XLR

XLR is de aansluitnorm voor gebalanceerde AES/EBU kabelaansluitingen.

XLR wordt voornamelijk togepast in de professionele geluidswereld maar ook met regelmaat in (betere/duurdere) hifi systemen.

De naam AES/EBU staat voor Audio Engineering Society/ European Broadcast Organisation; twee organisties die zich voornamelijk richten op de professionele omgevingen.

Een XLR aanlsuiting en kabel kenmerkt zich door stekkers met drie pinnen. Twee pinnen dragen het signaal (+ en -) en de derde pin is in gebruik voor de aarde of afscherming. De kabel is ook aan normen onderhevig en behoort 110 Ohm (digitaal) of 600 Ohm (analoog) te zijn. De hoofdreden om XLR toe te passen is het signaaltransport over lange afstanden mogelijk te maken zonder stoorinvloeden van buiten af. Elektrische storingen van buitenaf op kabels (magnetisme wat brom geeft is een voorbeeld) worden deels buitengehouden door de afscherming. Wat toch in de signaalleiders komt heft zichzelf op omdat de getwiste aders ten opzichte van elkaar een tegengestelde polariteit hebben.

Toepassing in hifi systemen wordt met name toegepast om gebalanceerde schakelingen ook gebalanceerd met elkaar te kunnen verbinden.

Automatiseer Sonos met IFTT

Cyrus One HD: digitale versterker met DAC

Modulaire AV processor NAD M17 v2

KEF LS 50 in zwart/zwart