatje nog wel een oude telefoon liggen. “Voor het geval dat”. Naast de verkoop van nagekeken en waar nodig gerepareerde telefoons, koopt Swappie ook toestellen in. Die worden door hun eigen refurbishers nagekeken en gaan dan weer een nieuw leven tegemoet.
Uit onderzoek dat Swappie heeft laten doen blijkt dat veel mensen zich niet bewust zijn van het feit dat ze hun oude toestel eventueel kunnen verkopen en ook niet van de mogelijkheid om dat bij een online aanbieder te kunnen doen.
De strategie van Swappie is dat we toe zouden moeten willen naar een “Repair over replacement” mentaliteit. Waarom zou je iets nieuws willen als je het ook kan laten repareren? Met de “Right to repair” beweging en ook de Europese aandacht daarvoor, lijken we hiermee de juiste weg ingeslagen te zijn, maar er is nog veel winst te behalen. Producenten zijn er over het algemeen niet happig op dat iedereen hun producten kan gaan repareren. Ze maken dit soms extra moeilijk door bijvoorbeeld te zorgen dat het serie nummer van de accu moet kloppen met het serienummer van de telefoon. Zet je er een nieuwe batterij in? Dan heb je kans om foutmeldingen te krijgen, ook al is die nieuwe batterij helemaal in orde. Ook het te pakken krijgen van reserve onderdelen is niet altijd makkelijk.
Op mijn vraag hoe dat dan zit met specs kwam het voor mij verrassende antwoord dat mensen een andere telefoon kopen als de batterij minder goed of zelfs helemaal niet meer goed is. Ze kijken daarbij blijkbaar minder of hun telefoon nog wel voldoet aan de eisen die ze daarbij hebben zoals snelle bluetooth, beter scherm, meer geheugen of betere processor. Op de website is het dan ook even zoeken als je van de gekozen telefoon de specificaties wil nalezen.
Was Swappie al wel redelijk bekend onder jongeren die minder geld willen uitgeven en/of bewust bezig zijn om hun koopgedrag aan te passen. Ook pre-teens wezen hun ouders al op de mogelijkheid om tweedehands te kopen, zodat het ’te duur’ argument een stukje kleiner werd. Nu gaat ook het huidige economische klimaat een duit in het zakje doen bij de zoektocht naar een nieuwe telefoon.
67 % van de mensen zegt dit jaar geen nieuwe telefoon te kopen of te kijken naar een alternatief
37 % kijkt naar een ouder of goedkoper model
45 % zou hun telefoon het liefst laten repareren
En om even aan te geven wat dat dan scheelt in CO2 uitstoot ten opzichte van het kopen van een nieuwe telefoon: 78% . Ik vond dat een stevig percentage en alleen daarom al een overweging waard.
Ik denk dat we er als mensen nog een hele kluif aan krijgen om te gaan omdenken naar andere manieren om met onze grondstoffen om te gaan. Het aanbieden van een kwalitatief goed alternatief geeft mensen in elk geval de kans om zonder compromis toch de minst mileubelastende of meer betaalbare optie te overwegen.
Geef een reactie