In de ‘eigenzinnige’ Play familie heeft Bang & Olufsen een nieuwe telg onthuld: de Beoplay A9.
Het is B&O weer gelukt om een opvallend product te introduceren – ditmaal is het een draadloze luidspreker voor Airplay en DLNA – bestemd voor in de huiskamer.
Beoplay A9 ontwerp
Het is een bijzondere verschijning, en zo uniek als maar weinig andere fabrikanten kunnen zijn. Toch is het een relatief eenvoudig ontwerp: een rechtopstaande schijf met een diameter van 70cm op pootjes. De voorkant heeft een effen kleur, dankzij een afneembare cover die te krijgen is in verschillende kleuren. Voor de houten poten heb je de keuze tussen beuken, eiken of teak.
Onderhuids zitten vijf luidsprekers: twee middentoners, twee tweeters, en een 8″ subwoofer. In de krappe ruimte heeft B&O in totaal 480 watt aan versterking gestopt om deze luidsprekers aan te sturen. Het ‘handvat’ aan de achterzijde dient bovendien als basreflex-poort. Tussen de pootjes komt het lange netsnoer, plus – als je dit wilt – een ethernet kabel.
Al zou je het niet zeggen, is het systeem wel stereo. Met de cover verwijderd is de opbouw beter te zien: de luidsprekers voor midden en hoog zitten helemaal aan de zijkant gemonteerd. De stevige kunststof plaat is ‘bezaaid’ met rondjes in een fibonacci opstelling. Midden op deze plaat staat het enige B&O logo – en deze is dus standaard verborgen onder de stoffen cover.
Bijna draadloos – met Airplay en DLNA
De Beoplay A9 heeft qua uiterlijk weinig weg van de Beolit 12 Airplay luidspreker, maar je zou hem kunnen beschouwen als zijn grote broer. De Beolit 12 is dan wel extreem portable met een stevige accu; de Beoplay A9 is binnen huis zeer universeel inzetbaar omdat deze draadloos muziek streamt. Er is alleen wel een stopcontact nodig.
In tegenstelling tot de Beolit 12 is de Beoplay A9 minder eenkennig. Naast Airplay ondersteunt deze namelijk ook DLNA. Je hoeft dus niet per se een Apple apparaat te hebben om er muziek over te kunnen streamen, onder andere Android smartphones en veel PC applicaties kunnen hiermee overweg.
Je kunt er – met een 3,5mm jack – ook een willekeurige andere audio-bron aanhangen, maar dat is gezien het uiterlijk zeker niet de eerste gedachte bij deze luidspreker.
Onopvallende bediening
De basis-bediening – harder, zachter en mute – is heel onopvallende geïmplementeerd. Door je hand langs de bovenkant van de luidspreker te bewegen regel je het volume; met je vingers een paar seconden op de sensor wordt het systeem stil.
Een uitgebreidere bediening gaat (natuurlijk) ook via smartphone of tablet, of met een Beo4 of Beo6 B&O afstandsbediening.
Specificaties
- Aansluitingen: Ethernet, Wifi, USB, line-in
- Vijf luidsprekers
- 480 watt digitale klasse D versterkers: 4x 80 watt + 1x 160 watt
- Afmetingen:
– staande 70 x 91 x 41cm (diameter x hoogte x vloeroppervlakte)
– aan muur 70 x 21,3cm (diameter x diepte muurbeugel) - Gewicht: 14,5kg mèt voeten, 13,7 zonder.
Eerste indruk
In een sfeervolle en gezellige omgeving werd de Beoplay A9 voor het eerst aan de Nederlandse pers getoond. Door de drukte kreeg ik de A9 eerst alleen te horen, en pas later te zien. Opnieuw was Bang & Olufsen in staat om ons te verrassen met een zeer ‘groot’ en dynamisch geluidsbeeld. En als je pas na de eerste ‘luisterindruk’ te zien krijgt waar dit geluid vandaan komt dan wordt de bewondering voor het merk weer een stukje groter. Ik ben alleen wel benieuwd hoe de A9 presteert met verschillende soorten muziek.
De prijs voor de B&O Beoplay A9 is 1.999 euro. Vanaf november zal deze te koop zijn.
Meer foto’s – en een filmpje met de ‘making of’ – vind je op de B&O Beoplay A9 overzichtspagina.
Geef een reactie