xvYCC

eXtended Video YCC – is een internationaal gestandardiseerd kleurenbereik voor gebruik in videoapparatuur. Deze zal op den duur de sRGB standaard vervangen, dat ongeveer de helft van de kleuren bevat die in xvYCC zijn gedefineerd.

xvYCC maakt gebruik van de volledige reeks waarden (1 t/m 254 in 8 bits) om de kleuren weer te geven. In RGB was dit – ook in 8 bits – alleen maar tussen 16 en 235. Dit was nodig om met de zogenaamde ‘undershoot’ en ‘overshoot’ van analoge televisie om te gaan. Bij digitale televisiesignalen is dit overbodig (daar bestaan deze niet), zodat de extra waarden 1-15 en 235-254 gebruikt kunnen worden om ‘echte’ kleuren weer te geven.

xvyccxvYCC sluit dichter aan op het menselijke gezichtveld, en hiermee zijn heldere, diepere kleuren weer te geven. Na de introductie van HDMI 1.3 zullen er apparaten op de markt komen die deze standaard ondersteunen, omdat deze via HDMI 1.3 voor het eerst ook de overdracht van al deze kleuren mogelijk is – bijvoorbeeld tussen dvd-speler, av-receiver en projector/televisie.

Automatiseer Sonos met IFTT

Cyrus One HD: digitale versterker met DAC

Modulaire AV processor NAD M17 v2

KEF LS 50 in zwart/zwart